Påven ber att kyrkan må bli förlåten….om. och om igen…och igen…och igen

Naturen känner inte till ordet förlåtelse. Naturen skyddar det nytillkomna livet. Träd skyddar det skadade och ömtåliga broder-trädet genom sitt rotsystem. Växter växer genom ljusets ömhet och känner glädje när de hör en harmonisk musik. Alla mödrar i djurriket värnar om det nytillkomna.. många med sitt eget liv. Skapelsen är som integrerad i varje tråd av det finaste silke i den Förlåt som prydde det allra heligaste i det judiska templet som gick itu vid korsfästelsen. Kristna antisemiter har hänvisat segervisst att det var G-ds straff åt det judiska folket och kyrkan har arrogant trott sig kunna reparera det finaste av silke som Skapelsens Förlåt i det nu enligt dem det kristna templet består av. Bara människorna biktade sig och bad om förlåtelse så fanns Förlåten på plats igen. Självklart. Under kyrkans regi kan allt bli bra igen, de har ju en ofelbar påve och G-ds ställföreträdare präster och biktande lydiga människor. Under 2000 år behövde kyrkan aldrig säga förlåt. Inte till människor. Inte till djur och natur. 

Men så en dag hände det sig att folket tvingade fram ett förlåt. Utan Internet hade det aldrig gått.
Människor fick kontakt med människor. Offer talade med offer. Mänskligheten krävde kyrkan att hon skulle be om förlåtelse. Kyrkan gjorde det inte självmant.


Påven ber judarna om förlåtelse i Israel 

Påven ber om förlåtelse för mord på typ katarerna 

Påven ber om förlåtelse för brännandet av kvinnor dvs häxbränningen 

Påven ber om förlåtelse prästers övergrepp på barn i USA

Påven ber om förlåtelse för mord på urbefolkningens barn i Canada.

Kyrkan ber om förlåtelse för sexövergrepp i mängder i Tyskland

Kyrkan ber om förlåtelse för sexövergrepp och mord på Irland

Kyrkan ber om förlåtelse för 300.000 sexövergrepp i Frankrike.

Kyrkan ber om förlåtelse för sexövergrepp i Australien. 


 

    ”Den sjuka fiskflickan”

Att be om förlåtelse är vackert och rätt. Det är ett underbart ord. Att säga förlåt ideligen är någonting annat. Att söka försoning på räls likaså. Om en människa upprepar sin synd så anar man att människan har en rutin. Det är bekvämt dessutom. Man ber om förlåtelse i en bikt och blåser bort allt med vinddraget från biktskåpet när man går ut. Lättad. Hur enkelt som helst för en italiensk maffiaboss, till exempel.   

Ingen annan religion har gjort så mycket ont i världen som den kristna. Ingen annan religion lägger tonvikt på synd som den kristna.

Förutom den ekonomiska kompensationen till offren skulle kyrkan kunna hävda att den tre-enige G-den redan har gett kyrkan en förlåtelse. Pang-bekvämt. Kyrkan vet ju själva genom sina präster när G-d förlåter. Jäv skulle juristen säga och ett inside jobb skulle industrimannen benämna det som. Fast troligen är de ointresserade av kyrkliga piruetter. Idag syns katolsk etik sällan i media. Det är en tragisk konsekvens för en kyrka som anser sig ha rätten att evangelisera ett g-dlöst land. Men vem tror kyrkan är villig att låta sig evangeliseras av en kyrka som alltför ofta och plötsligt nu bett om förlåt för mord och förbrytelse genom 2000 år? Bör de inte evangelisera sig själva? Städa upp i sitt eget hus? Bli trovärdiga.

Nu gäller det att lyssna på den del av skapelsen som äger en annan röst. Naturen och djuren är aldrig arroganta. Alla troende bundna till en religion eller ej …alla som längtar hem till en annan verklighet har en chans att i sista minuten vara stora i Kärlek till allt liv.


Agneta Sofiadotter  (ps jag blev ombedd att sätta in min egen konst)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Påven ber att kyrkan må bli förlåten….om. och om igen…och igen…och igen

  1. Irene Nordgren skriver:

    Agneta

    Jag tar fasta på detta som du skriver om ”en kyrka som anser sig ha rätten att evangelisera ett g-dlöst land. Men vem tror kyrkan är villig att låta sig evangeliseras av en kyrka som alltför ofta och plötsligt nu bett om förlåt för mord och förbrytelse genom 2000 år? Bör de inte evangelisera sig själva? Städa upp i sitt eget hus? Bli trovärdiga.”

    Du pekar så riktigt på hur evangelisering kan ske inåt eller utåt – men som först måste börja inåt. Hur katolska kyrkan väljer riktning nu när processen den Synodala Vägen har inletts tycks variera mellan olika länder. I Tyskland ligger betoningen på att FÖRST reformera / evangelisera sig själv INNAN kyrkan börjar evangelisera utåt. Stockholms katolska Stift har fram tills nu hellre velat evangelisera utåt i det gudlösa / sekulariserade Sverige……..

    // Irène

    Tack Agneta för dina helt fantastiska bilder som understryker ditt budskap !

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Tack Irene …lite skämmigt är det dock att själv lägga ut sina bilder, det är som att man påtvingar eller utnyttjar KV för egen reklam. Men jag ser att de passar texten.

    Jag har förstått att BÄ driver på att Sverige är ett land att evangelisera. Säkerligen flertalet katoliker likväl.Jag har ingen förståelse för det då det för mig verkar som en brist på kollektiv självinsikt och faktiskt en stor del: desperation.
    Det är dock konvertiter som har makten i katolska kyrkan i Sverige till skillnad från katolska länder i Europa.

    Sedan finns frågan: är Sverige så sekulärt?

    Vi toppar när det gäller mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och likavärde, barns rättigheter, allemansrätt och kamp för klimatet, HBTQ frågor, bistånd till fattiga länder.

    Omvänt

    Är katolska kyrkan i de katolska länderna kristet?
    Kvinnors rättigheter och likvärde? Barns rättigheter? Mänskliga rättigheter? HBTQ-frågor? bistånd till fattiga länder dvs ej med krav på mission? Klimatfrågan?

    Om nu Jeshua (alltid född jude) gick på jorden… i vilket land känner han sig hemma? Fast å andra sidan i denna lite barnsliga tanke så vill Jeshua ( alltid jude)naturligtvis verka bland de utstötta o de finns ju överallt.

    Jag finner att vi ska vara mycket stolta över de nordiska länderna och jag ser det som nästan oförskämt att mena att vi behöver missioneras.

    Alltså tror jag inte ett ögonblick på att man kan vrida klockan tillbaka till tiden innan alla dessa vädjanden om ”förlåt oss” från påven. Och dessutom med tanke på det rätt märkliga att den förra påven blev pensionerad.

    Jag vill inte misstro eller vara pessimistisk men en ny tid vankas om det är jag säker och jag är övertygad om att detta är styrt av G-d. En dag får människan en naturlig gemenskap med G-d. Då behöver vi inga tillrättavisande eller evangelisations-ivranden. Då faller allt sådant som löv under hösten. Och trädet spirar ånyo om våren.

    Shalom-Salam-Pax // Agneta

  3. irene nordgren skriver:

    Agneta

    Apropå Jesus och hans budskap ……….lyssnar man på predikningar av vissa katolska präster i Stockholms katolska Stift och på lekfolket runt dessa präster kan man lätt få uppfattningen att Jesus var romersk katolik……..och dåvarande på B16 drog sig inte för att i vissa avseenden till och med korrigera Jesus.

    //

    Irene

  4. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene

    Om nu det finns en katolsk Jesus och inte judisk Jeshua kan man kanske mer tro på vad jag läst ( bestrid detta gärna!) att Hitler betalade sin kyrkoskatt hela livet. Med andra ord han förblev katolik. Varför exkommunicerades han inte? Katoliker det stora flertalet det överväldigande flertalet är inte nazister e högerextrema men varför fick han vara kvar som medlem i kyrkan? Han ville utplåna allt som hade med det judiska folket göra … månne kunde han som B16 korrigera vissa saker ? Jesus som arier. Jesus som guldlockig. Jesus som katolik. Jesus som german.
    Jeshua ( alltid jude) är en sak Jesus en annan . Jesus är i högsta grad europeisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *