Vilken abortlagstiftning vill Respekt och Stockholms katolska stift ha?

Vänner,

Pengarna från Respekt kommer ytterst från Stockholms katolska stift eftersom Respekt är ett så kallat stiftsorgan. Att Respekt och stiftet är motståndare till svensk abortlagstiftning är sannolikt. Helt säker kan man inte vara. Det är nämligen högst oklart vilken abortlagstiftning Respekt, stiftet och ytterst biskop Anders Arborelius vill ha i stället.

Jag har frågat i olika katolska sammanhangoch aldrig fått ett någorlunda tydligt svar. Enstaka konservativa katoliker förspråkar abortförbud, men jag har aldrig hört någon representant för stiftet eller Respekt göra det. Det är bra. Den som förespråkar abortförbud har knappast tänkt igenom konsekvenserna. Eller också har man det och struntar i dem.

Att jag försvarar den svenska abortlagstiftningen torde vara väl känt. Det är en av anledningarna till att jag är illa sedd i katolska sammanhang. Men som alltid är jag beredd att ta en diskussion och att ompröva min ståndpunkt om någon kan visa på en lagstiftning som vore bättre.

Hittills, när jag fråga efter vilken abortlagstiftning stiftet ocb Respekt vill ha i stället för den nuvarande har svaret varit tystnad. Mot tystnad är det svårt att argumentera. Lagstiftning kan inte ersättas med icke lagstiftning. Så därför frågar jag igen:

Vilken abortlagstiftning vill ni ha i stället för den nu gällande?

Det är först när det finns olika alternativ som en diskussion blir meningsfull. Att bara vara mot leder ingen vart. För att komma någonstans måste man också vara för något.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Vilken abortlagstiftning vill Respekt och Stockholms katolska stift ha?

  1. Irène Nordgren skriver:

    Läser på Skandinaviska Människorättsjuristernas hemsida

    ”Frågan handlar alltså om organisation och undantag görs ständigt för enskilda personer som på grund av psykiska och fysiska hinder inte kan utföra olika arbetsuppgifter. Ellinor Grimmark kan utföra alla handlingar som innebär omhändertagande av en kvinna, men vill inte medverka till handlingar som utsläcker liv.”

    http://manniskorattsjuristerna.se/fallet-ellinor-2/

    Implicit illustrerar texten att det inte låg i Ellinor Grimmarks intresse att bli ett diskret undantag inom Jönköpings läns landsting.

    Nej Ellinor Grimmark var ute efter att få en martyrgloria genom att göra sitt ärende medialt offentligt och därigenom också förvissa sig om ett välbehövligt nederlag inom svenskt rättsväsende vilket hennes juridiska ombud och sponsorer övertygade henne om var en nödvändig förutsättning för att få ärendet prövat i EU domstolen.

    Att Respekt ekonomiskt stödjer Ellinor Grimmark tolkar jag som att Respekt inte stödjer legal abortverksamhet utan att förstå att det just är Sveriges syn på legal abortverksamhet som är förutsättning för att en organisation som Respekt kan existera.

    Till Respekt kan kvinnor helt öppet söka för att få hjälp att fatta ett beslut om abort eller ej. I länder där abort är illegalt skulle en organisation som Respekt inte kunna existera.

    Ett eventuellt abortbeslut måste tas av kvinnan själv och kommer hon fram till att hon ser abort som enda utväg så måste aborten ske illegalt. Har kvinnan pengar kan hon göra en säker illegal abort. Saknar kvinnan pengar måste hon med livet som insats chansa på en osäker illegal abort.

    Men vad bryr sig katolska kyrkans celibatära män om kvinnor som avlider i illegala aborter världen runt ? Lite svinn får man räkna med för att upprätthålla sina principer.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *