Ska antidemokratiska röster ges rätt att missbruka demokratin för att motverka demokrati ?

Det glada budskapet enligt 103 kulturarbetare

”Håll rent mot rasism, Bokmässan!”

”Vi uppmanar nu Bokmässan att inte låta rasistiska utställare delta nästa år. Om de misslyckas ser vi oss tvingade att avstå från att närvara, skriver 103 kulturarbetare.”

”Hoten som riktas mot landets journalister och författare har nått sådana nivåer att våra branschorganisationer talar om ett hot mot själva demokratin. Minoriteter är särskilt utsatta för rasism och hatbrott. I svenska städer sker organiserad misshandel av ensamkommande flyktingbarn.

Så sent som i helgen tvingades judar eskorteras av polis från sabbatsfirandet i Stockholms synagoga då en högerextrem demonstration fått tillstånd att hållas just där och då.

Andra måltavlor är bland annat romer, afrosvenskar, Hbtq-personer, muslimer och andra som enligt en rasistisk världsbild inte anses tillhöra Sverige. Främlingsfientliga partier fortsätter att vinna mark och extrema åsikter framförs allt oftare öppet.”

http://www.expressen.se/debatt/hall-rent-mot-rasism-bokmassan-1/

// Irène

PS Här debatterar Janne Josefsson och Erik Rosén 25 augusti i Opinion Live Bokmässans beslut att utestänga Nya Tider -ett beslut som därefter ändrades.

http://www.svtplay.se/video/9965736/opinion-live/opinion-live-sasong-2-25-aug-22-00

Jag tycker det låter som om Janne Josefsson – vad yttrandefrihet inom en demokrati beträffar – jämställer Stiftelsen Bokmässan med Staten. Vilken lagstiftning tvingar en stiftelse att låta alla röster ha yttrandefrihet ?

Ska antidemokratiska röster ges rätt att missbruka demokratin för att motverka demokratins innersta värden ang allas samma människovärde och mänskliga rättigheter ?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ska antidemokratiska röster ges rätt att missbruka demokratin för att motverka demokrati ?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    yttrandefrihet är inte det samma som rätt att få sin åsikt publicerad eller spridd av andra. Bokmässan har naturligtvis ett ansvar för vilka åsikter man ger utrymme för. Vi kan leka med tanken att Bokmässan skulle ha upplåtit plats för Julius Streicher och hans grovt antisemitiska tidning Der Stürmer – nej det vore naturligtvis otänktbart, eller?

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    ”Svensk biblioteksförening har ställt sig bakom uppropet, som nu även finns digitalt för att flera ska kunna underteckna. Namnunderskrifterna kommer sedan att överlämnas till mässans arrangörer.”

    http://www.biblioteksforeningen.org/upprop-bok-och-biblioteksmassan/

    http://www.sydsvenskan.se/2016-09-28/biblioteksforeningen-stodjer-upprop

    // Irène

  3. Irène Nordgren skriver:

    ” ABF kräver en rasistfri bokmässa

    Onsdag, 28 september 2016

    ABF ställer sig bakom uppropet för en bokmässa fri från rasistiska utställare och vägrar vara en del av normaliseringen av högerextremismen.”

    http://www.abf.se/Press-Nyheter/Nyheter/2016/ABF-kraver-en-rasistfri-bokmassa/#.V-u1caC8e14.facebook

    Sydsvenskan

    ”Upprop för ”nazifri” bokmässa”

    http://www.sydsvenskan.se/2016-09-26/upprop-for-nazifri-bokmassa

    // Irène

  4. Irène Nordgren skriver:

    Maria Küchen skriver en utmärkt artikel i DAGEN

    ”Ut med nazisterna, bokmässan!”

    ”Att yttrandefriheten inskränks om bokmässan i Göteborg tackar nej till nazistvänner i montrarna, det är lika befängt som att seriösa förlag skulle inskränka yttrandefriheten för att de inte ger ut nazistisk litteratur. Årligen tackar bokmässan i Göteborg nej till en mängd seminarieidéer och självklart kan de också helt fritt tacka nej till utställare.”

    http://www.dagen.se/debatt/ut-med-nazisterna-bokmassan-1.784074

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *