Varför trakasserar katolska/kristna ”nätroll” framförallt kvinnliga KVskribenter?


Vi lever i ett av världens mest demokratiska länder och vi lever i ett land som hävdar yttrandefrihet. Trots detta är det inte yttrandefrihet som råder inom katolsk media där KVs skribenter har refuserats per automatik och att  det jag och Irene och gästskribenten Anneli som får ”katolska/kristna nät-troll” på oss. Sällan Gert Gelotte eller kanske har det aldrig hänt. Minns du något Gert får du gärna invända. Vad är deras taktik? Jag väljer att berätta om de 11 år som jag har skrivit här och vad som då används som taktik för att eliminera mig eller göra mig så pass svag att jag slutar skriva vilket jag aldrig tänker göra. Detta är jag enligt genom åren 100 tals pseudonymer. Pseudonym-personer som kan vara ett fåtal men som använder olika namn. Jag är enligt dem:

okunnig,

oförskämd

pseudovetenskaplig

ologisk

kärring

hysterisk

fräck

kan inte min katekes

icke-katolsk

löjeväckande

insinuerande

olärd

saknar förmåga att hålla mig till sakfrågor

sexistisk

manshatare

68-vänster

Jag kommer inte ihåg alla adjektiv som sagts om Irene men jag förmodar att de är lika många. Varför har dessa katoliker inte riktat in sig på Gert eller Krister (r.i.p.) när det begav sig? Spökar Paulus med ”kvinnor tiga i församlingen”? Eller är det så att tiden är mogen för kvinnans talan och att det retar gallfeber? Är tiden mogen för att det inte bara är professorer (oavsett manliga eller kvinnliga) som ska styra kyrkan o att lekmän som varande sådana de är …ska ha rätten att få tycka och KÄNNA? Är IT-revolutionen en lika stor möjlighet till jämlikhet som en gång boktryckarkonsten blev? Eller när mässan övergick från latin till folkspråk?

Återigen går jag till mig själv och konstaterar att jag är definitivt ingen spränglärd/lärd  katolik utan jag är konstnär och som jag alltid sagt : en tämligen dålig teol-kand. Irene är mer faktakunnig och traditionellt intellektuell. Men min röst är viktig …den är både hög som låg, lärd som olärd och känslig som okänslig. Med andra ord jag är ett stycke människa! En människa som känner att G-d önskar att jag talar och KÄNNER och att min plats är här. Även en konstnärlig impulsiv själ har något att vittna. Kan göra fel och kan göra rätt men vittna likväl! Nu är jag den första att erkänna att jag kan vara stygg och impulsiv på bloggen men jag står med mitt namn och jag är beredd att be om förlåtelse i stridens hetta. Detta är kontinental fri debatt! Och låta yttrandefrihet och fri debatt råda … i tillit till att det är gott för den gemensamma andliga hälsan. Inpyrd instängd kyrklighet luktar uthus! Instängda ord och känslor luktar lika mycket skunk! Lutherskt som katolskt skunkeri!

Att katolsk media bara består av ett fåtal som styr och att dessa är professorer i än det ena än det andra kommer aldrig leda fram till en gemensam global kristenhet. Varför då?

Svar: det var inte Jesu/Joshuas språk. Det är inte G-ds språk. Det har inte visat sig vara kärlekens språk…då hade den katolska världen sett annorlunda ut. r.

Svar: Det var inte Jesu/Joshuas omkrets. Han umgicks inte med fariséer eller lärde. Bara en lärd tog av sig lärdomens tunga mantel : Josef av Arimatea. Jesus/Joshua själv visade den största uppskattning för kvinnan vid brunnen. En olärd. En icke-judinna. En annorlunda. ……en kvinna ur vardagen.

Jag anser det är viktigt med lärdom men än viktigare med visdom. Vi hör alla samman med våra olika röster och begåvningar! Men jag tror att det är hög tid att katolska kyrkan lär sina professorer att Jesus/Joshua var ingen professor och att han lyssnade till kvinnorna och uppskattade dem. Jesus/Joshua bannade dem som försökte förlöjliga kvinnor.

Påven gör precis det som hör framtiden till: han tackar ja till en inbjudan från en kvinnlig luthersk ärkebiskop.

Till alla de 100tals ”katolska nät-troll” på vår blogg: framtiden är inte er. Pseudonymer, feghet och hot hör dunkelheten till. Hatets. Inte kärlekens.

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 svar på Varför trakasserar katolska/kristna ”nätroll” framförallt kvinnliga KVskribenter?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,
    tyvärr råkar kvinnor alltid värre ut än män. Kanske beror det på att det hos vissa män finns ett kvinnohat som spär på annat hat. Vad detta bottnar i är jag inte man nog att förklara. Jag förstår det inte.
    Under KV:s första år hade jag de katolska nättrollen över mig. Till sist kändes det som att stå upp till hakan i en kloak. Men nu är det ganska lugnt. Trollen tycks ha gett upp om mig. Peppar, peppar.
    Jag får förstås hatbrev, men dessa handlar oftast om vad jag skriver om flyktingar och hemlösa.

    Gert

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Gert,

    ”Ett kvinnohat som spär på ett annat hat” Intressant hypotes. Kan det hatet vara ett existentiellt hat över att vara född? Född av kvinna och att livet inte blev vad man önskat sig. En depression, helt enkelt. Ve den kvinna…det sköte…som födde mig. Då finns det många deprimerade män inom kyrkan genom historien.

    Annars är det rätt enkelt att se varför katolska män i frivilligt eller ofrivilligt celibat hatar en kvinna som föder syndens tankar. Men detta bör gälla heterosexuella män. Homosexuella män , som vi vet kyrkan rymmer, kan antingen vara totalt ointresserade eller äcklade av kvinnor resp finna det skönt att vara med kvinnor då de inte väcker syndiga lustar till liv.

    Det är onekligen rätt tröttsamt att vara kvinna i kyrkan.

    Och det får mig att undra över det faktum att kvinnor är de som är kyrkans mest trogna upprätthållare. Vad är det för kvinnor som låter sig hunsas av män i celibat som har sådana stora problem med deras kön? År efter år i 2000 år?

    Det är möjligt att du som man klarar dig bättre. Eller så är det din egenskap som etablerad och välkänd journalist som gör skillnad och sådana ska man smörja så att säga om kyrkans män är inriktad på strategi. Men så ska det inte vara … inte i en kyrka som hedrar kvinnornas och de outbildades skara som Jesus/Joshua ägnade sitt liv åt …att hedra.

    I en sann kyrka är man och kvinna lika. Alla människor lika. Alla röster lika viktiga.

    Sedan kan det vara så att du har ett mer modest språk än det språk som jag och Irene har. Men om vi inte hade vårt språk… hade någon hört oss då? Hade KV överlevt då? Det tål att tänka på. Likaså tål det att tänka på att ditt modesta tonläge har stått oss bi.

    Agneta

  3. Gert Gelotte skriver:

    Agneta.

    Varför hatar män (vissa män) kvinnor? Den som det visste. Kanske kan jag bidra med några tankar.
    De grövsta nättrollen tror jag har psykiatriska problem. De har så att säga ännu inte blivit intagna på institution. Förut märkte vi dem inte. De hatade för sig själva i sin ensamhet eller med likasinnade. Nu kan de sprida sitt hat på nätet.

    Kanske bottnar mäns hat mot kvinnor i att vi män är så beroende av kvinnor. Utan kvinnor är vi ingenting. Det är ett beroende som är enormt berikande – när det fungerar. Men för män som inte klarar av den relation de längtar efter tror jag att frustrationen kan utveckas till djup besvikelse och hat. Man projecerar sitt misslyckande på den andre.

    Jag tror inte celibatet i sig föder kvinnohat. Jag känner många celibatära män. Några mår helt klart inte bra av sitt celibat, andra tycks göra det. Problemet är alltså inte celibatet utan tvånget för präster att leva i celibat. Gör celibatet frivilligt. Är det så bra som det påstås kommer det alltid att finnas volontärer.

    Jag tror att jag kan ha nytta av mitt mera lågmälda språkbruk. Jag försöker se nyanser och gråskalor och minns att nästan alla onda handlingar begåtts av människor som ansett sig ha goda, inte onda, skäl. Dessutom försöker jag som utgångspunkt ha att människor menar väl tills motsatsen är bevisad. Men det är svårt och jag lyckas naturligtvis inte så ofta. Kampen mot de egna förutfattade meningarna är bland det svåraste som finns.

    Det är inget fel i att vi har olika tonlägen på bloggen. Men jag tycker det är tråkigt och kontraproduktivt om allt målas i antingen svart eller vitt. Vad har vi för glädje av fler fiender? Eller som den helige Francois de Sales lär ha sagt: ”Man vinner många fler själar med en smula honung än med en massa ättika”.

    Gert 🙂

  4. Rebellas andra skriver:

    Kvinnor råkar ut för mer aggression på nätet än män. Det är allmänt. Själva frasen ”näthat” skapades i samband med ett program som handlade om aggressiva verbala angrepp med sexuella övertoner riktade enbart mot kvinnor.

    Men hur man själv agerar spelar givetvis också stor roll för hur andra agerar mot en.

    Eftersom alla signaturer på denna blogg på förhand bedöms vara katolska nät-troll är mitt ständiga förslag att ni, istället för att släppa genom kommentarerna och sedan verbalt avrätta skribenten, sluta tillåta anonyam kommentarer. Slå på förhandsmoderingen av kommentarer, för det är alltid mycket mjukare att inte släppa igenom än att ta bort något som redan legat en stund på bloggen. Sagt som förslag, i all välmening.

  5. Agneta Sofiadotter skriver:

    Gert,

    Män som inte klarar av relationer men längtar efter det blir liksom kvinnor inte sällan bittra. Det finns manshatare bland kvinnor också, ej att förglömma.
    En celibatär man eller kvinna inom kyrkan är även de ”gifta”— de är i relation till kyrkan och till Kristus. De har vigt sig samman med Kyrka-Ande-G-d-Son. Rätt knepigt Där någonstans finns även Moder Maria och en massa helgon också. Ett praktfullt äktenskap att klara av …psykologiskt och andligen . Månggifte …om jag får vara lite skämtsam…

    Relationen innefattar därmed om man är normalt funtad …relationsproblem. Kanske kan detta i sin tur skapa bitterhet mot livet utanför och avundsjuka gentemot lyckade parrelationer utanför. Om man är olycklig i sitt kyrkliga äktenskap så att säga. Inget konstigt med det. Mänskligt. Även mänskligt att längta efter sex och ömhet när man är celibatär och känner sig allena och alienerad. Mänskligt.

    Men..
    Självklart: ”frivilligt celibat” …först då kommer jag sluta tala illa om självpåtända fromliga präster som skriver hycklande moral på exempelvis människors näsor som är skilda men som vill känna sexuell närhet igen. Dessutom är pedofilskandalen aldrig att förglömma. Denna vidriga katolska verklighet jag aldrig kommer att glömma lika lite som holocaust. Ett frivilligt vald celibat är det enda som kan få mig att ha tillit.
    Det mesta handlar om personliga erfarenheter, eller hur?

    Ja, Gert. Svart-vitt-tänkande är som att leka indian och cowboy. Eller negerkung gentemot blekskalle. Jag håller med dig om att diskussionen blir enfaldig och barnslig och kanske sårande liksom kontraproduktiv.

    Jag erkänner också att jag har förutfattade meningar, stundtals enögd och att helst av allt vill jag försoning och fred med ALLA. Men det sliter sig ..ser du…det sliter sig…när min uppfattning av det Goda hotas. Så är det nog för oss alla tre kanske…eller för ALLA.

    Men vi är människor, människor, människor! Och det är gott att våga vara. Om G-d tillåts vara fri är G-d stark nog till att flöda genom de flesta diskussioner hur dramatiska de än är. Eller G-d är som ett glas med levande vatten ….och vi dricker upp allt och stirrar ilsket på varandra till dess att vi inser att G-d är själva glaset. Och till vår förvåning även vattnet!

    Agneta

  6. Agneta Sofiadotter skriver:

    Men Rebella …du är ju själv anonym??????

    Eller är ”Rebella andra” ditt riktiga namn?

    Du har tydligen nämnt ditt riktiga namn till Gert… hur tror du det känns för oss två kvinnor?

    Vad är det ett tecken på? Återigen en man som får äran.

    undrar Agneta

  7. Anneli Magnusson skriver:

    Agneta och Gert,
    Trollen var det som fick mig att börja skriva. Det språkbruket och uppförandet som drabbade er här var helt oacceptabelt i mina ögon. Irene och Agneta råkade värst ut. Själv har blivit kallad moraltant,skolfröken och pryd. Intressant med tanke på att det varit självutnämnda moralens väktare jag diskuterat mot

  8. Agneta Sofiadotter skriver:

    Anneli

    Tack! Det visste jag inte och du ska ha en stor eloge för att du klev in på arenan när du märkte detta. Det är ju bra underligt att du är den enda i Sverige ….som står upp för yttrandefrihet och som varande katolik reagerar på dessa katolska nättroll som inriktat sig på mig och Irene. Speciellt med tanke på att bloggen läses ibland av upp till 1500 svenskar per dag.

    Det är inte bara underligt, det är skrämmande. Om det inte vore en katolsk blogg så kanske fler hade reagerat och det tyder ju på att katoliker antingen är hunsade eller så är de rädda. Och om de är rädda så är de rädda för ett fåtal män som styr en katolsk åsiktsreglering.

    Som sagt var: Jesus/Joshua var ingen professor och han tyckte om kvinnor på ett ytterst normalt sätt.

    ps: ”Inez” var också en som försvarade och reagerade. Jag vet dock inte om personen bakom ”Inez” var en kvinna….suck.

    Agneta

  9. Anneli Magnusson skriver:

    Agneta,
    Det krävs mod för att våga skriva offentligt och ännu mer mod att ta sig an nättroll. Men om fler gjorde det, om vi fick med fler åsikter med i samtalet så blir trollen också mindre skrämmande.
    För mig fanns bara valet att försöka hjälpa er eller känna mig som en riktigt feg och ynklig varelse.

    Jag tror att katoliker hör till de som är mest rädda i här landet. Det är en liten grupp, där den som kritiserar kyrkan, om inte annat riskerar att bli utfrusen. Hur det är med ryktesspridningen nu för tiden vet jag inte, men förut fick kritikern räkna med att bli smutskastad på olika sätt.
    Ett rykte jag snappat upp är att undertecknarna av manifestet inte är praktiserande katoliker. Vilket definierades som regelbundet deltagande i söndagsmässan. Jag sade att det stämmer ju inte, men vet inte hur långt det hjälpte.

    Jag håller för övrigt med dig om Inez är en verklig tillgång med sin kunskap och saklighet och jag är glad att hen vill kommentera på min blogg emellanåt.
    Anneli

  10. Agneta Sofiadotter skriver:

    Anneli

    För 7 år sedan blev jag uppringd av dåvarande kyrkoherde i St Thomas som sa till mig att jag inte fick gå i mässan och om jag ändå gjorde det så skulle jag stå bakom ett hörn i Mariakapellet för att inte synas. Orsaken till detta var att en av prästerna i församlingen klarade inte av att se mig.

    Jag hade då en sista läsning några söndagar därefter och klädde mig helt i svart …läste så vackert jag kunde och sedan gick jag raka vägen ut genom församlingen och ut genom ytterporten för att aldrig återvända.

    Om någon skulle ha mage att anklaga mig för att inte göra min mässplikt så slår jag denne. Så enkelt är det.

    Agneta

  11. Anneli Magnusson skriver:

    Agneta,
    Förskräckligt! Bara för man ogillar någon och vederbörandes åsikter kan man ju inte förbjuda hen att gå i mässan. I synnerhet inte om man är en präst.
    Anneli

  12. Rebellas andra skriver:

    Agneta. När jag föreslår att kommentarsfältet ska stängas för anonyma gäller det även mig själv, förstås. Om någon har föreslagit något annat, är jag inte ansvarig för detta.

    Hur man bedömer ifall någon uppträder under eget namn eller ej är förstås ingen lättknäckt nöt. Lättare är att ställa krav på det skrivna, och inte släppa igenom sånt man inte vill ha på bloggen. Förhandsmoderering av kommentarer, som sagt.

    Men nu har jag sagt det två gånger och behöver knappast säga det igen.

  13. Agneta Sofiadotter skriver:

    Rebella

    Om du vill nu uppträda vänligt gentemot mig och Irene så kan du ju förklara varför du låter Gert få ta del av vem du är bakom pseudonymet ”Rebellas andra” (iom att du säger dig kunna kontakta honom via personlig mail) . Det är ju inte ett rättframt sätt. Nu är det ju upp till Gert att vara rättfram mot oss två kvinnor och det kanske han har gjort, det kommer jag inte berätta om här.

    Jag vill inte ha så mycket med dig att göra Rebella. Du har flera gånger lurigt velat genera eller göra mig löjlig. Jag står här med mitt namn och jag berättar här ovan om en skandalös incident.

    Något jag är nästan säker på att människor som kallar sig kristna kan förlöjliga. En sådan allvarlig gärning som jag utsattes för…kan onda intentioner dra nytta av. Håna. Det finns en makalös okänslighet bland de kristna. Makalös.

    Tror du att det är roligt att vilja vara ärlig människa i sitt inlägg (så gott det nu gör sig s.a.s) och sedan ha att göra med folk som du som i ena minuten ”uppvaktar” Gert och i andra stunden cyniskt vill ge dig på mig eller Irene och detta bakom ett pseudonym som du bara vill berätta för Gert?

    Vad är detta för kristen hygien?

    Den dagen jag går in i en lurig lek med andra människor och inte står rättfram framför min G-d och mina medmänniskor och inte vågar vara den jag är med bra och dåligt i mig …. den dagen har jag börjat förnedra min relation till min G-d. Förneka den. Leka med den. Utnyttja G-d.

    Då vore jag glad om någon sköt mig….

    Agneta

  14. Agneta Sofiadotter skriver:

    Rebella,

    Du/din kommentar är raderad. Du har själv öppet på bloggen berättat att du ska ta kontakt med Gert och att han sedan ska ta och släppa in dig på vår blogg eftersom jag och Irene inte önskade det och för att du inte vill presenterat dig med namn till oss.
    Du raderas nu för att du kommer med osanning och uppför dig illa.

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *