Riksmötets öppnande

Min septemberkrönika på Dagens Seglora handlar om katolska medias tystnad om nyheten att sr Madeleine Fredell höll högtidstalet vid Riksmötets öppnande 2017.

”Genom att lysa med sin frånvaro i den svenska nyhetsrapporteringen gav Signum utrymme för spekulationer. Ämnet för predikarsyster Madeleine Fredells högtidstal var mångfald och flyktingar och deras utsatthet – ett tema som Signumbloggens inflytelserike medarbetare f d ordföranden i MUF och tillika numera jesuiten och blivande prästen, Thomas Idergard särskilt och ofta visat intresse för, men då utifrån en diametralt motsatt ståndpunkt i själva sakfrågan än syster Madeleine. ”

http://dagensseglora.se/2017/09
/15/riksmotets-oppnande/

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Riksmötets öppnande

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    även jag har noterat Signums ointresse för sr Madeleines lysande predikan. Den var ju inte bara historisk.
    Sr Madeleine utsätts för alla varianter av härskarteknik. Från stiftets brutala försök att avskeda henne till Signums tystnad. För att inte tala om det förtal av henne som ständigt pågår.
    Det är därför oerhört glädjande att Svenska kyrkan ser till att vårt stift och dess manliga representanter inte lyckas helt med att tysta sr Madeleine. Hon är idag den ende katolske teologen i Sverige som har något att säga en bredare allmänhet.

    I stället hyllar Signum DN:s ledarskribent, katoliken Erik Helmerssons nedlåtande kritik av kyrkovalet i Svenska kyrkan. Efter Helmerssons framträdande i SVT:s Opinion live skrev jag följande på min facebooksida:

    Efter att ha lyssnat när DN:s ledarskribent Erik Helmersson i SVT:s Opinion live totalsågar demokratin i Svenska kyrkan vore det intressant att få veta hur han ser på den totala avsaknaden av demokrati i katolska kyrkan. Den kyrkan både Erik Helmersson och jag tillhör.
    För när allt kommer till allt är ju även en demokrati med brister oändligt mycket bättre än ingen demokrati alls.
    Trist var det också att höra honom fyra av ett arrogant ”jag bryr mig inte” om valresultatet i söndagens kyrkoval. Varför har han då lagt sig i? Arrogant likgiltighet är ingen meningsfull utgångspunkt för deltagande i en politisk debatt.

    Helmersson skriver ibland om pedofilin inom vår kyrka. Det är hedervärt men också riskfritt. Hur han som liberal ledarskribent lyckas undvika att också ta strid för kvinnors rättigheter och demokrati i katolska kyrkan är däremot påtagligt pinsamt.

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Hon är idag den ende katolske teologen i Sverige som har något att säga en bredare allmänhet.”

    Just så !

    Och det beror på att katolska predikanter i Sverige predikar om Jesus som vore han en katolsk kollega……… när Jesus i själva verket inte ens var kristen – vilket sr Madeleine tycks vara den enda katolska teologen i Sverige som förstått ! Och för denna provocerande insikt ska hon bestraffas genom att tystas, genom att frysas ute…….och för detta ändamål är typ Erik Helmerson och Thomas Idergard Gefundenes Fressen….

    // Irène

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    En sak till. Jag kan inte påminna mig att i vår nu nya ekumeniska tidsålder någon protestantisk kyrkodebattör eller präst i Sverige offentligt aggressivt angripit katolska kyrkans fel och brister och odemokratiska struktur …….utifrån outtalad regel att kyrkokritik bör komma inifrån de egna leden….Men eftersom denna regel inte åtföljs av exempelvis framträdande katolska mediedebattörer som Idergard och Helmerson – vilka mycket hellre kritiserar svenska kyrkan än sin egen kyrka – så framstår lätt katolska kyrkan som examplarisk och svenska kyrkan som rent förfärlig…….och inomkatolska kritiker som inte riktiga katoliker…..

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *