”Bosättarna på Västbanken är Israels verkliga fiender”

För mig som svensk katolik råder det oklarhet i hur katolska kyrkan i Sverige dvs biskop Anders ställer sig till Israels bosättarpolitik i Israel –Palestina konflikten.

Jag drar dock öronen åt mig när jag tex ser att biskop Anders inte drar sig för att helt obekymrat bla uppträda tillsammans med Israels ambassadör i Sverige Isaac Bachman…….. i kommersiellt syfte för en resebyrå Heliga Landet? – Israel Tours

En annan av Isaac Bachmans goda vänner i Sverige är den blivande katoliken Ulf Ekman som   inbjudit Bachman till Europakonferensen 2013.

Lyssna  på demagogen Ulf Ekman när han presenterar  talaren  ambassadör Isaac Bachman.  Och lyssna på  Ulf Ekmans  VÄLTÄMJDA   publik som aningslöst applåderar Bachmans retuscherade bild av Israel.

http://livetsordplay.se/beta/play.aspx?idClip=4040&cn=Live!

Isaac Bachman är i Sverige som regeringen Netanyahus representant vilket per definition innebär att han är försvarare av Israels bosättarpolitik-den i särklass främsta orsaken till Israel-Palestina konflikten.

Att Isaac Bachman mot denna bakgrund (i Expressen för 2 veckor sedan) har mage att under rubrik ”Antje Jackeléns mål måste vara försoning ” kritisera  Svenska kyrkan och biskop Antje Jackelén hållning i konflikten är uppseendeväckande.

http://www.expressen.se/debatt/antje-jackelens-mal-maste-vara-forsoning/

Makalöst uttalande av en ambassadör som företräder en regering vars UTRIKESMINISTER Avigdor Lieberman själv är bosatt på ockuperat område och som gjort hårresande uttalanden som tex  ” att israeliska parlamentsledamöter som samtalar med  Hamas bör avrättas.”    Isaac Bachman gör sig till ett skämt när han undervisar andra   om ”fred och försoning”  samtidigt  som han representerar en regering som håller sig med en av Mellanösterns mest livsfarliga och  vidriga politiker som Lieberman.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Avigdor_Lieberman

Antje Jackeléns svar till Isaac Bachman ”Israels ockupation måste få kallas illegal”

”Svenska kyrkan stöder fullt ut Israel som en suverän stat inom internationellt erkända gränser. Det är inte bojkott utan ursprungsmärkning av varor från ockuperade områden som vi förespråkar. Det skulle möjliggöra för konsumenter som gärna stöder staten Israel, men som inte accepterar ockupationen, att fortsätta köpa varor från Israel.”

http://www.expressen.se/debatt/israels-ockupation-maste-fa-kallas-illegal/

Avraham Burg var talman i knesset (det israe­liska parlamentet) 1999–2003 och är före detta ordförande för Jewish Agency och World Zionist Organization.

För 2 år sedan skrev Avraham Burg en oerhört viktig artikel i DN under rubrik

”Bosättarna på Västbanken är Israels verkliga fiender”

”Det borde sedan länge stå klart för varje israel att allt som ligger innanför Gröna linjen representerar det demokratiska och legala Israel. Och att det på andra sidan är något helt annat: odemokratiskt, illegalt och i strid med det vi står för. Det är inte vårt.

Men i stället har israelerna blivit blinda och döva och deras ledare är svaga och obeslutsamma. Det är precis i sådana lägen som normala, civiliserade samhällen behöver stöd och feedback från sina vänner – för att spegla det absurda i situationen och koncentrera uppmärksamheten på de skador som vållats av mänsklig och politisk blindhet. Vänner som kan säga till Israel att det är omöjligt att vara ”den enda demokratin i Mellanöstern”, samtidigt som man är västvärldens sista kolonialmakt.

Det är varken antisemitisk eller antiisraeliskt att framföra dessa budskap. Tvärtom är det bosättarna och deras politiska allierade – inklusive premiärminister Benjamin Netanyahu – som är de verkliga fienderna till Israels framtid.”

http://www.dn.se/debatt/bosattarna-pa-vastbanken-ar-israels-verkliga-fiender/

Avraham Burgs ord tål att föras fram var gång klåpare som Isaac Bachman öppnar munnen och gör anspråk på att tala om ”fred och försoning” !

// Irène

PS

För drygt 1 år sedan skrev Isaac Bachman i DAGEN ”Stoppa demoniseringen av Israel.”

http://www.dagen.se/opinion/debatt/stoppa-demoniseringen-av-judar/

Jag svarar.  ”Ambassadören spär på polariseringen”

http://www.dagen.se/opinion/asikt/ambassadoren-spar-pa-polariseringen/


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 svar på ”Bosättarna på Västbanken är Israels verkliga fiender”

  1. Biskop Anders Arborelius, Stockholms katolska stift var en av deltagarna i ”En ekumenisk grupp med kyrkoledare återvände under onsdagskvällen till Sverige efter att under nio dagar besökt Israel och Palestina. Nu sammanfattar gruppen sina intryck från resan och berättar om utmanande möten med människor som man träffat i det heliga landet.”

    http://www.skr.org/nyheter/intryck-fran-kyrkoledarresa-till-israel-och-palestina/

    Jag är förvånad om han inte tagit intryck av den resan.

  2. Irene Nordgren skriver:

    Dessa mina minsta bröder

    Du skriver

    ”Jag är förvånad om han inte tagit intryck av den resan.”

    Problemet är att även om biskop Anders ”tagit intryck” så tror jag att han i Israel-Palestina frågan kommer att fortsätta hålla låg profil dvs INTE OFFENTLIGT stödja tex svenska kyrkan ang ursprungsmärkning av varor från ockuperat område.

    http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1082621

    Men jag vill uppmana dig – som i mina ögon har en av de de mest initierade bloggarna i Israel -Palestina frågan i den svenska bloggosfären – att gärna tipsa mig om du ser ATT och i så fall VAR i media biskop Anders VISAR att han ”tagit intryck” genom att tex politiskt profilera sig genom något slags uttalande eller offentlig sympatiyttring av något slag med tex svenska kyrkan. Jag har svårt att föreställa mig biskop Anders offentligt klart och entydigt säga ”Israels ockupation måste få kallas illegal”.

    Hittills är det en politiskt påtaglig diskret hållning BÄ utmärkt sig av när det gäller Palestina – Israel frågan. Jag räknar alltså allmängiltiga predikningar om FREDSFURSTEN och det heliga landet etc som inte hörande till ämnet. Inte heller att biskopens orden Karmel har sina rötter i Israel.

    Regeringen Netanyahu är en ockupationsmakt av Guds nåde. Judar och muslimer har månghundraårig fredlig samexistens i mellersta östern att falla tillbaka på ………men snart är det kanske för sent……bosättarna betraktar jag som kolonisatörer av värsta sorten utan den minsta känsla för landet Israel. Bosättarna- som i många fall är helt sekulära judar – talar om ”det förlovade landet”……

    // Irène

  3. Samuel Johansson skriver:

    Irène.

    Finns det nåd i KV:s värld?

    Förstår jag dig rätt? Av ditt svar till Dessa mina minsta bröder skulle man kunna få intrycket att du är beredd att ompröva ditt fördömande av biskop Anders om han visar sig ha ”tagit intryck” av sina erfarenheter i Israel/Palestina och slår in på Svenska kyrkans linje? Varför gäller inte den inställningen till biskopen av Rom när han erkänner Kyrkans mest allvarliga synd?

    Bengt skriver i en bloggpost om Wojtyla och Ratzingers ”omvändelseprocess”:
    ”Från c:a 2003/04 beskrivs av dem som är runt honom att Ratzinger genomgår närmast en omvändelseprocess i relation till synen på problematiken och han och hans kongregation handlar med en målsättning att till varje pris rensa upp i detta träsk och polisanmäla de skyldiga.”

    Om Wojtyla skriver jag i en kommentar till Gert:
    De många åren av passivitet trots kännedom om rapporterna om barnskändningar är verkligen de värsta av de synder gamle påven begick och mer än tillräckligt för att inte helgonförklara honom, men just denna dödssynd ber han offentligt om förlåtelse för och tar itu med året innan Bostondebaclet utbryter 2002.

    Han offentliggör sin syn i april 2001: ”Pope John Paul II issued a letter stating that ”a sin against the Sixth Commandment of the Decalogue by a cleric with a minor under 18 years of age is to be considered a grave sin, or ‘delictum gravius’. Samma år offentliggörs De delicitis gravioribus: ”… the document lists one offence of a moral character … namely, the offence of a cleric (a bishop, priest or deacon) who commits a sexual sin with someone under 18 years of age.” Citat från Wikipedia.

    Att JPII skulle förblivit passiv efter dessa öppna erkännanden av kännedom och medskyldighet är inte sant. De amerikanska biskoparnas Charter for the Protection of Children and Young People från 2002 var förstås sanktionerad från Rom och måste anses ha varit Kyrkans mest skarpa åtgärd dittills: ”The Charter requires dioceses faced with an allegation to alert the authorities, conduct an investigation and remove the accused from duty” Wiki.

    Finns det någon nåd i KV:s värld?

    Samuel.

  4. Irene Nordgren skriver:

    Samuel

    Fn tycks du ha behov att diskutera något annat än ämnet för detta blogginlägg.

    Vad helgonförklaringar beträffar så delar jag helt kardinal Martinis uppfattning.
    http://dagensseglora.se/2014/04/29/helgon-som-vapen-i-kyrkopolitiken/

    Då du vägrar se skillnad på förlåta och belöna / upphöja / ära och på skillnaden mellan helgonförklaring och kyrkopolitik så tror jag det är meningslöst att du och jag fortsätter diskussionen om JP2 och B16.
    För prästers pedofiloffer blir helgonförklaringen en konfliktsituation som psykologiskt ånyo blir till ett nytt trauma genom att upplevas som ett nytt ÖVERGREPP då den huvudansvarige för deras största barndomstrauma UPPHÖJS till helgon vilket psykologiskt OMÖJLIGGÖR just förlåtelse.
    Du väljer ändå att manifestera din lojalitet med påvedömet (inklusive Franciskus) medan jag väljer att ta parti för OFFREN……
    Att Franciskus inte stod emot sin föregångares påtryckningar – som sedvanligt bottnade i kusligt dåligt omdöme – kastar en skugga över Franciskus som jag annars på många sätt gillar…..

    // Irène

  5. Samuel Johansson skriver:

    Irène.

    Huvudansvarige? Huvudansvaret faller på barnskändarna. JPII tog sitt ansvar genom att erkänna sin medskyldighet och initiera de åtgärder som nu genomförs med polisanmälan, avkragning och skadestånd. Hans böner om förlåtelse gör honom inte till helgon, men öppnar vägen till försoning och helande. Sanningen är alltid befriande. Glöm inte Philomena.

    Vad gäller påvedömet har det upphört med Franciskus abdikation. Vi har nu en petrinsk herde i Rom.

    Samuel.

  6. Irene Nordgren skriver:

    Samuel

    Som sagt ämnet för detta blogginlägg är något annat än det du vill diskutera.

    Och angående det ämne du vill diskutera står vi allt för långt ifrån varandra för att det skulle kännas meningsfullt att fortsätta.

    Lika svårt som du har för mina åsikter (obs några KV åsikter existerar inte) har jag för dina……med den skillnaden att jag inte har någon ambition att OMVÄNDA dig………

    Du får tycka, tänka och säga precis som ditt samvete bjuder……precis som jag tar mig rätten att tycka, tänka och säga som mitt samvete bjuder………

    // Irène

  7. Samuel Johansson skriver:

    Irène.

    Det handlar som sagt inte om omvändelse utan om konsekvens: att behandla biskopen av Rom som du bemöter biskoparna av Stockholm och Uppsala. Att behandla andra som du själv vill bli behandlad… eller har du aldrig bett om och fått förlåtelse?

    Samuel.

  8. Stefan Friberg skriver:

    Irene Nordgren. Det material jag här tar del av ock kommenterar är drygt två år gammalt. Det handlar den israeliska bosättningspolitiken; daterad den 2 maj 2014 ff. Att jag inte läst det förrän nu beror på att jag inte är katolik och därför inte har någon katolsk prenumeration av någon tidning som kan ge mig kunskap. Det som väcker mitt intresse är din syn på judarna. Är du repressentativ för vad den världsvida katolisismen anser och tycker om judarna? Eller vad den svenska katolicismen anser om dina ord och tankar i ämnet judar. Jag läser här ovan att det inte bara gäller israelisk bosättningspolitik, utan judar i gemen. Tacksam för svar, Stefan Friberg

  9. Irène Nordgren skriver:

    Stefan Friberg

    Jag har inga anspråk på att representera någon annan än mig själv.

    // Irène

  10. Agneta skriver:

    Stefan Friberg

    Har du suttit oh rollat dig tillbaka i två år ,,,i arkivet?

    Bara för att hitta något att liksom sätta dit Irene?

    Det känns så.

    Tänk att vi har blivit så populära.

    Agneta

  11. Rebellas andra skriver:

    Att googla sig själv är ganska vanligt numera. Andra blir tipsade om texter om sig själv, av någon vän som läst. Inget märkvärdigt, IMHO.

  12. Stefan Friberg skriver:

    Irene. Tydligen verkade mina frågor som obekväma? Om du har vissa uppfattningar, om judarna t.ex, ska du nog inte använda detta forum som om dina ord vore samstämmiga med din katolska kyrkas dogmer? Att jag uppfattas som ett hot är märkligt – ”sätta dit Irene”. Att jag reagerar, ställer frågor på ett två år gammalt inlägg som – är jag initialt deklarerar. Att du, Irene, ställer dig bakom dem som stöttar dig, är ingen hemlighet. Detta då du inte på något sätt ber dessa att låta dig själv besvara frågorna du fått av mig. Är detta, ditt sätt att behandla/svara mig vara representativt för den katolska kyrkan? Det är inte så lång tid sedan jag, både i Lund och i Malmö, var med och delade glädje över Fransiskus Sverigebesök. Var hans besök något som framledes kan mynna ut i en KATOLSK kyrka? Om Agnetas inlägg – ”sätta dit” Irene? Är ämnet/personen så hemligt – varför då lägga ut saken på nätet? Skall frågor som ställs vara ute för att misskreditera/”sätta dit” någon, här tydligtvis åsyfta författarinnan, Irene. Om ett två års gammalt inlägg utsätts för frågor är inte speciellt konstigt. Konstigt är i stället de svar jag fått – inget svar alls. Bara irritation över att jag inte sväljer alla påståenden med hull och hår. Till sist – det sätt som jag blivit bemött på – är det något som är repressentativt för katolska kyrkan?

  13. Irène Nordgren skriver:

    Stefan

    Jag kom hem i söndags efter att under 1 vecka ha rest runt på Västbanken och med egna ögon kunnat bevittna den etniska rensning och den apartheidpolitik som Israels regering med hjälp av militära insatser ägnar sig åt dvs Israel är ingen demokrati. Bosättare tillåts att avhumanisera sina palestinska grannar.

    Isaac Bachman och hans supportrar som ständigt talar om Israels SÄKERHET bör OFFENTLIGT ställas frågan vad husdemolering och fördrivning av palestinier från deras byar har att göra med säkerhet ? Hur har den oerhört orättvisa tillgången till vatten mellan bosättare och palestinier med säkerhet att göra ?

    Det begås mer våld från Israelisk sida mot palestinier än vice versa.

    De brott som begås mot minderåriga palestinska barn från israelisk militär och polis strider mot internationell lagstiftning och var vedervärdigt att ta del av.

    Men jag träffade också israeliska fredsarbetare från båda sidor vilka är de som ska stöttas med all kraft från världssamfundet.

    Och i Sverige bör all lögnaktig desinformation från Israels ambassadör inte tillåtas stå oemotsagd.

    // Irène

    PS Israels nuvarande försvarsminister heter Avigdor Böserman och inget annat.

  14. Stefan Friberg skriver:

    Irene. Frånsett detta med passusen om judarna, har du inte på något sätt besvarat mina frågor. Vill därför att du ånyo söker att så göra. Att ställa frågor till dig, är som att se en orm slingra sig för att komma undan en hop av myror. Väntar spänt om svaren du inte besvarat mig och andra intresserade läsare. Du kan numrera svaren, så att inget missförstås. Judar – inte många procent i mina frågor. Mer om katolska kyrkan och hur du repressenterar densamma. Stefan

  15. Irène Nordgren skriver:

    Stefan

    Du låter som en ordergivande myndighet till vilken jag borde förstå att jag har vissa skyldigheter….

    // Irène

  16. Stefan Friberg skriver:

    En religion/åskådning behöver ett fundament/teser/bekännelser för att kunna existera. Så ock den katolska kyrkan – för att nå sitt huvudmål – himmelen. Utan dessa ingredienser finns ingen kyrka, ingen helig gemenskap. Då är helvetets mun vidöppen, sväljer varje människa som bygger sin tro på dogmer, läror men inte på Gud. Ingen skärseld kan då rena. Något fundamentalt saknas – Kärleken. På den sista dagen kommer Jesus då att säga, ”gå bort ni ogärningsmän, jag känner er inte”. Han, Sonen, har inte dömt trosutövarna till den eviga elden. Det har istället de som byggt sin egen frälsningslära – utan någon kärlek. Den sfär där ickekärleken kan existera är, efter Domens dag, uteslutande i helvetet. Irene – jag vill att du besvarar de frågor jag tidigare ställt dig, fram tills nu. I Ordet står det att de troende inte kan låta bli att tala om vad de sett och hört. På våra gärningar, i tro eller handling, kan även den dövstumme, högt och klart, stämma in, bekänna på vem han tror på – genom Kärleken. Ingen annan väg finnes, om man vill se Den man i tron låtit sig anas, när Gud uti alla blir allt; var glad….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *