Kan Delphi upprepas i Rom?

Vänner,

i 800 år var Delphi i Grekland centrum för den antika grekisk/romerska religionen. I dag återstår bara ruiner. Med utgångspunkt i dyster statistik för katolska kyrkan i USA diskuterar den amerikanske präster Peter Daly i en artikel i NCR om det samma kan hända katolska kyrkan:

”Are we going out of business? I think the answer is both ”yes” and ”no.” ”Yes” if you think of the church as an institution in the 1950s model. ”No” if you think of the church as a movement of the followers of Jesus Christ.”

http://ncronline.org//blogs/parish-diary/could-what-happened-delphi-happen-rome

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kan Delphi upprepas i Rom?

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Lite kul att jag för precis för 2 veckor sedan stod och blickade ut över Delphi och tänkte att detta oerhörda maktcentrum måste ha varit antikens motsvarighet till Vatikanen…… Apollotemplet (nu i ruiner) antikens motsvarighet till Peterskyrkan osv……

    Angående

    ””No” if you think of the church as a movement of the followers of Jesus Christ.””

    Alltid viktigt att då påminna om att Jesus dock inte var katolik vilket är lätt att få för sig om man inte är beredd att ta av sig sina katolska skygglappar…….

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène, vänner,

    varför försvinner religioner? Jag förmodar därför att människor finner mer angelägna och användbara svar någon annanstans. De antika religionerna stelnade i formalism. Kristendomen gav mera personliga svar på tillvarons gåtor.
    En parallell inom kristendomen är pingstväckelsens framgångar på katolska kyrkans bekostnad i Brasilien.
    En religion som inte längre berör personligen i vardagen marginaliseras, först i människa efter människa, sedan i samhället som helhet.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *