Makarna Heizer avkrävs ”trovärdig ånger”

Vänner,

biskop Scheuer går till offensiven mot makarna Heizer.  Han kräver  att de skall visa ”trovärdig ånger” och lova att avhålla sig från att på egen hand fira eukaristin för att ställa upp på samtal:

http://www.tt.com/panorama/gesellschaft/8503433-91/exkommunikation-von-heizer-bischof-scheuer-weiter-gesprächsbereit.csp

Vidare konstaterar biskopen att ”dessa samtal på intet vis kan separeras från kyrkans sakramentala ordning, kyrkorätten och biskoparnas ämbete”. (min översättning).

Den intressanta frågan är vad som är ”kyrkans sakramentala ordning”

Har makarna Heizers blivit exkommunicerade därför att de INTE FÅR fira mässan utan präst eller därför att de INTE KAN fira mässan utan präst? I exkommuniceringsbeslutet står att de ”simulerat” mässor. Därav skulle man kunna dra slutsatsen att kyrkans ledning anser att icke prästvigda INTE KAN fira mässan. Orden inför förvandlingen skulle så att säga inte ta.

Det vore intressant att få ta del av era synpunkter på detta.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Makarna Heizer avkrävs ”trovärdig ånger”

  1. Samuel Johansson skriver:

    Gert.

    ” Orden inför förvandlingen skulle så att säga inte ta.”

    Även om man inte tror på transsubstantiation – jag tror inte på någon ”teknisk beskrivning” utan på mysteriet vid Jesu instiftelseord – så behöver man inte vanvördigt brista i respekt vare sig i ord eller handling inför sin kyrkas mest centrala teologi. Det är som att röra vid dess öga, slå mot dess hjärta.

    Eftersom det är fullt möjligt att bevara en god relation till Kyrkan och hennes liturgi genom att begära tillstånd att dela ut traditionsenligt konsekrerat bröd och vin finns ingen anledning att bryta banden.

    Som katolsk kristen förbinder jag mig att respektera ”Kyrkans sakramentala ordning” så länge de ämbetsvigda agerar i harmoni med Guds ord och kanonisk lag.

    Visst är vi fria människor, men det finns inga skäl att missbruka sin frihet.

    Samuel.

  2. Gert Gelotte skriver:

    Samuel,

    vad som är vanvördigt är en vane- och tolkningsfråga. Jag tror inte makarna Heizer anser sig ha visad vanvördnad.
    Vad gäller min fråga så är det högst allvarligt menad och ingalunda vanvördig. Svaret är dessutom av central betydelse för hur vi ser på kyrkan och sakramenten.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *