Fd katolske prästen Krzystof Charamsa ”paranoid homofobi inom Vatikanen”

I veckans Människor och Tro

”Krzysztof Charamsa, en högt uppsatt präst inom Vatikanen, skapade stora rubriker förra året när han kom ut som gay på en presskonferens. Han berättade att han levde i en homosexuell relation och krävde förändringar i den katolska kyrkans läror kring homosexualitet. ”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=6512459

I somras utkom Krzysztof Charamsas bok ”La prima pietra” /”Den första stenen” som handlar om hans egen resa.
Idag bor Krzysztof Charamsa med sin partner Edouard i Barcelona.

Vilka förväntningar har Charamsa på påve Franciskus ?

”Påven behöver allierade inom Vatikanen och de finns inte. Han motarbetas av konservativa.”

// Irène

PS
För ett år sedan skrev jag blogginlägget

Elefanten i rummet

http://www.katolskvision.se/blog/?p=17579

i samband med att Krzysztof Charamsa som katolsk präst kvällen före familjesynoden på en presskonferens kom ut som gay med sin partner Edouard

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Fd katolske prästen Krzystof Charamsa ”paranoid homofobi inom Vatikanen”

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Krzysztof Charamsa är en mycket modig person och han har helt rätt i att det behövs fler provokativa protester.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    I den sprillans nya intervjuboken av Peter Seewald med B16 ”Sista samtalen” bekräftar B16 ryktena om att det funnits ett homosexuellt nätverk inom Vatikanen. Så skryter B16 med att han slagit sönder detta nätverk och tillfogar att han inte känner till om det återbildats något nytt sådant.

    ”In dem Buch bestätigt der 2013 aus Altersgründen zurückgetretene Papst auch Gerüchte über eine homosexuelle Seilschaft im Vatikan. Eine solche habe es während seines Pontifikats gegeben, und er habe sie zerschlagen lassen. „Ob sich wieder was bildet, weiß ich nicht“, fügte Benedikt hinzu.”

    http://religion.orf.at/stories/2795462/

    Vilket hyckleri! Påvar som helgonförklarar varandra osv osv……B16 som som nu utan omsvep bejakar att han inte var mycket att hänga i julgran när det gäller ledarskap ! Det är ju inte klokt. En organisation på 1,3 miljarder människor ska ledas av en ledare som själv inte tycker att han är någon ledartyp ! Inte undra på att det ser ut som det gör inom katolska kyrkan.

    Och vi som dokumenterar det ständigt pågående hyckleriet – vi har inte bemyndigande att kalla vår Vision om en RÄTTVIS kyrka för katolsk !

    Jag är URBOTA trött på det patriarkala förmynderiet som hierarkin upprätthåller via sin censur om vad som är lämpligt för de troende småbarnen runt om i världen att få reda på och vad som ska förbli BARNFÖRBJUDET !

    BBC förra året

    http://www.bbc.com/news/world-europe-34432701

    // Irène

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    Varning Agneta stygg!

    Jag är för de homosexuella prästernas framtida välsignelse …i egna äktenskap … i kyrkan. Det vet ni.

    Men jag har svårt att gilla den första bilden och den sista bilden på denne präst. Den första …därför att jag ser honom i säkert dyra rosa glasögon en snusnäsduk i elegant säkert ganska dyrbar kostym och så en mkt teatral pose med handen. Det funkar inte för mig när man just slutat som präst…sorry…lite pradaskorvarning här.

    Den sista bilden är också bra så teatral …sorry får obehagskänslor…

    Jag är stygg jag vet… men luttrad när det gäller att glorifiera även de som gör bra saker. De kan göra kanske viktiga saker men också lida av ett enormt uppmärksamhetsbehov. Synd att det inte var en Martin Luther King….eller vår nuvarande påve. Då hade jag blivit mild.

    Det är kanske beroende på att jag är en bildmänniska. Jag vet att ni kanske finner det ovidkommande hur personen vill bli fotograferad men för mig säger det en del.

    Agneta

  4. Erik Westerberg skriver:

    Tack Irène, Tack MoT för fin intervju. Krzysztofs berättelse liksom intrervjuboken med B 16 konvergerar båda mot Irènes välfunna metafor ”elefanten i rummet”. En troende och ärlig människas klarspråk i Vatikanens hjärta liksom en ”gay – lobby” med tre eller fyra personer är tydligen fortfarande gigantiska hot där nere och sprider chockvågor bland homosociala klerikala makthavare. Kan det helt enkelt vara så detta ringa antal räcker för att exponera hycklieriet och självhatet i en kompakt homosocial organisation? Kan det också vara så att de exponerar vårt gemensamma katolska svek mot evangeliets väg till mänsklig frigörelse och frälsning för levande och älskande människor, oavsett 1800 – tals psykiatrins konstiga allmän- och sjukdomsbegrepp?

    Tänk om B16 istället passat på att be alla världens hbtq-personer om förlåtelse för den svepande gruppanklagelsen mot homosexuella präster som skyldiga till kyrkans samtliga pedofilskandaler som kom 2010. För litet och för sent, förvisso, men att gå vidare mot pärleporten stolt över att ha krossat en ”gay – lobby” på fyra personer, tyder inte på ett stort ledarskap eller på en stor mänsklig och evangelisk insikt.

  5. Irène Nordgren skriver:

    Erik

    ”Tänk om B16 istället passat på att be alla världens hbtq-personer om förlåtelse för den svepande gruppanklagelsen mot homosexuella präster som skyldiga till kyrkans samtliga pedofilskandaler som kom 2010.”

    Håller med. Det hade onekligen varit mycket klädsamt.

    // Irène

    PS Inom KV har vi en stående historia om Vat 3 då biskoparna förhoppningsvis kan ta med sina fruar och Vat IV då biskoparna kan få ta med sina män och fruar.

  6. Helena skriver:

    Katolska kyrkan är VI, vår grund, det får vi får acceptera och vara tacksamma för, eller gå. Gud ger oss valet, det är fritt att välja. Jag är glad att alla som inte hör dit lämnar kyrkan. Hoppas att alla pedofiler som smutskastar oss katoliker också lämnar vår kyrka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *