Biskop Anders utnämns till kardinal

”Påve Franciskus och biskop Anders Arborelius hejar på publiken som kommit för att delta i mässan på Swedbank Stadion i Malmö i början på november 2016. Foto: Emil Langvad/TT”

”Förste svenske kardinalen utsedd: Glad och överraskad”

Anders Arborelius blir Sveriges första kardinal. Beskedet var överraskande – till och med för biskopen själv.
– Biskopen är fantastiskt glad och överraskad, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig på Stockholms katolska stift.”

https://www.svd.se/arborelius-blir-kardinal

”Anders Arborelius är nu biskop i Stockholms katolska stift, Sveriges första katolska biskop av svensk börd sedan reformationen. Han blir den första svenska kardinalen någonsin. ”

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/paven-utnamner-svenske-anders-arborelius-till-ny-kardinal

// Irène

PS Biskop Anders gratuleras till utnämningen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Biskop Anders utnämns till kardinal

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    en svårbegriplig utnämning. För vad? Men kanske har geografin avgjort. Hur som helst är behovet av några progressiva kardinaler större än av ännu en konservativ.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Geografin – dvs trakterna runt Norra Ishavet – definitivt avgörande eftersom Franciskus kungjort att han vill att också katolska utposter med en minoritet katoliker ska vara representerade i Vatikanen.

    En annan faktor är att Sverige – av den blivande kardinalen ansett så förskräckligt sekulariserade landet – varit Europas mest välkomnade land för flyktingar.

    Katolsk Observatör – som i motsats till Katolsk Vision – har den blivande kardinalens bemyndigande att kalla sig katolsk – jublar.

    http://katobs.se/

    // Irène

    PS Här är en intervju i EWTN som gjordes för några år sedan.

    https://www.youtube.com/watch?v=TKJ66olGZw4

  3. Irène Nordgren skriver:

    Tänk om…….det som är teoretiskt möjligt skulle kunna bli praxis ……

    https://www.ncronline.org/blogs/ncr-today/vatican-spokesperson-women-cardinals-theoretically-possible

    // Irène

    PS Om vi nu överhuvudtaget ska ha kardinaler …….kyrkliga prinsar ……Jag är inte så säker. Det blir ett slags parallella och konkurrerande inomkyrkliga patriarkala maktsystem mellan biskopar och kardinaler ……… och ”Petrus utnämnde inga kardinaler” …..

    2008

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=162

    2013

    Har Jesus instiftat Vatikanen ?

    http://dagensseglora.se/2013/02/13/har-jesus-instiftat-vatikanen/

  4. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    en gång i tiden var kyrkans maktstruktur en väsentlig del av samhället. I dag är kyrkan och dess ”prinsar” betydelselösa på samhällsnivån i länder med jämställdhet mellan könen, utvecklad demokrati och hög utbildningsnivå. Saknaden motsvarar saknaden efter andra delar av vår feodala historia. Alltså obefintlig.
    Samtidigt blir Jesu föredöme allt angelägnare. Det borde vara kyrkans uppgift att göra Jesus känd i vår tid. Det sker allt mer sällan. I stället ägnar sig kyrkan åt inre organisationsvård, oftast som konservering. Till vilken nytta?

  5. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Att ägna sig åt ” inre organisationsvård” istället för att göra ”Jesus känd i vår tid” är ett kardinalfel i vår kyrka skulle man kunna säga.

    Hörde i en intervju att den blivande kardinalen fått en hel del att tänka på tex nya kläder.

    Att det här med kyrkliga kläder är avgörande viktigt för konservativa katoliker framkom med all önskvärd tydlighet nyligen på sr Madeleines Facebook sida där en häftig diskussion uppstått kring kvinnliga ämbetsbärare och där sekreteraren i Sveriges Unga Katoliker Max Martin Skalenius kallar sr Madeleine för ” sk dominikansyster …..var är ordensdräkten” utifrån att han sett på sr Madeleines profilbild att hon ej bär ordensdräkt. Det är alltså avgörande för konservativa katoliker att en ”riktig ordenssyster” bär ordensdräkt.

    Undrar vad den blivande kardinalen tycker om att en sekreterare för SUK uttrycker sig som han gör med tanke på att som biskop har den blivande kardinalen uppvisat en sällsam selektiv känslighet för progressiva katolikers yttrandefrihet jämfört med konservativa katolikers yttrandefrihet som tillåts vara helt utan gräns.

    // Irène

    PS Vad kyrklig klädsel beträffar så kommer nu svenska konservativa katoliker att få sitt lystmäte med den nye svenske kardinalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *