Katolska kyrkan vid ett vägval ?

We are church vädjar till påven att byta ut kardinal Gerhard Müller som prefekt för Troskongregationen mot någon som är beredd att införa transparens, rättvisa och barmhärtighet.

Efter drygt 3 år kör Franciskus ansträngningar att reformera katolska kyrkan fortfarande fast. Den konservativa kurian gör allt som står i dess makt för att behålla sin makt dvs blockera alla förändringsförslag. Den mäktigaste kongregationen i Vatikanen är TROSKONGREGATIONEN vars prefekt är kardinal Gerhard Müller. Nu står det klart att Troskongregationen har

”Refused the request from the Pontifical Abuse Commission that all letters from survivors should receive a reply
Refused to allow a tribunal to be set up to investigate and censure bishops regarding covering up sexual abuse
Refused to change the processes it uses for investigating priests & religious which are unjust and in breach of natural justice”

http://www.we-are-church.org/413/index.php/news/we-are-church-news-and-comment/576-cardinal-gerhard-mueller-should-be-replaced

America belyser läget
http://www.americamagazine.org/faith/2017/03/02/abuse-survivor-marie-collins-resistance-cdf-led-my-resignation-papal-commission

// Irène

PS Äntligen ! Men att peta kardinal Müller vore liktydigt med att kritisera B16 som är den som headhuntade Müller från Regensburg. Hittills har Franciskus därför inte vågat sig på att peta på Müller -av respekt för sin företrädare ? Om det yttre trycket nu ökar för Müllers avgång ……..vi får se vad som då händer…..

Kardinal Müller åter på krigsstigen
http://www.katolskvision.se/blog/?p=22094

Ida Raming skriver öppet brev till kardinal Müller
http://www.katolskvision.se/blog/?p=13836

Kardinal Müller åter på krigsstigen mot LCWR ?
http://www.katolskvision.se/blog/?p=13836

Kardinal Müller vill vara förälder, uppfostrare och förmyndare åt myndiga katoliker
http://www.katolskvision.se/blog/?p=18333

I juli 2012 utnämnde B16 biskopen i Regensburg Gerhard Müller till prefekt för Troskongregationen

Detta trots att han kände till att Müller anklagats för att under sin tid som biskop i Regensburg 2002-2012 systematiskt ha förhindrat utredningar av fall av sexuella övergrepp i Regensburgs världsberömda pojkkör Regensburger Domspatzen. Till saken hör att B16 också känt till att hans bror Georg Ratzinger-som var kapellmästare för Regensburger Domspatzen 1964-1994- hållt tyst om olika missförhållanden i pojkkören han känt till. Georg Ratzinger har i efterhand bett om ursäkt för detta men dock förnekat att han känt till att det även skulle ha förekommit sexuella övergrepp. Detta hålls för otroligt av Fritz Wallner fd ordförande för en lekmannaorganisation i Regensburg.

En som exakt vetat vad som förekommit och inte förekommit i pojkkören i Regensburg är prefekten för Troskongregationen 1981 – 2005 kardinal Ratzinger alias påve Benedikt XVI som alltså headhuntade den kontroversielle Müller till posten som prefekt för Troskongregationen.

Detta visar att det tycks gå galant att förena ett allmänt förekommande omdöme att vara ”en av Katolska kyrkans mest framstående teologer” med ett beslutsfattande att tillsätta en prefekt för Troskongregationen trots kunskap om dennes mörkande av sexuella övergrepp i dennes stift.

Kardinal Müller på de anklagades bänk
http://www.katolskvision.se/blog/?p=18609

***************************************************************************
Att som utomeuropé komma till Rom och försöka bryta den starka kårandan av sammanhållning och privilegieanda som råder inom den djupt konservativa kurian i Vatikanen kan nog bara lyckas om Franciskus får ett starkt yttre AKTIVT stöd för sina strävanden att reformera kurian. Det är första steget mot ytterligare reformer inom katolska kyrkan….
Här kan varje land bidra på olika sätt. Katolska kyrkan i Sverige med sina räddhågsna präster verkar dock inte vara mycket att räkna med. Tvärtom tyvärr.
Parallellt med Wir sind Kirches krav på att kardinal Müller avsätts finns inom katolska kyrkan strömningar som önskar att Franciskus avgår….

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Katolska kyrkan vid ett vägval ?

  1. Irène Nordgren skriver:

    Jag har länge undrat hur det kommer sig att B16 gärna kallas för ”sedan 50-talet en av katolska kyrkans främsta teologer.”

    B16 utnämnande av Burke till högste chef för Vatikanens Högsta Domstol och Müller till prefekt för Troskongreationen har fått mig att ställa frågan vad som menas med att vara en ”framstående teolog.”

    Hur har dessa B16 2 centrala vatikanska utnämningar i katolsk vardag lyckats illustrera katolska kyrkans paradord som barmhärtighet och samvetsfrihet och att ge skydd åt Jesu minsta bröder och systrar – läs barn ?

    Jag skulle vilja påstå på intet sätt. Tvärtom !

    ”Framstående teolog” ? Franciskus jämförs inte så sällan med B16 utifrån att inte anses vara LIKA framstående teolog som sin företrädare …….

    Ingen har dock hittills lyckats definiera och förklara vad som menas med ”framstående teolog”……..

    // Irène

  2. Agneta skriver:

    Irene

    ”Framstående teolog” är sak samma som ”framstående litteraturforskare” eller ”Framstående fysiker”.
    Helt enkelt en framstående akademiker och intellektuell. Teologer behöver inte vara troende. Jag känner en hel del som läst teologi utav intresse för just teologi. Nu är väl B16 det eller anser sig givetvis vara det.
    Troende alltså (hoppas att han fick tillbaka sin katt efter pensionen)

    Jag tänker på en annan sak när jag läser ditt inlägg. Är det inte konstigt att påven väljs under bön och stängda dörrar så att herrarna ska kunna höra G-ds vilja…och sedan pensioneras en påve och det höjs röster för att få den andre att avgå….

    En massa gubbar i röda hättor …inte en enda kvinna bland dem… och sedan bollar man runt med den valde… inuti denna lek som heter ”hemliga klubben”.

    Vad har detta med andlighet att göra?

    Ja, jag vet att jag tjatar men hur ytligt får allt bli…hur mkt teater får det bli?

    Agneta

  3. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    Skulle man kunna resonera så här ?

    Antingen tror man att den Helige Ande leder katolska kyrkan inklusive dess val av påvar eller så tror man inte det.

    I så fall var det under den Helige Andes ledning som B16 avgick och under den Helige Andens ledning som hans efterträdare valdes…..

    En konsekvens av tron på att den Helige Ande leder katolska kyrkan blir att de som lobbar för avgång av en påve som valts under den Helige Andes ledning lobbar mot den Helige Ande…. eller ?

    // Irène

  4. Agneta skriver:

    Inte enkelt att lobba mot den Helige Ande….

    kan du se det framför dig … en massa präster som fäktar mot osynliga väderkvarnar och som inte har fattat att den Helig Ande är själva luften de andas, blodet som flyter i deras ådror och andetaget de tar. Att det genomsyrar allt nertill minsta kvantpartikel. Det är nästan tur för dem att de skapat en triangel och ord som de sätter i relation till varandra i den triangeln i vilken BILDEN av den Helige Ande ingår. Då har de liksom nitat fast Anden och vet var de har den. Tryggt förankrat i en tre-enighetslära.

    Om inte skulle de bli sinnesjuka av rädsla om de förstod vem de egentligen lobbar mot.

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *