Signum prisar Erik Helmerson

Jag läser katoliken Erik Helmersons kritiska ledare av svenska kyrkans partipolitik i gårdagens DN.

”En av kristendomens verkliga grundpelare är att vara en universell kraft. Då blir SD-teologin rent snurrig.”

http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-gudstro-ska-inte-vara-partipolitik/

Som ett brev på posten kommenterar idag Signum

”I en alldeles utmärkt ledarartikel i Dagens Nyheter lyfter Erik Helmerson fram det djupt problematiska med de politiska partiernas fortsatta inflytande i Svenska kyrkan.”

http://signum.se/dn-sager-nej-till-partipolitik-i-svenska-kyrkan/

// Irène

PS Jag har absolut inget emot att Erik Helmerson använder sin maktposition som ledarskribent i DN till att kritisera missförhållanden i hans och min systerkyrka.
Det jag vänder mig emot är att jag aldrig en enda gång fått bevittna att katoliken Erik Helmerson utnyttjar samma maktposition till att på samma kritiska sätt granska sin egen kyrka och dess olika ”snurriga teologier” kring tex kvinnor, homosexuella, preventivmedel, skilsmässor, obligatoriskt celibat, odemokratisk maktsstruktur. You name it! När det gäller kritik av katolska kyrkans ”snurriga teologier” då ligger katoliken Erik Helmerson alltid lågt. Mycket lågt.

Det finns inte något som mer uppskattas från Signum och Newmanmännen än kritik av Svenska kyrkan och dess ärkebiskop. Och ges denna kritik av en ledarskribent i DN då tycks lyckan vara fullkomlig i Uppsala och på Biskopsämbetet. Applåder brukar inte låta vänta på sig från katolskt mediahåll. Men ve den som i media kritiserar katolska snurrigheter !

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Signum prisar Erik Helmerson

  1. Staffan Wadström skriver:

    Finns det då något som är gott i vår värld. Som kan prisas istället för att föraktas?

  2. Irène Nordgren skriver:

    Staffan Wadström

    Tycker du det finns något gott med KV blogg. Något som kan prisas istället för att föraktas?

    // Irène

  3. Staffan Wadström i skriver:

    Ytterst sällan, måste jag medge.
    Men utanför kvbloggen finns mycket gott att prisa????

  4. Irène Nordgren skriver:

    Staffan Wadström

    Jag utgår från att vi talar om den ”katolska världen” och inte världen i stort……att vi talar om det finns något gott i den katolska världen.

    Om allt det goda i den katolska världen skrivs det mycket och gärna om i svenska katolska media.

    Om missförhållanden i den universella katolska kyrkan och i katolska kyrkan i Sverige är det i stort sett bara KV Blogg som skriver.

    På kontinenten och i USA råder en mycket större balans i mediarapportering om sakernas katolska ordning.

    På tex Signumbloggen saknas denna balans. Där tillåts tex stup i kvarten kritisk granskning av missförhållanden inom Svenska Kyrkan av tex Thomas Idergard och där lovprisas Svenska Kyrkans kritiker typ Erik Helmerson. Signum har inga ambitioner what so ever att bedriva inomkatolsk granskning.

    På kontinenten skulle KV blogg inte ens märkas på sociala media. Där är katoliker vana vid ett helt annat debattklimat än det som förs av svenska überkatoliker i den svenska katolska ankdammen.

    Klart slut

    Hälsningar Irène

  5. Gert Gelotte skriver:

    Politik är kristendom i praktiken. Det vill säga vad vi gör av vår tro. Det borde allra minst katoliker ha något att invända mot.

    Gert

  6. Anneli Magnusson skriver:

    Det är ju intressant att Erik Helmerson i alla fall har någon slag insikt om att han som katolik kanske inte ska ha så mycket åsikter om Svenska kyrkan. Som ledarskribent är det förstås en annan sak, många är medlemmar i Svenska kyrkan och därför intressant för media. Men han kunde ju i det här fallet använda sig av sina kunskaper om Katolska kyrkan för att nyansera debatten. Det demokratiska systemet i Svenska kyrkan må ha brister, men jämfört med Katolska kyrkans totala avsaknad av demokrati är det att föredra.

    Jag har skrivit mer om ämnet i en blogg https://annelimagnusson.wordpress.com/2017/08/27/politisk-men-kanske-inte-partipolitisk/
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *