http://www.historyvshollywood.com/reelfaces/spotlight/

12 februari hade den  Oscarsbelönade och verklighetsbaserde  filmen Spotlight premiär på svenska biografer. Nyhetstidningen The Boston Globes Spotlightteam undersöker och avslöjar 2001-2002 skandalen om prästers sexuella övergrepp och mörkläggningens kultur inom katolska kyrkan.

Se trailer

https://www.youtube.com/watch?v=EwdCIpbTN5g

I filmen figurerar bla Bostons kardinal Law som avgick efter att bevis framkommit att han varit ansvarig för mörkläggning.  JP 2 hjälpte  senare kardinalen att komma till  Rom där han blev  ”archpriest” för Basilica di Santa Maria Maggiore…….

”Pope John Paul II and Cardinal Bernard F. Law in a private audience at the Vatican. The pope made no public comment.”

Ännu har jag inte läst någon recension av Spotlight i svenska katolska media.  Däremot läser jag i National Catholic Reporter att även Troskongregationens prefekt kardinal Müller också  anklagas för att ha mörkat prästers sexuella övergrepp under sin tid som ärkebiskop i Regensburg. Inte heller om detta skrivs i katolska media i Sverige.

Men det görs  i National Catholic Reporter där den åter modige jesuiten Klaus Mertes – visselblåsaren som avslöjade sexuella övergrepp på jesuiternas Canisius gymnasium  i Berlin – har krävt kardinal Müllers avgång.

”Instead of stepping down, Bishop Müller, who covered up and obscured sexual abuse when he was in the highest position in the church in his diocese, has climbed the hierarchical ladder just like that,” Mertes said. ”… He still continually speaks of ’malicious press campaigns’ against the Catholic church. Not a sign of remorse and certainly not of a willingness to deal with the structural problems that the church has in connection with abuse. For him it is just the case of a few evil churchmen but otherwise everything is in order in the church and can remain as it always was.”

”In my opinion, that is intolerable — above all, intolerable for the victims,” Mertes continued. ”How can this man, who is the head of the Congregation finally responsible for abuse, of all things, ever again be credible?”

http://ncronline.org/blogs/ncr-today/muller-spotlight-cover-most-priests-bitterly-wronged-abuse-generalizations

// Irène

PS

Recension i Sydsvenskan

http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/film/filmrecensioner/skandalen-som-bara-vaxte/

Varför är katolska kyrkan i Sverige så feg ?   Hur kommer det sig att svenska jesuiter är så erbarmligt fega jämfört med jesuitkollegan Klaus Mertes – banbrytare av tystnadens kultur inom katolska kyrkan.

Fullkomligt otänkbart att någon svensk jesuit skulle ta till orda som Klaus Mertes.  Signum har inte ens vågat berätta om sin ordenskollegas  senaste uttalande.

Och varför skrivs aldrig i katolska media i Sverige om skillnaden i  behandling av prästpedofiler och deras mörkläggare och kvinnlig illegal prästvigning ?  Varför skrivs aldrig hur  det går för präster som tex Roy Bourgeois som stödjer kvinnor som låter prästviga sig illegalt ?     I fallet med mörkläggaren kardinal Law så ordnas en statusfylld reträttplats i en statusfylld kyrka i Rom medan Roy Bourgeois som följt sitt samvete exkommuniceras  och utesluts ur sin orden.

SvD 2010

Vatikanen skakas av ny skandal

http://www.svd.se/vatikanen-skakas-av-ny-skandal

Och påven som räddade kardinal Law och skyddade den värsta av alla prästpedofiler  Marcial Maciel Degollado…..han helgonförklaras.

Det finns material för ytterligare filmmanus !

Jan 2015 visades dokumentären “Sins Committed Against Choir Boys” i bayersk TV som handlade om  misshandel  och sexövergrepp i den världsberömda gosskören i Regensburger Domspatzen

Fritz Wallner fd ordförande för  lekmannarådet  i Regensburg – under Müllers tid som ärkebiskop – hävdar i en intervju i Die Zeit i jan i år att Müller introducerade  ”The Regensburg System” som hindrade att sexövergrepp kom fram i ljuset.  Mellan 1964-1994 var Georg Ratzinger kapellmästare för kören men han förnekar all kännedom om övergrepp. På frågan till Fritz Wallner om han tror att detta kan vara sant svarar han med eftertryck ”Nej”.

http://www.zeit.de/2016/03/regensburger-domspatzen-knabenchor-gewalt-missbrauch

Sant är dock att Georg Ratzingers bror påven Benedikt 8 månader före sin avgång handplockade Regensburgs ärkebiskop Müller till att bli prefekt för Troskongregationen  2012.  Som prefekt har Müller visat sig mer intresserad  att jaga talföra ordenssystrar i USA än prästpedofiler.

Inte talföra ordenssystrar har dock Müller absolut inget emot.

Jag citerar  åter Klaus Merters ”För honom (Müller) är det bara frågan om några få onda präster men annars är allt i sin ordning i kyrkan och kan förbli som det alltid har varit.”

Inte ett ont ord om Müller på Signum. Där anser Mertes jesuitkollegor  det viktigare att låta Müller komma till tals om barmhärtighet och teologi.

Kardinal Müller: ”Barmhärtigheten ser oss som vi är, men låter oss inte förbli som vi är”

Kardinal Müller vill vara förälder, uppfostrare och förmyndare åt myndiga katoliker