”Vatikanen – det är Fifty Shades of Gay”

America Magazine och The Tablet påannonserar att nästa vecka publicerar Bloomsbury en ny bok på 576 sidor med titeln ”I Vatikanens garderob – Makt, homosexualitet, hyckleri”

https://www.americamagazine.org/faith/2019/02/14/new-expose-homosexuality-vatican-coming-out-next-week-what-can-we-expect?utm_source=Newsletters&utm_campaign=25a21afe01-DAILY_CAMPAIGN_2019_2_14&utm_medium=email&utm_term=0_0fe8ed70be-25a21afe01-58515409

https://www.thetablet.co.uk/news/11356/explosive-new-book-lifts-lid-on-gay-priests-in-the-vatican

I franska veckomagasinet Le Point beskriver författaren – sociologen och journalisten – Frédéric Martel Vatikanen som ”Fifty Shades of Gay”.

https://www.lepoint.fr/societe/vatican-frederic-martel-le-vatican-c-est-fifty-shades-of-gay-13-02-2019-2293209_23.php

Martel har gjort en gedigen research under 4 års tid och intervjuat ”dussintals kardinaler, biskopar, diplomater, schweizergardet och präster” och kommit fram till att ”ju mer homofob en prelat är ju mer sannolikt är att denne själv är gay”.

Något som kanske kommer att väcka störst uppmärksamhet är detta uttalande om colombianske kardinal Alfonso López Trujillo 1935 -2008 som 1990-2008 var ordförande för Påvliga rådet för familjen. 

”One of the most explosive claims in the book, sources reveal, centres around deceased Colombian Cardinal Alfonso López Trujillo. Cardinal López Trujillo, a former President of the Pontifical Council for the Family, and said to have been for many years the chief obstacle to the canonisation of St Oscar Romero, is presented as both an arch-defender of the Church’s teaching on contraception and homosexuality while also using male prostitutes.”

Kardinal López Trujillo var Vatikanens främste motståndare mot kondomer och den som  2003 – när aidsepedimin hade drabbat världen – hävdade  att kondomer hade små hål som släppte igenom HIV virus.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/panorama/3180236.stm

// Irène

PS Viktigt att bokens budskap inte blandas ihop med skandalerna om prästers sexövergrepp i katolska kyrkan – något som James Martin ser som en risk. Boken är inte skriven som ett inlägg i den debatten.

Påminner om kvällens HBTQ -kväll

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på ”Vatikanen – det är Fifty Shades of Gay”

  1. Irène Nordgren skriver:

    Torsdag 21 febr släpps boken på 8 språk i 20 länder under titeln ”Sodoma” i Västeuropa och under titeln ”In the closet of the Vatican” i USA, Canada och Storbrittanien”. Recensenten i New York Times befarar att den kan få motsatt verkan än den öppet homosexuelle författaren Frederic Martel avsett då risken finns att budskapet i boken kan blandas ihop med pedofili inom katolska kyrkan och utnyttjas av militanta konservativa högerkrafter inom kyrkan. En kritik gäller också att författaren inte nämner heterosexuella prästers som bryter sitt kyskhetslöfte. Dessutom menar recensenten är timingen för publicering inte bra då den sammanfaller med den avgörande viktiga konferensen som Franciskus kallat till i Vatikanen om sexuella övergrepp på minderåriga. Det som kanske mest kommer att skapa rubriker är kardinal Lopez Trujillo den den fd ordföranden i Påvliga rådet för familjen ( som avled 2008) och som starkt fördömde homosexualitet och samtidigt köpte sex av manliga prostituerade.
    https://www.nytimes.com/2019/02/15/opinion/vatican-gay-priests.html?fbclid=IwAR1lGqVByr2ON9ISHoaXlCxIP-EHKqxXgagBY4N5LyFKqSm41UGlM0UToWc

    // Irène

  2. Erik Westerberg skriver:

    Tack Irene, två brännande problemområden i den alltmer sönderfallande katolska hierarkin. Problemområden som dessutom riskerar att ställas mot varandra. Hoppas och tror att åtminstone människor utanför hierarkin förmår urskilja behovet av skydd för minderåriga och systrar utsatta för den klerikala maktens övergrepp från den klassiska misären i klerikala mäns garderober.

  3. Irene Larsson skriver:

    Det är riktigt att kopplingen mellan manlig homosexualitet och pedofili är problematisk. Det finns inget bevisat samband mellan vanlig homosexualitet och sexuella kränkningar av barn eller ungdomar i puberteten. Därför måste man undvika att göra den kopplingen i debatten. Däremot vill jag tro, att alla individer har det obekvämt i garderoberna i Vatikanen. Inte bara homosexuella? Om homosexuella har problem att leva i sitt celibat, borde väl samma gälla för de med heterosexuella böjelser? Så då är det celibatet som är boven i dramat ändå? Om prästens celibat då skall göras frivilligt, hur stor rätt kommer församlingsmedlemmarna ha att ha insikt eller åsikt i prästens ”privatliv”? Skall äktenskap då påbjudas blir det bråttom med reformer i den katolska moralläran…För då måste samma lika gälla såväl heterosexuell som homosexuell? Dags att ta steget ut ur ”sexualskräckhörnan” för såväl hetero som homosexuell prästvigd? Men är makt en preferens, så rasar alla förutsättningar för vederbörande om garderoben ställs på vid gavel och skräcken vädras bort.Det kan ju bara vara av godo? Det blir mer förbluffande för var dag, detta.

  4. Bengt Malmgren skriver:

    Ja, det om kardinal Trujillo var väl den verkliga nyheten i boken där en person nämns vid namn. Att han påstås vara homosexuell och köpte sex av prostituerade är en sak, än allvarligare är anklagelserna att hans kontakt med paramilitära grupper och att han medverkade till att präster som propagerade för befrielseteologin mördades.

    Mycket behöver komma upp till ytan i Katolska kyrkan. Det handlar inte bara om anklagelser mot en nu död kardinal, det måste ha funnits massor av personer i hög ställning som kände till detta men skyddade honom.

    Det faktum att han samtidigt var ordförande i Påvliga Rådet för Familjen och en av de som mest militant fördömde homosexualitet, preventivmedel etc. gör honom till representant för en av de slutsatser i boken som är svårt att skaka av sig: Att de största ivrarna för en sexualmoralistisk och homofob dogmatik utan pastoral balans själva inte levde som de lärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *