Ingenting utom delad trosbekännelse

Vänner,

Vid ett möte med den ortodoxa kyrkans ledare, den ekumeniske patriarken Bartolomeus, tog påven Franciskus ställning för enhet mellan kyrkorna på ett sätt som, om det tillämpas, borde kunna öppna även för enhet med de protestantiska kyrkorna:

”Jag vill försäkra var och en av er som är här att den katolska kyrkan, för att uppnå den fulla enhetens eftertraktade mål, inte har för avsikt att kräva något annat än delad trosbekännelse.”

http://ncronline.org/news/global/francis-and-bartholomew-issue-resounding-historic-calls-church-reunification

Fast nu bor förstås djävulen i detaljerna. De som inte vill ha enhet kommer naturligtvis att ifrågasätta vad det innebär att ha en delad trosbekännelse? Räcker det med att dela formuleringar eller måste vi vara ense om innebörden? I det senare fallet kommer enheten alltid att vara som kistan med guld vid regnbågens fot.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Ingenting utom delad trosbekännelse

 1. Irène Nordgren skriver:

  Gert

  ”……..enhet mellan kyrkorna på ett sätt som, om det tillämpas, borde kunna öppna även för enhet med de protestantiska kyrkorna.”

  Ack ack ack …… nu talar vi enhet mellan kyrkor som delar en klassisk kristen grund…..dvs kyrkor som står på ett kristet fundament…..dvs ett fundament som utgör själva kristendomens innersta väsen ….och det är att att kvinnor inte släpps fram till altaret och inte samkönade par heller som vill gifta sig.

  Vatikanen skapar i ENHETENS namn hellre kommuniongemenskap med SSPX än med ”de protestantiska kyrkorna.”

  Möten har åter skett mellan SSPX företrädare och Vatikanen …….och ortodoxa patriarker är beredda att hellre böja sig inför påven än att……. ve och fasa …….bara tanken på en kvinna som går ut och in genom IKONOSTASEN …….

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ikonostas

  FULLKOMLIGT OTÄNKBART……..

  Jesus Kristus kom till jorden i manlig gestalt………och som om detta inte vore nog tydligt så valde han enbart män till apostlar ……

  Ja jag tror faktiskt till och med att Guds människoblivandet hade som främsta syfte att just LYFTA MANNEN…..det är ju runt denna själva kristendomens ANDEMENING som Franciskus och Bartolomeus nu kan falla i varandras armar.

  // Irène

 2. Gert Gelotte skriver:

  Irène,

  jovisst. Men ibland formulerar människor åsikter vars fulla innebörd de inte är medvetna om. Ett av de tydligaste exemplen i världshistorien är de amerikanska grundlagsfäderna, alla slavägare, som inte förstod innebörden av vad de skrev om alla människors lika värde.
  Men jag är inte optimist, tro inte det. Bara en smula förhoppningsfull.

  Gert

 3. Irène Nordgren skriver:

  Gert

  ”Patriarch Bartholomew: Christian martyrdom makes unity urgent”

  http://www.news.va/en/news/patriarch-bartholomew-christian-martyrdom-makes-un

  Jag kan lova dig att i valet mellan kristet martyrskap och en kvinna som går in och ut genom ikonostasen så väljer Bartolomeus det förstnämnda ……..enhet har trots allt sin gräns ……så även själva livet ……

  // Irène

 4. Gert Gelotte skriver:

  Irène,

  ja kanske är det så.

  Gert

 5. Pingback: Biskop William om påvens egentliga budskap i Strasbourg | Annelis blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *