Idag besvikelse över Erik Helmerson som tar israelisk rasist i försvar

Idag stor besvikelse över Erik Helmerson och hans ledare i DN under rubrik ”Sverige har skrikit så högt att Israel slutat lyssna” och hans försvar av Emmanuel Nahshon.

”Om han varit företrädare för ett av de små israeliska partierna med bosättningar högst på agendan vore det inte konstigt. Inte heller om det hade rört sig om en politisk journalist eller annan kommentator. Men nu är Emmanuel Nahshon talesman för Israels utrikesdepartement. Orden kan alltså ses som ett regeringsuttalande. Jag undrar hur ofta det tonfallet tidigare förekommit i fredstid två demokratier emellan.”

http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-sverige-har-skrikit-sa-hogt-att-israel-slutat-lyssna/

Erik Helmerson tycks alltså hysa större respekt för Israels Utrikesdepartement i allmänhet och Emmanuel Nahshon i synnerhet än för Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
Uppseendeväckande med tanke på att Israels utrikesminister heter Avigdor Lieberman och är en ökänd rasist liksom även Emmanuel Nahshon som förra året – som orsak till att inte vilja ta emot asylsökande från Afrika – uppgav att ”afrikanska asylsökande är ett hot mot Israels identitet. ”

Utifrån ett sådant rasistiskt uttalande ligger även Jimmie Åkesson i lä.

”African asylum seekers are a threat to Israeli identity, Foreign Ministry spokesman Emmanuel Nahshon told the BBC in an interview last week.”

http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.701720

Och apropå Erik Helmersons uttalande om Israel och Sverige som ”två demokratier emellan.”

Enligt The Economist Intelligence Unit årliga Demokrati Index så räknas Sverige som en ”fullvärdig demokrati” medan Israel räknas som en ”bristfällig demokrati.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 svar på Idag besvikelse över Erik Helmerson som tar israelisk rasist i försvar

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    påståendet att Sverige skulle ha skrikit i relationen till Israel är ju bara trams. Israel är en stat som systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna, som struntar i internationell rätt och som till sin självuppfattning är öppet rasistisk.
    Sverige och utrikesminister Margot Wallström kritik är närmast minimalistisk och mycket långt från att skrika.
    Det Israel gör med Palestina och palestinierna skulle i varje annat sammanhang få västvärldens ledare att ställa sig upp och protestskrika i kör. Men Israel har beviljats ett generellt undantag från lag och moral. Det är hög tid att dra in det undantaget.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag har frågat mig själv varför jag bryr mig om vad Erik Helmerson skriver i allmänhet och om Israel Palestina i synnerhet. Varför bryr jag mig ? Jo bara för att Erik Helmerson är katolik. Jag vet att det är helt irrationellt att tänka så. Men trots det så gör jag det. Bryr mig. Jag skäms som katolik att ha en trosfrände här i Sverige med ett sådant tunnelseende i Israel-Palestina konflikten som Erik Helmerson utifrån att han har en oerhört stor opinionsbildande makt i sin egenskap av ledarskribent på Sveriges största morgontidning.

    Jag vet inget annat land som skryter med att vara en demokrati som samtidigt håller sig med en öppet rasistisk utrikesminister som Avigdor Lieberman alias Böserman. Han är vad Amos Oz har kallat en ”hebreisk nynazist.”

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=12989

    Så här uttryckte sig Lieberman mars 2015

    ”Israeli Arabs who are disloyal to the State of Israel should have their heads chopped off, Foreign Minister Avigdor Lieberman said at an elections conference at the Interdisciplinary Center Herzliya this week.”

    http://www.haaretz.com/israel-news/elections/1.646076

    Det är alltså Israels utrikespolitiska talesman Emmanuel Nahshon som Erik Helmerson ANDÄKTIGT refererar till i ord som ”Men nu är Emmanuel Nahshon talesman för Israels utrikesdepartement. Orden kan alltså ses som ett regeringsuttalande.”

    Så pinsamt !

    Mars 2015 kommenterade Erik Helmerson i en ledare under rubrik ”Varför bojkotta just Israel?” en kommentar av Tina Nordström : ”TV4-kocken Tina Nordström kallade i ett gammalt inslag, nu sänt i repris, Jerusalem för ”Israels hjärta”. Ett påstående som, gissar jag, 90 procent av svenskarna skulle instämma i.”

    Så pinsamt!

    Inte tillstymmelse från Helmerson att utnyttja sin maktposition och passa på att påpeka att Jerusalem också är palestiniernas hjärta ……..

    http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-varfor-bojkotta-just-israel/

    // Irène

    PS Erik Helmerson – om du läser detta vill jag – med anledning av gårdagens ledare i DN – starkt rekommendera Anne Rambergs Blogg där hon skriver under rubrik ”Katastrofen i Palestina – om nödvändigheten att säga ifrån”

    https://annerambergs.wordpress.com/2014/07/20/katastrofen-i-palestina-om-nodvandigheten-att-saga-ifran/

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    Bravo Irene // Agneta

  4. Irène Nordgren skriver:

    Agneta och Gert

    Jag la ut mitt blogginlägg på Facebook och fick följande kommentar av min favvopastor Arne Carlsson

    ”Eric Helmersson placerar sig bland journalister med alternativa sanningar i konkurrens med författare till propagandabroschyrer. Det är inte första gången, synd på DNs rykte.”

    Jag trycker på Gilla-knappen !

    // Irène

  5. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    lite moteld i dagens nummer av Ny Tid:

    Sverige måste tydligare markera mot de israeliska bosättningarna på den ockuperade Västbanken. Det skriver företrädare för Svenska Palestinakommittén och Palestinagrupperna i Sverige.

    http://www.nytid.se/default.aspx?page=3&debatt=513

    Gert

  6. Staffanw skriver:

    Iréne, lite belysande är onekligen bilden av Erik Helmersson – som först hyllas när han kritiserar J Åkesson, för att sedan sågas av dig och övriga kommentatorer för att samme Helmersson inte delar din negativa syn på Israel.
    En väldigt ensidig syn som beskriver allt i svart-vitt. Aldrig hittar man någon form av kritik mot terrororganisation Hamas som de facto styr livet på Gaza.

    Visst är Israel en demokrati, som ju tydligt framgår av den undersökning du refererar till. Vad gäller detta med ”bristfällig demokrati” som du kallar det, anges i undersökningen ” Flawed democracies are nations where elections are fair and free and basic civil liberties are honored but may have issues (e.g. media freedom infringement).” Hit räknas f ö också länder som USA, Japan, Italien och Frankrike. Undersökningen visar också att landet rankas näst högt av alla länder vad gäller ”Political participation”, bara Norge ligger högre av samliga världens länder.
    Faktum är att de arabiska medborgarna i Israel uppgår till 20 procent. Och där 77 procent av de arabiska medborgarna i Israel säger att de hellre bor i Israel än i något annat land i världen. Ett land där till exempel de arabiska kvinnorna är både bättre utbildade, emanciperade och integrerade på arbetsmarknaden än sina systrar i något annat land i Mellanöstern.

    För ett år sedan protesterade lärare i Palestina mot uteblivna lönehöjningar, som enligt den palestinska parlamentsledamoten Najat Abu Bakr, berodde på att en minister hade förskingrat pengar. DN skriver: ” Det är en allvarlig men trovärdig anklagelse – som nu har lett till att Abu Bakr inte kan lämna sin arbetsplats eftersom hon då kommer gripas och åtalas för förtal.
    “Jag vet att Sverige vill stödja palestinsk demokrati, men att stödja Abbas regim är motsatsen, det är ett stöd för en medeltida diktatur. Han förföljer sina kritiker därför att omvärlden tillåter det.” sa Abu Bakr i intervjun med DN.”

    Och i Sveriges Radio, 25/1 2017, rapporterade Johan-Mathias Sommarström från Gaza bl. a:”När man frågade människor för ett par år sedan vem som var ansvarig för deras lidande var svaret nästan uteslutande Israel. I dag är svaren annorlunda. Många jag pratar med nämner inte ens Israel, de skyller istället på den interna situationen och menar förtrycket från Hamas och oförmågan till samarbete mellan Hamas och Fatah.”

    Ja, utan fria val och utan yttrandefrihet är Palestina per definition en odemokratisk stat. Som Sverige och Wallström ändå gillar skarpt. Nog är det lite märkligt att länder som Taiwan och Kurdistan, som har kontroll över sitt territorium, inte erkänns av Sverige. Medan man erkänner Palestina som består av två områden, varav det ena – Gaza – styrs av en islamistisk grupp, Hamas. Ett Hamas som är terrorlistat av EU.

  7. Irène Nordgren skriver:

    Staffan

    ”……..lite belysande är onekligen bilden av Erik Helmersson – som först hyllas när han kritiserar J Åkesson, för att sedan sågas av dig och övriga kommentatorer för att samme Helmersson inte delar din negativa syn på Israel.”

    Javisst är min konsekventa världsuppfattning belysande !

    Den viktigaste grundvärdering hela min världsuppfattning vilar på är uppfattningen om alla människors lika värde oavsett etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning.

    Därav följer att jag vänder mig mot varje ideologi, varje politiker och varje regering som bygger sin politik på rasism, etnictet, sexism eller religiös diskriminering.

    Därav följer att jag vänder mig såväl mot Jimmie Åkesson som Netanyahu och hans polare Avigdor Lieberman och Emmanuel Nahshon.

    Därav följer att jag också vänder mig mot Erik Helmersons selektiva sätt att döma ut bara svenska rasister – som inte tål araber eller judar eller muslimer – men inte judiska rasister som inte heller tål araber och muslimer och inte heller afrikaner.

    Läs gärna min krönika för 2 år sedan på Dagens Seglora

    ”Björn och Benny”, ett etnokratiskt radarpar”

    http://dagensseglora.se/2014/12/17/bjorn-och-benny-ettetnokratiskt-radarpar/

    // Irène

    PS Läs gärna också min krönika ”Ända arvstvisten mellan Abrahams barn”

    ”Samtidigt undrade jag som kristen över Gud som måste ha förstått vad som kommer att hända vid arvstvisten mellan Abrahams barn där en son gentemot den andre åberopar sig på Faderns muntliga löfte att bli ende arvtagare till familjens land –och jordegendomar.”

    http://dagensseglora.se/2015/03/19/anda-arvstvisten-mellan-abrahams-barn/

  8. Staffanw skriver:

    Iréne, du skriver:” Den viktigaste grundvärdering hela min världsuppfattning vilar på är uppfattningen om alla människors lika värde oavsett etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning. Därav följer att jag vänder mig mot varje ideologi, varje politiker och varje regering som bygger sin politik på rasism, etnictet, sexism eller religiös diskriminering.
    Därav följer att jag vänder mig såväl mot Jimmie Åkesson som Netanyahu och hans polare Avigdor Lieberman och Emmanuel Nahshon.”

    Ja, att du bara nämner 3 israeler jämte J Åkesson, är talande. I stort sett alla länder och dess ledare i Mellanöstern, Ryssland och i de gamla sovjetstaterna bygger ju också sin politik på något av de kriterier du nämnde. Vad gäller Israel, vilka av dina kriterier hittar du då i detta demokratiska land. Enda landet i regionen som har en egen Pridefestival – ja, Israel är ett av de länder som kommit allra längst vad gäller HBTQ-frågor.

    Så, varför vänder du dig inte mot palestinska ledare, eller Hamas ledare. De uppfyller väl inga av dina kriterier?

  9. Irène Nordgren skriver:

    Staffan

    ”Ja, att du bara nämner 3 israeler jämte J Åkesson, är talande. ”

    Visst är det talande att jag håller mig till ämnet som var Erik Helmersons olikartade syn på svenska och judiska rasister.

    Israels regering har gjort Israel till en ockupationsmakt av värsta sorten.

    http://www.amnesty.org.il/en/persecution-of-palestinians-who-are-citizens-of-israel/

    Det är inte Hamas som är Israels värsta fiende utan de ÖVERSITTARAKTIGA bosättarna.

    Att då ytterligare spä på befintliga spänningar genom detta…….

    ”Israel’s parliament has passed a controversial law retroactively legalising almost 4,000 settler homes built on privately-owned Palestinian land in the occupied West Bank. ”

    http://www.bbc.com/news/world-middle-east-38888649

    ……..är liktydigt med att be om en tredje intifada. Det inser man om man rest runt på Västbanken och kollat läget och fått höra och se om alla inskränkningar i rörelsefrihet, checkpoints mm mm

    // Irène

  10. Irène Nordgren skriver:

    Staffan

    Här är några israeliska röster – som jag gärna andäktigt refererar till – och som tycker det är motbjudande med Israels rasistiska politiker som Erik Helmerson så andäktigt refererar till. Att Helmerson värjer sig för en svensk rasismregering och samtidigt blundar för en israelisk rasismregering är vad mitt budskap ytterst handlade om.

    Uri Avnery

    https://en.wikipedia.org/wiki/Uri_Avnery

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Uri_Avnery

    Amoz Oz

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Amos_Oz

    Avraham Burg

    https://en.wikipedia.org/wiki/Avraham_Burg

    Amira Hass

    https://en.wikipedia.org/wiki/Amira_Hass

    // Irène

  11. Staffanw skriver:

    Tja, vad säger nu detta?

    Du hittar massvis med röster som talar ett helt annat språk.
    Bättre att då redogöra för hur du själv ser på det som bl a jag framfört.
    Ett tips: Per Ewerts ledare i dagens Världenidag.

    Sedan, situationen i Israel och Gaza/Västbanken kan inte beskrivas med enbart svart-vita färger.
    Israel har mycket som kan, och bör, kritiseras. När man gör det bör man ändå beakta att landet är omgivet av stater och terrorgrupper som inte vill ha fred med Israel, man vill förgöra Israel.

  12. Irène Nordgren skriver:

    Staffan

    Du och jag lutar oss på helt olika auktoriteter / mediaröster.

    Jag bjuder dig 4 judiskt/israeliska röster som alla lever mitt i konflikten och varav 3 har suttit i Knesset och den fjärde är den enda judiskt/ israeliska journalist som inte bara rapporterat OM Palestina utan även har erfarenhet att vara BOSATT I Palestina.

    Jag bjuder dig 4 judiskt/israeliska röster som alla liksom judiska profeter sänt ut sina varningar……..men som du avfärdar med orden ”massvis med röster som talar ett helt annat språk………” samtidigt som du bjuder mig Per Ewert – en svensk som lever sitt liv i trygga Sverige och är ledarskribent på Världen Idag.

    Jag låter KV läsare själva avgöra vilka mediaröster de tror djupast förstått att det bara kan gå väl för Israel om det också kan gå LIKA väl för palestinier ……..

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *