Är G – d frihetsberövad?

Vilken handlingsfrihet har G -d när hans troende lägger orden i hens mun? Kan G-d verka inom ett odemokratiskt styre där bara en liten klick människor anser sig veta vad G-d tycker o tänker o som sedan utverkar medel för hur människor ska lyda den G-d de anser sig känna? Och eftersom det faktiskt är fallet inom alla de tre abrahamitiska religionerna så kan man inte se detta som annat än ett typiskt uttryck för diktatur. Det finns inget som är demokratiskt inom katolska kyrkan o kanske det tydligaste tecknet är hur de kvinnliga ordensfolket marginaliseras o sällan kommer till tals i den kyrkliga värld av manligt ordensfolk som styr debatten o politiken. Nunnor hänvisas till gästhem o bön medan deras bröder tar plats i beslutsrummen.

Vad kan G -d göra när männen bestämmer vad hen ska tycka? Tittar G -d ner så ser han en pyramid av män som står på varandra genom årtusenden o G -d hör ett tjatter av röster som säger sig vara G -ds röst….vad ska G -d göra då? En gång sa G -d sitt namn som passade de kristna att översättas till ”jag är den jag är” medan judar o gnostiker översatte det till ”jag är den ni gör gör mig till” resp ” jag är i kommande” . Och G -d skrev det första budet till Moses ” ni ska inte missbruka mitt namn”. Detta gjorde han efter att han presenterat sitt namn för Moses.

Från det ögonblicket han gav Moses det första budet blev G -d fånge i mänsklighetens tjänst. På människans villkor. Framförallt kristendomens villkor som har nyttjat det konstaterande som föreligger i just ” jag är den jag är” eftersom det är ett perfekt uttalande att bygga lagar uppå. Lagar som cementeras o som står still utan att G-d ska kunna höras igen . G-d var fri intill dess att hans namn missbrukades o låstes fast o jag anar att det skedde direkt efter det att folket dansat klart runt guldkalven. Han skickade många sändebud till jorden som levandegjorde hens existens men det hjälpte inte. ”Jag är den jag är” blev ett stationärt maktmedel för lagar som ska åtföljas till vilket pris som helst genom den kristna historien.

De som hellre såg att G-d fortsatte att tala i samtiden blev ett hot mot den kyrkliga maktbalansen. Vi fick den fria viljan men fråntog G-d densamma. Vi fängslade G -d o hängde på G -d lagar som bojor vi identifierade som hens. ”Jesus ska göra er fria” pläderade maktens män från predikstolarna o Vatikanen…men om G -d inte får verka i samtiden hur ska Jesus göra folket fria?

Agneta….en troende kärring mot strömmen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *