Franciskus inrättar kommission för att förenkla hyckleriprocessen

”Franciskus inrättar kommission för att förenkla  hyckleriprocessen”  anser jag vara en mer adekvat rubrik än den som Signum väljer att använda

”Påven inrättar  kommission för att se över annulleringsprocessen”

Signum åberopar  här  Catholic Herald 2014-09-22 och  skriver

”Kommissionens arbete skall starta så snart som möjligt och kommer att fokusera på att reformera äktenskapsproceduren i syfte att förenkla den och säkerställa äktenskapets oupplösliga natur. Annulleringsprocessen förväntas bli ett dominerande ämne vid den extraordinära synoden, som skall starta om två veckor.”

”Ordförande kommer att bli monsignore Pio Vito Pinto [bilden], dekanus i den romerska Rotan (äktenskapsdomstolen).”

Därefter presenteras namnen på de övriga CELIBATÄRA  MÄNNEN  i kommissionen som ska se över hur katoliker som vill skiljas, gifta om sig och  kunna gå till kommunion  på SMIDIGAST   sätt ska kunna ANNULLERA  sitt äktenskap och  VIPS  gå vidare i livet  utan att behöva skilja sig men  kunna gifta sig för första gången i sitt liv………

http://signum.se/paven-inrattar-kommission-for-att-se-over-annulleringsprocessen/

// Irène

PS   Jag uppfattar annulleringskommissionen som Franciskus fega eftergift till Troskongregationens inkvisitor kardinal Müller.

Istället för den romersk-katolska hycklande synen  på äktenskap, skilsmässa och omgifte vill jag istället rekommendera Ortodox ÄKTENSKAPSTEOLOGI.

Här en enkel och bra sammanfattning

http://www.orthodoxresearchinstitute.org/articles/liturgics/athenagoras_remarriage.htm

Romersk-katolska kyrkans hela  tänkande präglas mycket mer av juridik, paragrafer, katekes  och  inkvisition än den ortodoxa kyrkan  som  också har en SAKRAMENTAL syn på äktenskap men samtidigt ger  människor en ny chans i  livet  utan att dessförinnan  tvingas hyckla.

Kan en mer barmhärtig dvs mänsklig syn på äktenskap och skilsmässa inom ortodox  teologi höra ihop med att ortodoxa kyrkan har gifta präster ?

Detta i motsats till romersk -katolska kyrkan som tycker det är SUPERVIKTIGT att behålla obligatoriskt celibat för sitt prästerskap och samtidigt tycker det är SUPERVIKTIGT att  SUPERNOGA kontrollera sina gifta och ogifta medlemmars sexualliv   in i minsta detalj  och  gärna  med hjälp av termometer ……


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Franciskus inrättar kommission för att förenkla hyckleriprocessen

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,
    ortodox äktenskapsteologi är förvisso något bättre än katolsk, men inte bra. Jag tycker däremot att Svenska kyrkan hanterar äktenskapet bra. Man skuldbelägger inte människor som gjort sitt bästa, inte räckt till, men som vill göra ett nytt försök.
    Vi kan aldrig ändra det som varit, men vi kan alltid försöka göra något bättre av framtiden. Varför då ställa sig i vägen för goda avsikter?

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag gör jämförelsen till ortodoxa kyrkan pga att att katolsk hierarki ständigt och jämt förlöjligar svenska kyrkan som INTE har en sakramental syn på äktenskapet och därför inte är värd att överhuvudtaget ta notis om.

    Nämn frågan om kvinnliga ämbetsbärare i katolska sammanhang och som ett brev på posten får du höra att detta är en så känslig fråga i relation till ortodoxa kyrkorna underförstått den relationen är man så mån om pga av den gemensamma sakramentala synen i många frågor.

    Svenska kyrkan räknas ju knappt som en kyrka ……….

    Därför tyckte jag det var en poäng att hänvisa till ortodoxa kyrkan och inte svenska kyrkan i synen på äktenskap och skilsmässa……

    Katolska kyrkan förlorar inget i relation till ortodoxa kyrkorna genom att ta efter deras äktenskapsteologi menade jag underförstått.

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    vad innebär det att ha en sakramental syn, utom att ha en sakramental syn? Ett äktenskap blir väl inte mer äktenskap för att det får beteckningen sakrament. Med andra ord. Verkligheten förblir verklighet oavsett hur vi väljer att strukturera den.

    Gert

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Ett äktenskap blir väl inte mer äktenskap för att det får beteckningen sakrament.”

    Svaret beror på vem du frågar.

    För att få ”rätt” svar ska frågan ställas till de celibatära männen i hycklerikommissionen.

    Jag kan nog bara leverera ”fel” svar.

    Ju äldre jag blir och ju mer livserfarenhet jag får ju mindre förstår jag mig på katolskt tänkande.

    När jag begrundar allt jag fick höra och alla dåliga råd jag fick av de celibatära själavårdande präster jag hade runt mig när jag skilde mig för 100 år sedan så känner jag en stor sorg över min kyrka som ger celibatära präster så stor själavårdsmakt i frågor som rör livsområden de själva avsagt sig.

    // Irène

  5. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Kyrkans celibatära män har i stort sett förlorat kontrollen över äktenskapet – inte minst bland katoliker. Det är faktiskt bra.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *