Katolskt Forums åsiktskorridor

16 september 2021 I anslutning med boksläpp av advokat Ruth Nordströms bok ”Till de utsattas försvar – om den svenska åsiktskorridoren” anordnade Sankta Eugenia kyrkas programverksamhet Katolskt Forum ett panelsamtal om den svenska åsiktskorridoren. I panelsamtalet medverkade förutom författaren RUTH NORDSTRÖM  THOMAS IDERGARD SJ, PAULINA NEUDING och MARIA LUDVIGSSON. Moderator: STINA OSCARSON.

https://www.youtube.com/watch?v=DgdtijQFhDY

// Irène

PS Jag frapperas av valet av paneldeltagare som ska diskutera ämnet åsiktskorridor i allmänhet och Ruth Nordströms uppfattning i synnerhet. Hela panelen består enbart av sinsemellan personliga vänner som alla är där för att stötta Ruth Nordströms uppfattning.

Ruth Nordström har bla varit juridiskt ombud för barnmorskan Ellinor Grimmark. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/barnmorskan-ellinor-grimmark-havdar-att-domare-var-javig

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/barnmorskan-ellinor-grimmark-havdar-att-domare-var-javig

Under paneldebatten nämns ingenting om Ruth Nordströms koppling till ALLIANCE DEFENDING FREEDOM något som Ruth Nordström inte heller tidigare velat tala om då hon ansett att detta inte har med fallet Ellinor Grimmark att göra.

” Dagens Eko redogjorde i januari 2017 för en internationell kampanj för att påverka aborträtten som drevs av ADF.Barnmorskan Ellinor Grimmark stämde 2014 sin hemregion Jönköping för diskriminering för att hon vägrades anställning då hon med hänvisning till samvetsfrihet vägrade att genomföra aborter, att ge dagen efter-piller och sätta in kopparspiraler. Hon förlorade såväl då fallet behandlades av Diskrimineringsombudsmannen som vid förhandlingarna i tingsrätten i Jönköping. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen  inleddes 24 januari 2017 och Grimmarks fall fick både juridiskt och ekonomiskt stöd från ADF. Grimmarks juridiska ombud, Ruth Nordström, var registrerad samarbetspartner till organisationen. Såväl Grimmark som Nordström medverkade i ADF:s marknadsföringsfilmer och Nordström har bland annat skrivit om abortfrågan tillsammans med en representant för ADF.”

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alliance_Defending_Freedom

SR 26 JAN 2017 ”Abortkritisk lobby medger inblandning i rättsfall” https://sverigesradio.se/artikel/6616279

SR 24 JAN 2017 ”När anti-abortlobbyn kom till Sverige” ”Huvudsakliga målet är att komma åt aborträtten” https://sverigesradio.se/avsnitt/851826

”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’

PS Alldeles i slutet av panelsamtalet berättar moderatorn Stina Oscarsson  hur hon diskuterat med sin far – som varit chefsläkare på kvinnokliniken på Skellefteå lasarett i 20 år – om hur man löst situationer med vårdpersonal som inte velat medverka vid aborter. Fadern hade svarat

-Det är väl inga problem. Då får den personen göra något annat.

Därmed bekräftade Stina Oscarsson att det även i Sverige gått och går att lösa situationer med vårdpersonal som inte vill medverka vid aborter.

Det provokativa sätt Ellinor Grimmark valde – att efter betald vidareutbildning till barnmorska – kort och gott per mail meddela Jönköpings region att hon inte skulle komma att medverka vid aborter visade att Ellinor Grimmark kunde förvänta sig att bli nekad anställning. Ett besked som hon därefter kunde gå ut till pressen med ……och därefter få Ruth Nordströms hjälp att gå vidare i den juridiska processen. Allt i enlighet med ADF strategi som ekonomisk sponsor.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Katolskt Forums åsiktskorridor

  1. Charlotte Åkerlind skriver:

    Tack för informationen. En paneldebatt där deltagarna företräder gemensam syn blir ett ointressant samtal, inte en debatt. Samvetsfrihet är viktig varför grundfrågan borde ha lösts så att barnmorskan fått andra uppgifter. Om jag förstår Dig rätt har man använt provokation och ”tveksamma medel” för att föra frågan vidare vilket inte borde ha behövts.

  2. Irène Nordgren skriver:

    Charlotte

    ”Om jag förstår Dig rätt har man använt provokation och ”tveksamma medel” för att föra frågan vidare vilket inte borde ha behövts.”

    Så är det. Det hela hade gått att lösa om Ellinor Grimmark verkligen hade varit angelägen och bemödat sig att ta personlig kontakt med sin blivande arbetsgivare.

    I samband med att Ellinor Grimmark för första gången skulle arbeta som barnmorska på ett sommarjobb (innan utbildningen var slutförd) mailade hon till arbetsgivaren för att kort och gott meddela att hon inte tänkte utföra aborter. Hon bäddade för en maktkamp som hon förlorade och sedan kunde utnyttja genom att gå ut i pressen osv.

    Vad beträffar katolska kyrkans syn på samvetets överhöghet – när det gäller katoliker- så är detta enbart gratis så länge samvetets överhöghet går hand i hand med vad Läroämbetet säger. I annat fall är det Läroämbetets överhöghet som gäller vilket betyder att det kan stå den enskilde katoliken mycket dyrt att följa sitt samvete. Jag kan ge flera internationella exempel som tex katolska kyrkan i Sverige aldrig varit upprörda över.

    Hälsningar Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *