Avgörande beslut för påven

Vänner,

Påven står i år inför det svåraste beslut någon påve stått inför på flera decennier. Paulus VI:s nej till preventivmedel var ett strategiskt och pastoralt misstag som fick allvarliga konsekvenser för kyrkan. Beslutet skapar ständigt nya problem. Påven Franciskus har nu samma möjlighet att göra fel men också rätt när han skall ta ställning till frånskilda och omgiftas möjlighet att ta emot kommunionen. Kanske är ögonblicket inne när påven tvingas gå från ord till handling och bekänna färg. Det är hög tid.

Mark Drew skriver om detta i Catholic Herald:

http://www.catholicherald.co.uk/issues/january-8th-2016-2/the-popes-agonising-dilemma/

En förkortad översättning till svenska av Mark Drews artikel har publicerats på Signums hemsida:

http://signum.se/pavens-plagsamma-dilemma/

I artikeln citerar Mark Drew den framstående vatikanisten John L Allens fyra handlingsalternativ för påven:

  • Han kan skjuta upp ett beslut med motiveringen att det behövs ytterligare reflektion och studier av frågan.
  • Han klart och tydligt säga ja. Många tecken tyder på det är det alternativ han personligen förespråkar. Denna lösning är dock full av risker och skulle kunna bli sista droppen för de konservativa kritiker, vars förbittring redan sjuder, och vålla ett uppror han nog vill undvika. Därtill kommer att ett ja skulle utgöra förnekande av en lärofråga tidigare läroämbeten presenterat som bindande och oreformerbar.
  • Tredje alternativet skulle vara ett klart och tydligt nej, som skulle göra många besvikna och stöta bort många, till exempel kardinal Walter Kasper, som han själv uppmuntrat och vars stöd varit viktigt för honom
  • Det fjärde och sista alternativet skulle kunna vara att lämna den oklara frågan utan lösning och i princip överlåta ansvaret och tolkningen på de lokala biskoparna. De omstörtande konsekvenser detta skulle få för kyrkans enhet behöver knappast understrykas.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på Avgörande beslut för påven

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag har sagt det förut och säger det igen. Franciskus stora respekt för sin föregångare – som ju fortfarande är i livet – blockerade Franciskus vid sitt tillträde att göra sig av med B16 handplockade prefekt för Troskongregationen – Müller- , som ständigt kastar en skugga över Franciskus pontifikat.

    I frågan om kommunion för frånskilda tyckte den enfaldige Müller att han kommit på en genial lösning genom det sk förenklade förfaringssättet att få ett äktenskap ogiltigförklarat. Ett hyckleri i kvadrat i mina ögon.

    Franciskus nappade och genomförde förslaget och Müller kanske tänkte att nu är allt frid och fröjd……

    Det Franciskus står inför är att utmana Müller vilket underförstått innebär att utmana B16…….

    Att läsa Müllers infantila syn på äktenskap och skilsmässa gör mig mörkrädd men eftersom Müller gått ut extremt hårt så är frågan om Franciskus vågar sätta hårt mot hårt……

    https://www.lifesitenews.com/news/marriage-indissolubility-is-a-definitive-dogma-of-the-church-cardinal-muell

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag skulle bli förvånad om inte Franciskus valde att smita från problemet genom att välja alternativ ett. Resultatet torde bli att det absoluta flertalet katoliker kommer att se på kommunionförbudet som på preventivmedelsförbudet och en rad andra förbud och förhållningsregler i den kyrkliga komposten.
    Det är en form av hyckleri som påminner mig om ett gammalt DDR-skämt: ”Om ni (däruppe) låtsas att vi (därnere) arbetar, så låtsas vi att pengarna är värde något.”
    Översatt till katolska förhållanden: Om ni (däruppe) låtsas att vi (därnere) lyssnar på er, så låtsas vi att vi bryr oss om vad ni säger.

    Gert

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Under förevändning av att säga sig värna om enheten inom RKK tror också jag att Franciskus låter saker bero med följd av att polarisering och godtycklighet kommer att ytterligare öka …….

    // Irène

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Om enhet är Franciskus prio nr 1 och han inte vill tappa självständigt tänkande reformönskande katoliker så är det denna grupp påven ska satsa på. Den konservativa gruppen har han alltid kvar oavsett vad han gör och beslutar då dessa anser att en påve alltid har rätt och att man inte ska vara OLYDIG utan lyda vad påven än förkunnar dvs aldrig ifrågasätta påvliga förkunnelser och dekret.

    Något sådant som Upprop till Olydnad finns inte på kartan för den konservativa gruppen.

    Så varför tveka……

    // Irène

  5. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag är inte så säker på att påven alltid har de mest konservativa med sig. SSPX är ett exempel på detta.
    Konservatismen och rädslan för förändring är starkare krafter är lojaliteten.

    Gert

  6. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Exakt …….illojalitet kan ha olika orsaker …….för en del är det rädsla för förändring ……..för andra är det upprördhet över bristande förändring…..

    Skillnaden ligger väl i att den förra gruppen gärna predikar LYDNAD för den senare grupppen….

    // Irène

  7. Pingback: Vad kommer Franciskus ta för beslut ang. kommunion för omgifta? | Rebella undrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *