Tråkiga nyheter om påve Franciskus och SSPX

”De aldrig tidigare publicerade breven visar hur påve Franciskus agerade för att ge sitt stöd till det kontroversiella prästbrödraskapet SSPX. Foto: TT/SVT”

Bergoglio har som ärkebiskop av Buenos Aires 2011 skrivit under dokument om SSPX vistelse i Argentina.

”Påven hjälpte SSPX efter skandal med Förintelseförnekande biskop”

”Uppdrag granskning kan nu avslöja tidigare opublicerade brev som den nuvarande påven Franciskus skrev för att rädda kvar det ultrakonservativa prästbrödraskapet i Argentina. Organisationen hotades att få lämna landet efter att deras biskop förnekat Förintelsen.”

”Uppdrag granskning har fått tillgång till de aldrig tidigare publicerade brev som visar exakt hur påve Franciskus agerade för att ge sitt stöd till SSPX när de synades av den argentinska regeringen. Och det som en direkt följd av biskop Williamsons Förintelseförnekande.”

”I det första brevet intygar Kardinal Bergoglio att SSPX är på väg att bli en del i Katolska kyrkan och ber regeringen att ”skriva in SSPX i registret över Heliga samfund” för att de på så sätt ska kunna fortsätta sin verksamhet i landet. I en senare skrivelse uppger han att SSPX ”fått religiöst tillstånd att etablera sig i Buenos Aires”.

http://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/paven-hjalpte-sspx-efter-skandal-med-forintelsefornekande-biskop

// Irène

PS Mycket tråkiga nyheter om vår argentinske påve som ju känt till att just hans hemland Argentina blev en viktig tillflyktsort för nazister efter andra världskriget. De 2 grövsta förbrytarna Adolf Eichman och Josef Mengele fick båda en tillflyktsort i just Argentina

”Högt aktad medarbetare i Sicherheitsdienst och officer i Gestapo. Som den nitiske byråkrat han är organiserar Adolf Eichmann mordet på sex miljoner judar.”

”Adolf Eichmann är hjärnan bakom nazisternas folkmord på judarna. Efter kriget flyr han till Argentina, där han lever lycklig med sin familj fram till 1960. Han anar inte att israeliska underrättelseagenter är honom hack i häl. ”

http://varldenshistoria.se/krig/andra-varldskriget/nazism/adolf-eichmann-jakten-pa-hitlers-effektiva-massmordare

”Nazistläkaren Josef Mengele flydde under namnet Gregor Helmut till Argentina efter kriget. Senare flyttade han till Brasilien, där han dog på 1980-talet.”

”I över 60 år har forskarna försökt komma fram till hur många nazister som tog sig till Sydamerika efter andra världskriget. Nu anser sig tyska åklagare ha hittat svaret i chilenska och brasilianska arkiv. Dokumenten visar att omkring 9000 nazistiska krigsförbrytare fick en fristad i bland annat Argentina och Brasilien. Enligt tidningen Daily Mail visar dokumenten att Argentinas president Juan Perón sålde 10000 argentinska pass till nazisterna. Ungefär hälften användes. ”

http://varldenshistoria.se/krig/andra-varldskriget/nazism/krigsforbrytare-9-000-nazister-flydde-till-sydamerika

I efterkrigstidens Argentina får alltså nazistförbrytare i Bergoglios hemland en ny hemvist.

I katolska kyrkan i Frankrike stödjer biskop Marcel Lefebvre Vichyregeringen under kriget, hyllar Franco i Spanien och Salazar i Portugal. Senare blir Lefebvre anhängare av den öppet rasistiske Jean-Marie Le Pen och ökänd som stark motståndare till muslimer och deras invandring till Frankrike.

Med högerextrema avvikare har Vatikanen dock alltid haft stort tålamod och överseende. Marcel Lefebvre är en god illustration.
Marcel Lefebvre med dokumenterat rasistiska preferenser får hållas under 18 år innan han slutgiltigt exkommuniceras 1988 i samband med att Lefebvre mot Roms vilja viger 4 SSPX präster till biskopar. Bland dessa är Richard Williamson, vars antisemitiska uppfattningar inte är något hinder, snarare en merit. Men dessförinnan har Lefebvre 1970 hunnit grunda SSPX i byn Econe i Schweiz. 1987 när Lefebvre är 81 år gammal förkunnar han att han tänker viga en biskop för att få en efterträdare. Lefebvre har inte fått påve Johannes Paulus II tillstånd och läget är akut. Då träder prefekten för Troskongregationen kardinal Ratzinger in och gör en överenskommelse med Lefebvre om att 1 biskop får vigas för SSPX. Ratzinger och Lefebvre hamnar dock i en konflikt och Lefebvre viger 4 biskopar mot påvens vilja.

Efterkrigstidens värste förintelseförnekare ”His Excellency Bishop Richard Williamson” blir 2003 rektor för SSPX prästseminarium i La Reja utanför Buenos Aires där 1998 Bergoglio blivit ärkebiskop.

En förintelseförnekare står som huvudansvarig för SSPX prästutbildning i Argentina under 6 års tid ……då påven i Rom Benedikt XVI häver exkommunikationen och då SVT strax dessförinnan informerat världen om vem Richardson är.

http://archives.fsspx.org/en/biography-of-his-excellency-bishop-williamson-automaticaly-imported

När Argentina efter SVT avslöjandet av Willimason vill utvisa SSPX från landet ser Bergoglio – den blivande påven till – att så inte sker.

Och nu framkommer också att Bergoglio när han blev påve medverkar till att SSPX 2015 formellt erkänns som en del av katolska kyrkan i Argentina. Detta på formell begäran av sin efterträdare i Buenos Aires kardinal Mario Aurelio POLI (”och påve Franciskus ”?)

”Argentina formally recognizes SSPX as part of the Catholic Church – at the request of the Archbishop of Buenos Aires (and Pope Francis?)”

http://rorate-caeli.blogspot.com/2015/04/argentina-formally-recognizes-sspx-as.html

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Tråkiga nyheter om påve Franciskus och SSPX

  1. Erik Westerberg skriver:

    Kära Iréne,

    Kommer på mig själv med att under den gånga veckan gått omkring med ”chockad men inte förvånad” som något av ett mantra i mötet med välden och kyrkan. Den kyrkliga dubbellogiken och dubbelmoralen kring Förintelsen behöver mer än någonsin blottläggas. Jag trodde i min enfald att Bergolio´s integritet som jesuit stod över de mest fascistiska sidorna i personismen. Så är uppenbarligen inte fallet. Jag trodde också i – om möjligt större enfald – att det i Vatikanen idag också fanns en skam dold inuti den kompakta tystnaden kring resebyråverksamheten efter krigsslutet, så var heller inte fallet. Kanske är de fortfarande stolta över pappslöjden av respass…

    Så nu gäller kampen samtiden; ska SSPX och möjligt också Williamson in i den kyrkliga värmen igen? Återstår väl bara att se om jesuiten Bergolio trots allt inte glömt formallogiken från filosofilektionerna, eller är jag bara väldigt enfaldig?

  2. Irène Nordgren skriver:

    Kära Erik

    ”Den kyrkliga dubbellogiken och dubbelmoralen kring Förintelsen behöver mer än någonsin blottläggas”

    Exakt !

    Och då talar vi inte bara om Vatikanen utan också om Stockholms Katolska Stift med en biskop som å ena sidan hur tydligt som helst vänder sig mot anti-semitism som ideologi men som å andra sidan inte sätter ned foten mot högerextremistiska rasistiska influenser som bakvägen tar sig in i Stiftet via katoliker som biskopen uppskattar för att de delar hans egen hållning i frågor som rör synen på sex-och moralfrågor och synen på över-och underordning mellan män och kvinnor.

    Jag är medveten om att jag är tjatig när jag talar om biskop Anders negativa särbehandling av Katolsk Vision som tankesmedja som han anser inte har ”bemyndigande att kalla sig katolsk”. Jämför med Katolsk Observatör som vurmar för SSPX och för katolska företrädare som i sin tur vurmar för SSPX. Exempelvis typ biskop Athanasius Schneider som KO torgför och som i sin tur torgför ersättningsteologi – som ju är grogrund för antisemitism. Biskop Anders har aldrig sagt PIP om att KO inte ”har bemyndigande att kalla sig katolsk”.

    TVÄRTOM !

    I KO sitter tom en tvättäkta katolsk präst Otto Michael Schneider som också sitter i biskop Anders Prästråd !!!

    http://katobs.se/redaktion.htm

    Samtidigt tillåter biskop Anders att KO marknadsför sig som ”oberoende” och ”saknar varje form av formell koppling till Stockholms katolska stift. ”

    Nedanstående blogg skrev jag förra året innan jag visste att även Franciskus vurmar för SSPX dvs innan jag visste vilken inkonsekvens / vilken dubbelmoral även Franciskus håller sig med när det gäller vissa -ismer.

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=19514

    // Irène

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    ”I ett pressmeddelande som katolska kyrkan i Sverige la ut på onsdagseftermiddagen skriver katolska kyrkan i Sverige bland annat att ”Sexuella övergrepp mot minderåriga är avskyvärda brott, i synnerhet när de begås av präster. Dessa brott ska alltid anmälas till polis och kyrkliga myndigheter.”

    Läs mer: Nya mörkläggningar av katolska prästers övergrepp

    De skriver också att Stockholms katolska stift har en beredskapsplan mot sexuella övergrepp. I den står det hur anmälningar ska hanteras. De framhåller dock att Sankt Pius den 10:es prästbrödraskap inte formellt tillhör den katolska kyrkan, och att de därför inte omfattas av de beredskapsplaner som finns.”

    ”Var börjar o slutar acceptansen av sspx?”
    Allt är luddigt för mig…flummigt…obehagligt.

  4. Agneta Sofiadotter skriver:

    Citat från SVTs sida på nätet

  5. Efter UG u kväll

    ”Religiöst tillstånd” ????? Påven som dåvarande kardinal i Argentina skriver att SSPX och biskop Williamson har ”religiöst tillstånd” att befinna sig i landet.

    Hur kan man ens tänka och uttrycka sig så om det visar sig att personen olagligt tagit sig in i landet? Hur är det möjligt???? Hur tänker en sådan kardinal ????? Det verkar för mig rena vansinnet.

    Och biskop Anders såg knappt Janne Josefsson rakt in i ögonen under intervjun. Möjligen när det var uppenbart nödvändigt.

    Agneta

  6. Irène Nordgren skriver:

    Här länkar till ytterligare info om SSPX och katolska kyrkan utifrån Uppdrag Granskning del 2

    ”Krav på stopp i förhandlingarna mellan påven och SSPX”

    http://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/krav-pa-stopp-i-forhandlingarna-mellan-paven-och-sspx

    ”Sveriges katolske biskop: ”en chock och en sorg”

    http://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sveriges-katolske-biskop-en-chock-och-en-sorg

    ”Sexförbrytare använde SSPX för att kontakta barn”

    http://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sexforbrytare-anvande-sspx-for-att-komma-i-kontakt-med-barn-prasterna-varnades-men-gjorde-ingenting

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *