Utan diskussioner dör kyrkan

Vänner,

Från Bengts blogg hämnar jag följande citat från påve Franciskus tal under den karismatiska prästreträtten i Rom nyligen.

En kyrka där inga diskussioner äger rum är en död kyrka. Vet ni var det inte finns några diskussioner alls? På kyrkogårdar, där diskuterar ingen något.”

Det är så sant som det är sagt. Men avgörande är förstås vad som avses med diskussioner. Många katoliker tycks anse att diskussioner är samtal om sådant man är överens om. Allt annat ses som avsteg från den rätta tron och kan, som bekant, föranleda uppmaningar om att återvända till kyrkans tro. 🙂

Förhoppningsvis vill påve Franciskus mer. Verkliga diskussioner förutsätter öppenhet för avvikande meningar, ny kunskap,  nya tankar och i förlängningen insikten att tron är ett föränderligt förhållningssätt.  Jag vill gärna tro att det är sådana diskussioner som påve Franciskus efterlyser.

En tro som utesluter förändring hamnar förr eller senare på kyrkogården.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Utan diskussioner dör kyrkan

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Allt annat ses som avsteg från den rätta tron och kan, som bekant, föranleda uppmaningar om att återvända till kyrkans tro”

    Vi svenska reformkatoliker befinner oss i den märkliga situationen att ha en mer open-minded påve än biskop….

    Så skamligt och samtidigt löjeväckande som biskop Anders betett sig mot Katolsk Vision går stick i stäv med hans överordnades uppfattning om yttrandefrihet.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *