Olika tro, än sen?

Vänner,

denna inbjudan till samtal riktar sig i första hand till signaturen Eric, men den som vill svara får naturligtvis göra det. Mest fruktbart vore det dock om Eric eller någon som delar hans tro började. Alltså:

Hej Eric!

Av dina många inlägg förstår jag att du älskar kyrkan. Din tro är stadigt förankrad i katekesen. För dig har kyrkan alla nödvändiga svar och du ser inga behov av förändring.

Jag förstår att detta är viktigt för dig och det har jag inga problem med. Min tro är annorlunda och därmed kommer vi fram till min fråga till dig. Vad snäll och ta den så allvarligt som den är menad.

Varför är det viktigt för dig att jag och andra med mig tror som du tror?

Jag hoppas frågan är tillräckligt tydlig och att du inte tar den som en provokation, för det är inte meningen. Jag ser fram mot ditt svar.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 svar på Olika tro, än sen?

  1. Eric skriver:

    ”För dig har kyrkan alla nödvändiga svar och du ser inga behov av förändring.”

    Eftersom du redan vet allt om vad jag tänker och tror, så tror jag du klar att svara på frågan utan min hjälp. Det spelar ju ingen som helst vad jag svarar ändå.

    Lycka till med denna fördomsutvecklande verkamhet!

  2. Gert Gelotte skriver:

    Eric,

    min fråga var: Varför är det så viktigt för dig att jag och andra med mig tror som du? Jag tycker det är en viktig och relevant fråga som skulle kunna föra en del av samtalen på KV:s blogg upp ur skyttegravarna.
    Mitt syfte är alltså raka motsatsen till ”fördomsutvecklande verksamhet”.

    Gert

  3. Irene Nordgren skriver:

    Eric

    Du är en ofta förekommande röst på KV blogg som ofta undervisar oss i ”dygden att lyda sin biskop” osv.

    Kan det enligt dig uppkomma en konflikt mellan dygden att lyda sitt samvete och dygden att lyda Läroämbetet /sin biskop ?

    Om svaret är ja – hur ska en katolik i så fall förhålla sig enligt ditt sätt att se?

    // Irène

  4. agneta sofiadotter skriver:

    eric

    ”Att däremot använda lagar och religiösa föreskrifter utan tro, är fariseism”.

    Hur vet du att fariséer inte hade en tro? Är inte det en kristen klassisk fördomsutvecklande verksamhet som i sin yttersta verksamhet har lett till antisemitism?

    Det finns en del åsikter som du har som faktiskt jag också har framförallt när det gäller abort. Allt är inte nattsvart och jag kan tänka mig att du lider någonstans över oss de förlorade fåren som du nog tycker o många inom kyrkan med dig tycker att vi är. Det enda förlorade fåret här är ju faktiskt bara jag som förlorat min tro på kyrka och kristendom…av diverse anledningar. Inte Irene, Gert eller Krister.

    Jag tror (antar kanske är ett bättre ord) dessutom att du faktiskt kan uppskatta pulsen av uppriktighet o sydländskt temperament som oxå KV gjort sig kända för. Det finns något uppfriskande med det och det tror jag dig gilla. Trots allt. Du har humor och ett häftigt temperament själv och jag utgår då ifrån den person du är här på bloggen. Säkerligen kan du ha tråkigt i stela förutsebara sammanhang med tillrättaläggande personer. En positiv egenskap för mig är det. Någonstans tror jag att vi gillar din person o att du gillar oss. Jag kan ha fel dock. Jag gillar dig i alla fall även om du är en skitgubbe ibland.

    Du kommer tillbaka hit och liksom gör ett försök till. Troligen säger du dig att du gör det av pastoral omtänksamhet och PLIKT. Jag tror du även kommer tillbaka för att ha roligt.

    Du tycker det är tråkigt att vi inte förstår det du vill förmedla och som du ser som din heliga uppgift att predika och undervisa. Många gånger verkar det som att du blir personligt indignerad över att inte bli mottagen och respekterad för din önskan att tala oss till rätta och påpeka undervisningsvägar till en för dig mer korrekt tro.

    Ibland slinter du som en kråka ner i diket och tycks ha kul med det. Jag i alla fall märker din mänsklighet. Ibland slinter ett ord mycket illa….även det är mänskligt.

    Tecknen på att du är känslig o att du har ett sydländskt temperament är nog att när man talar sansat så bemöter du en tillbaka lika sansat. Blir du klämd flyr du eller tycker synd om dig själv.
    Du vill få oss (mig icke inräknad dock men låt gå för ”oss) att förstå att vi är på villovägar och ”vi” lägger märke till att du flyr när du blir klämd och vill förstå varför.

    Gerts fråga är väldigt relevant. Irene har också en relevant fråga. Jag tror inte att du skulle ha åtlytt en nazistisk biskop eller en biskop som var pedofil. Jag tror att du anonymt skulle med maktmedel i smyg se till att få denne avsatt. Eller så vill jag tro det om dig. Det finns säkert saker som du är osäker i…där du undrar, tvivlar o bearbetar tankar…som oss andra.

    Nu lade jag mig o det ville inte Gert. Sorry. Jag har mkt att göra med debatten om askan från Majdanek/konstens gränser i helgen där jag är moderator och kommer inte kunna svara så bra framöver här men jag hoppas att du Eric besvarar de frågor du fått. Även jag är intresserad av att höra varför det är viktigt för dig att Irene, Krister, Anneli och Gert tror på det sätt som du gör. För jag kan inte tänka mig alltså att du bara är här år efter år för att bedriva ”pastoral” verksamhet?

    mvh Agneta

  5. agneta sofiadotter skriver:

    ps: hämtade översta citatet från debatten under Känner du igen mig. Det kan verka lite märkligt men hör samman med denna debatts ”fördomsutvecklande verksamhet”

  6. Irene Nordgren skriver:

    Gert och Agneta

    Att signaturen Eric inte svarar på de frågor han fått säger mig att hans enda intresse på KV blogg är att vara maskerad KRYPSKYTT !

    // Irène

  7. agneta sofiadotter skriver:

    Irene,

    Tystnaden skapar en liten man med stor rädsla. Ingenting att bry sig om. Synd om honom. Synd om kyrkligheten som skapar nättroll.

    Agneta

  8. Pingback: inmate locator maine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *