Öppet brev till sr Madeleine Fredell OP-del 2

15 mars 2022

Kära sr Madeleine 

Varmt tack för ditt svar

Om de nordiska biskoparna hade hyst en oro över den Synodala vägen i Tyskland kunde de ha skrivit ett konfidentiellt brev till biskop Bätzing.” 

 När jag läser att Franciskus bekräftat Troskongregationens rungande NEJ mars 2021 till biskop Bätzings fråga om ”kyrkan har auktoritet att kunna  välsigna samkönade par ” ihttps://press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2021/03/15/210315b.html

och biskop Bätzings reaktion 

https://www.dbk.de/fileadmin/redaktion/diverse_downloads/presse_2021/2021-042-Bi.-Baetzing-Responsum-ad-dubium-engl.pdf

så slår mig tanken att Nordiska Biskopskonferensen KONFIDENTIELLT kanske har UPPMANATS  av Vatikanen att offentligt  publicera sitt brev till biskop Bätzing ….. ? 

Lägger jag ihop senaste tidens uttalanden av Franciskus om den Synodala Vägen i Tyskland så framstår en tvetydig hållning …..Min känsla är att Franciskus står under ett enormt tryck från den konservativa bakåtsträvande falangen (KBF) inom kyrkan och också inom Vatikanen ….

Katolsk Horisont (inom svenska KBF med sitt nyhetsankare diakon Göran Fäldt) vidarebefordrade mer än gärna 2020 information om att ”Kyrkan i Tyskland smittats av ”teologiskt virus.” https://www.katolsk-horisont.net/post/kardinal-paul-cordes-beklagar-att-kyrkan-i-tyskland-smittats-av-ett-teologiskt-virus

Och Katolsk Observatör / Svenska Pravda (också inom svenska KBF) 2021 http://www.katobs.se/art_synodala_protest.html

”Vem är jag att döma! ” Franciskus uttalande som nyutnämnd påve 2013 när  han uttalade sig om  ”gaypeople ” första gången bidrog nog till att KBF  fick hicka och sedan dess är på sin vakt….. 

Franciskus uppmaning till frimodighet / parrheisa i kombination med den apostoliska uppmaningen Kärlekens glädje / Amoris Laetitia 2016 har nog också bidragit till  att KBF alltmer  organiserat sig mot den Synodala Vägen i Tyskland för att mota Olle i grind……..

Har ännu inte sett att biskop Bätzing besvarat Nordiska Biskopskonferensens brev …..

Kan vi göra något för att hålla AGGIORNAMENTO vid liv ?  

Shalom 

Irène

PS Oroar mig särskilt för den hatkampanj som den mäktiga EWTN och dess National Catholic Register driver mot Franciskus med ekonomiskt stöd från KBF.

Franciskus besvarar attacker från EWTN – ”djävulens verk”

EWTN viktig aktör – ”styr katolska narrativet”

_______________________________________________________________________________________________

16 mars

Kära Irène,

Nej, jag tror inte att den nordiska biskopskonferensen konfidentiellt av Vatikanen skulle ha uppmanats att skriva till biskop Bätzing och den tyska biskopskonferensen. Det är säkert helt och fullt deras eget initiativ, möjligen inspirerade av den polska biskopskonferensen som gjort något liknande.

Att det finns en reaktionär falang i Katolska kyrkan är mycket tydligt, internationellt och även här i Sverige. Den är förmodligen starkast i USA, där kyrkan är rätt så splittrad. Det står klart att de reaktionära grupperna – jag betraktar dem inte som enhetliga – också finns centralt i kurian i Rom. Din benämning på denna falang, KBF (den konservativa bakåtsträvande falangen) skulle jag inte så gärna använda. Jag känner en hel del konservativa katoliker men de uttrycker sig på olika sätt. En del är direkt farliga och hotfulla, inte minst mot påven själv, andra har en mer konservativ eller traditionell livssyn men kräver inte att andra ska inordna sig i deras åsikter. I mina ögon är såväl Katolsk Horisont som Katolsk Observatör tok-reaktionära och jag försöker undvika att ödsla tid och kraft på dem. Problemet uppstår förstås när dessa två grupper ges en plattform i Stockholms katolska stift och därmed godkänns som mer eller mindre officiella. 

Du tar också upp EWTN och National Catholic Register. Dessa två organ ska vi se upp med. De stöds av ekonomiskt mäktiga krafter som också stöder Trump och hans anhang. Därmed blir de farliga. Och vi vet att många som arbetar för Trump inte drar sig för att utföra grova brott, stormningen av Kapitolium var bara ett exempel. På den punkten hoppas jag och ber att påven Franciskus omger sig med ett effektivt personskydd.

Du frågar hur vi ska hålla aggiornamento, ”uppdateringen” av kyrkan, vid liv? Genom att själva vara och gestalta den kristna gemenskap vi själva vill bli bemötta av. Vara kyrkagöra enhetoch leva Evangeliet i vår tid, var och en i den situation och på den plats vi befinner oss. Det är långt ifrån bekvämt men det finns många goda människor som inte gör något väsen av sig och dessa är våra systrar och bröder, de ”ödmjuka i landet”. 

Sr Madeleine OP

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Öppet brev till sr Madeleine Fredell OP-del 2

  1. Kerstin Persson skriver:

    Jamen det brevet (de breven) är ju från 2021?

  2. Irène Nordgren skriver:

    Du har rätt Kerstin. Jag har korrigerat i texten men farhågan kvarstår hur läget ser ut i Vatikanen …… Senaste året har så mycket kritik riktats mot Franciskus från många håll så frågan är hur mycket stöd Franciskus offentligt vågar / vill visa för Tyska Biskopskonferensen och hur KBF kommer att mobilisera sina trupper….

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *