Ökad polarisering inom svensk kristenhet?

Under rubrik

Protestantiseras Svenska Kyrkan?

promotar Bengt Malmgren på sin blogg bla Jakob Trônet och hans bok ”Förverkligad katolicitet” om  Max Thurian.

”Max Thurian (1921–1996) var en schweizisk reformert teolog och broder i den ekumeniska kommuniteten i Taizé. Thurians liv och verksamhet var på många sätt sammanflätade med 1900- talets ekumeniska rörelse.”

”Jakob Tronêt är kyrkoherde i Stenkumla församling på Gotland. Han har intresserat sig för ekumenisk teologi och studerat vid Heythroop College i London och Angelicum-universitet i Rom. Förverkligad katolicitet – Max Thurians syn på vägar till kyrk­ans enhet är hans doktorsavhandling i ämnet kyrkovetenskap vid Uppsala universitet.”

http://www.artos.se/akademisk-litteratur/forverkligad-katolicitet-max-thurians-syn-pa-vagar-till-kyrkans-enhet

Efter att ha läst vilka namn som förekommer i förordets tacksägelser känner jag mig föranlåten att sätta ut en varningstriangel. Varning för Björn !


Dvs Biörn Fjärstedt och Björn Fyrlund.

Jakob Trônet skriver

”Att jag trots allt kunde antas till forskarutbildninge, kan nog i hög grad tillskrivas biskop Biörn Fjärsteds underhandlingar med  den teologiska fakulteten.”

Lite senare i förordet ”Ett särskilt stort tack vill jag frambära till teologie doktor Björn Fyrlund, som flera gånger under avhandlingsarbetet gripit in som en räddande ängel. Han har agerat som en extra handledare och tagit sig mycket tid att hjälpa mig”

Det tror jag det !  Båda Björnar är  ökända kvinnoprästmotståndare och  mörkermän när det gäller synen på kvinnor och samkönade äktenskap.   Jakob Trônets intresse för ”katolska praktiker”  i   Max Thurians tappning   gefundenes Fressen  för båda Björnar som just vurmar för  ”katolicitet” som innebär  gemenskap med alla kristna………dvs under förutsättning att de är mot kvinnliga ämbetsbärare och samkönade äktenskap.

Max Thurian syn på kvinnor och kvinnliga ämbetsbärare enligt Jakob Trônet :

”Han säger att kvinnans kallelse är att vara maka och mor eller vigd jungfru. Han talar vidare om att det finns många uppgifter för kvinnor i kyrkan som undervisning, bön och diakonal verksamhet (även om han här är tveksam till att de fornkyrkliga diakonissorna fick en sakramental vigning). Han säger dock att han anser att teologerna i bön till den helige Ande borde söka efter nya former för tjänster och uppgifter för kvinnor i kyrkan. De vigningar av kvinnor som ägt rum i den protestantiska världen ser Thurian inte som ett framsteg.”

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Ökad polarisering inom svensk kristenhet?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag tror att det bästa, kanske enda, medlet mot kvinnoförtryckande dumhet i kyrkan/kyrkorna är att kvinnor vägrar att underordna/inordna sig.
    Att argumentera mot kvinnoprästförbudet är bra, att trotsa det är så mycket bättre.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”……. enda, medlet mot kvinnoförtryckande dumhet i kyrkan/kyrkorna är att kvinnor vägrar att underordna/inordna sig.”

    Nej inte enda medlet ……..

    Ett ytterligare medel är att MÄN protesterar öppet och LJUDLIGT ! Du är tydligen den ende katolske mannen i Stiftet som gör det ………?

    Kan du inte KLONA dig Gert ?

    Hur kommer det sig att inga andra katolska män i Stiftet reser sig OFFENTLIGT och protesterar mot orättvisorna?

    Det hjälper inte med FaceBook eller att diskutera vid kyrkkaffet eller i privata sammanhang !

    // Irène

    PS En mer krystad doktorsavhandling än ”Förverkligad katolicitet” får man leta efter.

    Mariologi är inte alltför sällan en täckmantel som används när man inte öppet vill manifestera ett kvinnoprästmotstånd.

    Att som Bengt Malmgren lansera Jakob Trônet helt utan invändningar är sååååå pinsamt men Bengt tål ingen som helst kritik och därför har han raderat KV länkning (som sker automatiskt) till sitt blogginlägg.

    Det är samme Bengt som gärna predikar vett och bloggetikett för andra ”kristna systrar och bröder”…..

  3. Arne Carlsson skriver:

    Vilken makalös inbilskhet från några män att på detta sätt utrangera kvinnor från tjänster och uppdrag som Gud kallar dem till. Denna fråga borde utrangeras från alla seriösa sammanhang i en värld som bokstavligt talat brinner och är hotad av krig och klimathot! Skam över deras vilseledande manövrer. /Arne/

  4. Irene Nordgren skriver:

    Tack Arne

    Sanningens ord i rättan tid !

    // Irène

  5. Gert Gelotte skriver:

    Arne,

    du har rätt. Det är en skam att så mycket kraft behöver läggas ner på en så självklar sak som att kvinnor och män skall behandlas lika.
    Men vad kan vi göra utom att protestera? Det finns inga demokratiska strukturer i katolska kyrkan. I andra länder kan katoliker som en yttersta protest vägra betala. I Sverige har staten täppt till denna möjlighet genom att låta Skatteverket driva in kyrkoavgiften åt stiftet!
    Det går visserligen att kringgå detta, men stiftet har gjort det så svårt som möjligt. Först måste du personligen hämta en blankett på pastorsexpeditionen. Sedan måste du åberopa ett av stiftet godkänt skäl. Några demokratiska skäl finns inte.
    Om staten över huvud taget skall driva in medlemsavgifter borde detta åtminstone förutsätta den enskilde medlemmens uttryckliga medgivande.
    Stiftets argument att medgivandet ingår i medlemskapet är struntprat. Men märkligt nog har Sveriges riksdag godtagit detta.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *