Vatikanen och mänskliga fri- och rättigheter

Father Tony Flannery

Senaste numret av Reality

https://secure.redcoms.org/home/default.aspx?id=284&catid=86

The Association of Irish Priests (ACP) är störd av att  Troskongregationen lagt munkavle på en av dess grundare Father Tony Flannery  som tillhör Redemtoristorden och för vars  månadstidskrift ”Reality”  han skrivit om ämnen som preventivmedel, möjlighet för irländska präster att få gifta sig och kvinnliga präster.

Father Flannery kallades till Rom i mitten på mars för ett samtal med sin  överordnade Father Miachael Brehl.  I Rom fick Flannery reda på av sin överordnade att denne varit kallad till kardinal Levada prefekt för Troskongregationen som uttryckt bekymmer över ”renlärigheten ” i  vissa åsikter som Flannery uttryckt i tidskriften Reality som utges av de irländska Redemtoristerna och har en upplaga på 6.500.

Troskongregationen var också bekymrad över Flannerys ledande roll i ACP där 820 av Irlands 3400 präster är medlemmar.

Flannerys överordande har nu förbjudit Flannery att fortsättningvis skriva eller tala om de aktuella ämnena. Flannery har också blivit ombedd att under 6 veckor i något kloster be och reflektera över allt detta och som hans överordande hoppades skulle resultera i att Flannery  åter skulle tänka med kyrkan “Sentire cum Ecclesia”.

Chefredaktören för Reality Father Gerard Moloney har också blivit tillsagd att inte skriva om ovan nämnda ämnen.

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/homepage/world-news/detail/articolo/irlanda-ireland-chiesa-church-iglesia-14186/

//  Irène

PS   Konsekvenserna av Vatikanens patologiska kontrollbehov upprepar sig ständigt.

”Vatikanen utövat påtryckningar på jesuiterna tidskrift Theological Studies”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=3402

I samband med att kardinal Ratzinger valdes till påve ”valde”  tidskriften Americas chefredaktör  Thomas Reese att avgå.

“Jesuit officials in Rome said Thomas J. Reese, S.J., resigned as editor in chief of America magazine after repeated complaints from then-Cardinal Joseph Ratzinger, who objected to the magazine’s treatment of sensitive church issues. José M. de Vera, S.J., spokesman for the Society of Jesus in Rome, said Father Reese decided to resign after discussing the situation with his Jesuit superiors, following Cardinal Ratzinger’s election as Pope Benedict XVI. Father de Vera acknowledged that pressure had been coming from the Vatican for several years.”

http://www.americamagazine.org/content/article.cfm?article_id=4197

Som katolik i en demokratisk stat undrar jag ständigt hur länge Vatikanens attacker mot sina medlemmars tanke- åsikts – och yttrandefrihet ska få fortsätta.  Hur länge ska Vatikanens terror mot sina egna medlemmars samvets-och åsiktsfrihet  få fortsätta?

Hur fungerar Europakonventionen och  FN deklaration om mänskliga rättigheter (bla  tanke- samvets-och yttrandefrihet) i förhållande till staten Vatikanen ?

Kan staten Vatikanen  få utnyttja en stats rättigheter utan att ha skyldigheter ?

Jag citerar en mening ur ett dokument från Regeringskansliet / Utrikesdepartementet

Mänskliga rättigheter i Vatikanstaten

”Följaktligen innebär Vatikanstatens speciella natur också att dess efterlevande av de mänskliga rättigheterna inte kan analyseras på samma grunder som andra stater.”

Skulle vara intressant och spännande att få lära sig mer om Vatikanstatens ”speciella natur ”  och närmare bestämt vad det är mer SPECIFIKT i denna ”speciella natur ” som motiverar  att  tanke -åsikts -samvets och yttrandefrihet får sättas ur spel.

Katoliker får inte skilja sig

inte använda preventivmedel

präster måste leva i obligatoriskt celibat

homosexuella måste leva i celibat

kvinnor får inte bli ämbetsbärare

samvetsfrihetens utnyttjande  bestraffas

yttrandefrihetens utnyttjande bestraffas

Påven tvingar katoliker att tro att Gud vänt sig till påven för att få hjälp med negativ  SÄRBEHANDLING av katoliker vilket påven tyvärr inte kan göra något åt, hur gärna än skulle vilja.



Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

19 svar på Vatikanen och mänskliga fri- och rättigheter

  1. Anna skriver:

    Det som står i fet stil nederst på denna sida kan gälla en sekulär stat men inte ett trossamfund baserat på universella Sanningar kring en tro som är ”evig” och därmed inte tidsbunden och vad som för närvarande är eller kan tänkas vara politiskt korrekt i något land där kyrkan är verksam – detta gäller alla länder i världen.

    Den Romersk Katolska kyrkan är ett trossamfund och har sitt huvudsäte i Vatikanen och inte ett demokratiskt land där man kan välja att styra kyrkan som man själv anser är rätt och just i detta nu modernt. Detta verkar vara särdeles svårt för många att förstå då man tror att det är liknande former som gäller i ett land – en stat – och ett trossamfund som den Katolska Kyrkan.
    Sanningen som kyrkan bekänner i trosfrågor är inte möjliga att ändra för då vore de ingen Evig Sanning utan bara en av många andra möjliga sanningar. Så är inte fallet!

    Påven tvingar ingen som vill vara katolik och anpassa sig till kyrkans Trossanningar att göra detta men om man inte godtar dessa ÄR man de facto ingen katolik utan något annat.
    Vill man ha andra trossanningar finns det många andra samfund man kan vända sig till och vara en del i – det finns till exempel i Sverige den Svenska kyrkan som bekänner alla de sanningar som svenska staten bekänner och där kan man

    + skilja sig och gifta om sig i kyrkan
    + använda alla slags preventivmedel samt även ha abort
    + man måste inte leva i celibat och man kan vara gift med någon av samma kön samt förrätta som präst
    + det finns fler kvinnliga präster än män idag i den Svenska kyrkan

    Därmed finns det gott om möjligheter för att om man vill utöva sin tro som man vill och under de givna premisserna att finna samfund som tycker som man själv och ingå i dessa.

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Anna,
    Universella sanningar kring en tro som är evig skriver du. I mina öron låter det väldigt flummigt och faktum är att hur man än tolkar det ger det en felaktig bild av Katolska kyrkan. Du får den att låta som något statiskt när den i själva verket förändrats under hela sin existens.

    Jag håller just på att läsa ”Historien om Gud” och en hel del av det som står där har jag stött på i annan litteratur, men hon beskriver främst kristendomens utveckling på ett väldigt pedagogiskt sätt. För att ta ett exempel tog det runt 300 år innan de kristna var säkra på att Gud skapat världen eller hur en människa skulle kunna vara gudomlig.

    Du skriver att skriver också att kyrkan inte påverkas av det som är modernt för stunden. Men visst har den gjort det. Den är t.ex. fortfarande oerhört influerad av Platons idévärld som var högsta mode när kyrkan formaliserades.
    Det gäller även nu när många känner sig vilsna och sökande så svarar Katolska kyrkan upp mot det genom att gå mot en ytligare tro, präglad av enkla regler som de du beskriver på slutet.

    Du hävdar att det finns andra samfund för den som inte delar dina värderingar, jo det är innebörden av vad du skriver. Tänk om jag skulle säga samma sak till dig? Det vill säga passar det inte att vara med i en allmännelig och dynamisk kyrka, så finns det andra samfund du kan byta till.
    Anneli

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Karen Armstrong heter författaren till Historien om Gud.

  4. Irene Nordgren skriver:

    Hej Anna

    ”Därmed finns det gott om möjligheter för att om man vill utöva sin tro som man vill och under de givna premisserna att finna samfund som tycker som man själv och ingå i dessa.”

    Din rekommendation kanske särskilt riktar sig till mig utifrån det som ”står i fet stil nederst” i mitt blogginlägg.

    Det lustiga är ju att jag idag läser att Irland vill ”utöva sin tro” exakt som jag tycker man ska få utöva sin tro

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=5623

    Har du någon kommentar eller rekommendation till Irland som ”de facto inte är katolskt” längre ?

    Öppna eget – är det ett alternativ för Irland ?

    Sedan har jag ytterligare en fråga ang svenska kyrkan och andra samfund som inte lever efter ”Evig Sanning ” – läser jag rätt mellan dina rader att dessa egentligen inte är riktigt kristna enligt ditt sätt att se?

    Finns det grader av kristenhet ? Kan man säga att katolska kyrkan är den enda kyrka som är 100 % kristen och sedan varierar procenttalen lite mellan kyrkor och samfund?

    // Irène

    PS Kardinalerna Martini och Schönborn – hur ska vi se på dem som nu glidit bort från den ”Eviga Sanningen ” om samkönad kärlek ?

    Har katolska kyrkan 2 icke-katolska kardinaler ?

    OSA

  5. Samuel Johansson skriver:

    Anna.

    Jag vet inte hur länge du har läst KV-bloggen, men kanske har du lagt märke till att vi som ställer oss bakom de reformer Katolsk Vision vill se i Kyrkan har lite olika ingångar till vår tids reformation. En del av oss tror verkligen på universella sanningar och det är just dessa tidlösa sanningar som motiverar vår kamp för Kyrkans förnyelse.

    Vi tror att Jesus är det eviga Ordet genom vilket Gud skapade världen, livet och mänskligheten. Nya Testamentets författare – som skrev redan före år 100 – säger väldigt tydligt att den Gud de förkunnar är skaparen och att Gud så älskar sin skapelse att han vill rädda den från undergång.

    Aposteln Johannes skriver exv: ”I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. Det fanns i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom det, och utan det blev ingenting till av allt som finns till.” Joh 1:1. Detta är den mest grundläggande av alla universella och tidlösa sanningar.

    Samma apostel skriver: ”… nåden och sanningen har kommit genom Jesus Kristus. Ingen har någonsin sett Gud. Den ende sonen, själv gud och alltid nära Fadern, han har förklarat honom för oss.” Det Jesus visar med sitt liv och sin passion är att Gud är kärlek.

    Alltså måste det vara den gudomliga sanningen och alltförlåtande kärleken i Kristus som motiverar oss. ”Men den som inte älskar känner inte Gud, eftersom Gud är kärlek. Så uppenbarades Guds kärlek hos oss: han sände sin ende son till världen för att vi skulle få liv genom honom.” 1Joh 4:8.

    Vid närmare studium av NT finner vi att Jesus ger samma andliga status till kvinnor som män. Vi har alla tillgång till det allra heligaste. Av detta följer att prästämbetet står öppet för alla med en kallelse (till att vara herde). Det är Jesus som sänder ut den första kvinnliga missionären, kvinnan vid Sykars brunn.

    Aposteln Paulus namnger flera kvinnliga apostlar och medarbetare (Priscilla, Junias, Foibe). Och i sin teologi framhåller han uttryckligen att andligt sett – i Kristus – finns ingen skillnad mellan män och kvinnor: ”Alla är ni nämligen genom tron Guds söner, i Kristus Jesus. Är ni döpta in i Kristus har ni också iklätt er Kristus. Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. ”

    Inför Gud har vi alltså samma ställning som Jesus har som Guds förstfödde son. Kyrkan har alltså ingen rätt att hindra kvinnor från att följa sin kallelse till de olika ämbetena. Samma sak gäller gifta män och kvinnor. Det tvingande celibatet har ingen grund alls hos Jesus eller apostlarna.

    Och om vi älskar som Gud älskar ger vi alla sorts människor, oavsett kön, sexuell läggning eller moralisk historia, fri tillgång till allt vad Kyrkan har att erbjuda, framförallt kommunionen. Ingen får uteslutas ur Guds gemenskap.

    Detta är eviga sanningar väl grundade i uppenbarelsen av en Gud som bara kan vara god mot oss.

    Samuel.

  6. anna skriver:

    Svar till Anneli.

    Ja jag har läst den boken av Karen – samt några till av de hon skriver och det är en intressant betraktelse utifrån Karens syn på vad eller vem Gud är som alla subjektiva åsikter är just intressanta men föga möjlig att använda för att styra en världsvid kyrka som ska om spänna alla kulturer och i alla länder. Om man inte är diktatoriskt lagd och tror att just de idéer man har kan och bör och måste gälla alla. Det kan inte gälla den Romerska kyrkan då det inte är en demokratisk stat som kan omstörtas till att bli en diktatur – de kan vara bra att läsa på lite hur kyrkans faktiskt styrs – då jag kan läsa mig till att ni tror det är en enmansshow med påven som styr och ställer :)… HELT FEL.

    Ja och Sanningen – OM och när man är troende är just evig och oföränderlig då det är en person som är denna Sanning – Jesus Kristus – evig och alltid den samme.
    Ni känner kanske till han egna ord om detta (Joh) – JAG ÄR vägen, sanningen och livet.

    Detta är den Sanning som styr en kyrka som tror på den man följer – Jesus Kristus – en evig och oföränderlig Sanning som står sig över alla tider och rum.

    Svar till Irene.

    Jag är inte statistiker och minst av människors inre tro – den som behärskar den konsten kanske inte ens är född än :)… eller kommer födas. Men min poäng är att det finns gott om samfund man kan välja om man vill ha det som du efterfråga. Man kan utöva sin tro på Gud där och man kan där finna gott om människor som tycker som man själv och eftersträvar det man själv vill.
    Varför inte välja detta? Då finner man ju de man söker och som delar ens egen vision av ens egen tro?
    Irländare som vill bli Svensk kyrkliga tror jag inte har problem att bli det – det finns gott om protestanter av alla slag även på Irland! _Det är alltid fritt fram för alla att lämna den Romerska kyrkan – mig veterligen finns ingen som tvingar en att stanna kvar där man blivit döpt eller konfirmerad. Att man lämnar kyrkan är vanlig framförallt i Sydamerika… – bara läsa på!
    All denna information finns att tillgå och att läsa – det är inte så att vi är centrum i den Katolska kyrkans universum… utan snarare en mycket liten del i det stora Hela – vilket även gäller Irland.

    Samuel.
    Allt det du säger gäller i den Romerska kyrkan – att påstå motsatsen är bara en brist på kunskap. I den Romerska kyrkan finns kvinnor som varit kyrkolärare – tre för att vara mer exakt samt en hel hord av kvinnor som räknas som förebilder för tro – helgonen.

    Att man inte kan gå till kommunion när man ihärdar i att leva ett liv mot vad som är bra för en själv – levande något som inte är rätt Väg skadar man inte bara sig själv genom att man utesluter Gud utan man skadar hela Kroppen – Kristi Kropp som är Kyrkan. För den som inte förstår sakramentens djupare andliga innebörd och tror att det ett slags torrt bröd man tar emot som åminnelse förstår inte vad det är man gör om man i synd tar emot Herren men man kan läsa om det i Johannes Evangelium och notera vad som hände med just en av de närmsta – Judas I – EFTER att han tog emot Kommunionen. Då och FÖRST DÅ.
    Kyrkans män har till uppgift att SKYDDA sina lamm – även mot dem själva. Det finns gott om människor som i oförstånd dödar sig själva genom att röka, dricka för mycket alkohol eller genom att leva på ett sätt som är hälsovådligt. Så gäller även Kommunionen.
    Det är den LEVANDE GUDEN du tar emot i din egen kropp och kyrkan kan inte begå synden av undlåtelse när de vet vad som gäller och låta människor begå självmord… – läs Hebreerbrevet!
    Och lagen stipulerar att vi ska – älska herren vår gud av hela vårt väsen och vår nästa som vi älskar oss själva – därmed kan ingen låta sin nästa göra något som dödar den människans själ och ande.
    Vilket är resultatet av att ta emot kommunion levande och varande i synd.
    Läs kyrkans katekes!

    I Kristus
    Anna

  7. Irene Nordgren skriver:

    Anna

    Eftersom du har allt så klart och tydligt för dig -varför smiter du då från min centrala fråga ? Anser du att svenska kyrkan är 100 % kristen ? Det borde du kunna svara på utan att vara statistiker.

    Ja eller nej?

    Och anser du att kardinalerna Martini och Schönborn ska söka sig till annat samfund som delar deras syn på samkönad kärlek ?

    Bara svara ja eller nej !

    // Irène

    PS ”Irländare som vill bli Svensk kyrkliga tror jag inte har problem att bli det ”

    Vi talar inte om enstaka irländare – vi talar om landet Irland som till ca 87 % OFFICIELLT beskrivs som katolskt. Frågan är om detta fortsättningsvis är en adekvat, saklig och SANN upplysning med tanke på den undersökning som publicerades igår i Dublin.

    Vad anser du ? Ska tex Wikipedia uppgifter om Irlands religion ändras ?

    ”87.4% of the citizens of the Republic of Ireland and 43.8% of the estimated workforce of Northern Ireland are Catholic.”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Catholicism_in_Ireland

  8. Anneli Magnusson skriver:

    Anna,
    Nu är ju jag till skillnad från dig inte Karen, med Karen Armstrong. Trots det vågar jag påstå att det inte bara är sin egen uppfattning om Gud och religionerna hon förmedlar. Det är en diger litteraturlista hon hänvisar till och hon är noggrann med noteringen.

    Men du har rätt så tillvida att vi alla har en högst personlig gudsbild och tolkning av vad kyrkan är. Problemen uppstår när man, som du gör, propsar på att alla andra ska följa ens egen tolkning.

    Man ska vara försiktig med att argumentera med citat ur Bibeln, inte bara för att någon annan genast kan svara med ett som t.o.m. säger motsatsen. Utan också för att det är osäkert vad t.ex. Jesus verkligen sagt, allt är ju nedtecknat långt efter hans död. Redaktörerna har samlat ihop muntliga traditioner och dessutom lagt till utifrån vad som varit ”modernt” just vid deras tid. Men allt det här vet du ju eftersom du t.ex. läst Karen Armstrongs böcker.

    Anneli

  9. Samuel Johansson skriver:

    Anna.

    Till skillnad mot mina kollegor utgår jag mer än gärna från Guds eviga ord: Jesus Kristus. Hans passion är det prisma genom vilket hela uppenbarelsen måste tolkas. Så gjorde ju Jesus för Emmaus-vandrarna.

    Om det verkligen vore så att Kyrkan följde Jesu deklaration ”jag är vägen, sanningen och livet, ingen kommer till Fadern utom genom mig” då skulle Kyrkan se väldigt annorlunda ut.

    Hon skulle exempelvis inte hävda genom läroämbetet/påven att de andra kristna samfunden inte är riktiga kyrkor, utan skulle erkänna att envar som förkunnar och litar till Guds nåd genom Jesus har full gemenskap med Treenigheten. Det är ju detta som är grundvalen för all ekumenik och på den grunden bad Jesus att vi som tror på honom skulle vara ett.

    Och envar som söker försoning med Gud i form av kommunion blir genast förlåten på ett fullkomligt sätt. Detta är innebörden av Jesu uppmaning till lärjungarna att förlåta 7 gånger 77 gånger. Skulle Gud vara sämre? Nej, vi uppmanas att vara fullkomliga så som Gud är fullkomlig. Heb 10 måste läsas i ljuset av Kristuspassionen.

    Just Hebréerbrevet är dock ensam om att framföra läran om Jesus som överstepräst, en lära som visar att Jesus är helt unik i sin roll som överstepräst och att hans fullkomliga offer inte kan upprepas: ”med sitt eget blod har han en gång för alla trätt in i helgedomen och vunnit befrielse åt oss för evigt”. En gång för alla.

    Påvens titel Pontifex Maximus är därmed orättmätig och måste avvecklas tillsammans med Vicarius Christi; ”Ty … en enda är medlare emellan Gud och människor: en människa, Kristus Jesus”. Någon annan medlare behövs inte och kan inte finnas.

    Förgäves söker jag efter dina bibliska argument mot kvinnliga präster och för tvingande celibat. Kanske för att sådana inte finns? Samma sak angående homosexualitet. Har inte Gud skapat de homosexuella? ”Allt som Gud har skapat är bra och ingenting behöver vrakas, om det tas emot med tacksägelse; det blir rent genom Guds ord och genom bön.” 1Tim 3.

    Samuel.

  10. agneta skriver:

    ”notera vad som hände med just en av de närmsta – Judas I – EFTER att han tog emot Kommunionen. Då och FÖRST DÅ.”

    Oj vilken förenkling. Oj vilken ytlighet.

    Judas gjorde det Gud ville att han skulle göra. Han fick den svåraste av uppgifter.
    Om inte någon hade tagit på sig den uppgiften o den symboliken så hade du Anna inte haft en Jesus kristus att tro på.

    Jag undrar jag Anna om det finns några kommunionsutdelare i Sverige som är skilda?
    Vad tror du?

    Undrar i såna fall om det finns en övervakningskamera i deras hem….

    Agneta

  11. anna skriver:

    Irene, återigen samma svar…och vad som kan betecknas som 100% kristen måste du nog själv kunna läsa dig till i både breven från Bröderna och Evangelietexterna – redan på den tiden fanns det gott om människor som förkunnade något som inte var förenligt med den apostoliska tron. Mot vilka breven ofta vänder sig och argumenterar emot och för vad en kristen tro ska och bör innehålla. Jag utgår ifrån att du själv kan läsa dig till det och vill du har mer information kring vad den katolska kyrkan menar är kristet och icke kristet finns alltid katekesen att tillgå. Jag kan läsa den och du kan få samma information genom att göra det samma.

    Anneli – intressant reflektion över vad jag vill och försöker tvinga andra att leva och vilken vision jag har som jag försöker övertala andra att följa – du verkar känna mig väl :)… det är gott att veta att det finns någon som gör det och vet vad jag vill och därmed övertygar andra samt för bloggar för att åstadkomma detta :)…

    Samuel, vad som står Skrivet och hur det kan tolkas olika belyser du genom det du säger på ett lysande sätt… men jag måste tyvärr säga jag inte håller med dig alls. Utan jag tolkar texterna som ger Petrimandatet dess ”stol” som kyrkan gör.

    I Kristus

  12. anna skriver:

    Kära bloggare…. jag måste tillstå att jag smålog ”mer än lite” när jag fann er korta men kärnfulla kommentar om reglerna för inläggen och lade det till det som ämnet gäller där jag själv kommenterat… nämligen:
    Vatikanen och mänskliga fri- och rättigheter (som ni menar de inte uppfyller…då Vatikanen själva tar sig friheten att avgöra vad som passar in i den apostoliska tron och vad som inte gör det, och att de kallar människor till det ansvar som därmed följer den frihet som de – som bekänner sig till den tron har) men själva skriver ni:

    Observera att det inte är en demokratisk rättighet att få kommentera på denna blogg. Precis som på en tidning så är det utgivaren som avgör vad som passar. Att hänvisa till det fria ordet hjälper föga då det med frihet följer ansvar.

    Mycket lustigt måste jag säga…. och ni har gett mig ett mycket glad och fröjdefull avslutning på denna dag – samt mina inlägg i er blogg.
    Jag passar på att tacka för er uppmärksamhet och engagemang och önskar er lycka till med att finna Herrens Vägar och Hans Sanning så att ni må finna Livet.

    I Kristus

  13. Samuel Johansson skriver:

    ”Jag passar på att tacka för er uppmärksamhet och engagemang och önskar er lycka till med att finna Herrens Vägar och Hans Sanning så att ni må finna Livet.”

    Tack för intressant debatt, Anna.

    Vi – även du – som bekänner oss till sanningen i Kristus har funnit vägen till livet. Herren kan inte stängas in av vare sig kyrkomurar eller exkluderande doktriner. Det är i honom vi lever, rör oss och är till;-)

    Samuel.

  14. anna skriver:

    Kära Samuel,
    även om man funnit Vägen som kan leda en till Sanningen, som när man vandrat den till det bittra slutet och där förlorat livet … i kärlek för andra och uppfyllande Lagen (Du ska älska Herren din Gud av hela ditt väsen (vilket innefattar ande, själ och kropp med vilket man ska älska Gud över allt annat och alla andra) och din nästa som dig själv) så kan det vara så att man även då får Livet. – en bedömning vi inte gör själva utan det är en Gåva.
    En Gåva för vilken vi alla är kristna, och där Livet slutligen visar sig vara den fullständiga enheten – kommunionen – med Herren Kristus själv (ett tillstånd av att du helt och hållet och i alla delar helt är i Herren och Han helt och hållet och i alla delar är i dig).
    Såsom Jesus Kristus var ett med Fadern.

    Och då … när man vet att man är helt Ett med Herren och Han med en själv – då vet man också med säkerhet att man övergått från döden till Livet. Ett liv i överflöd fast oftast utan yttre attribut… 🙂 och vägen är lång, hård, ”orättvis”, fylld av lidande och utsatthet vars lön är döden för att så få Livet….

    I Kristus

  15. Anneli Magnusson skriver:

    Anna,
    Ja den som diskuterar med mig får se upp, jag får allt som oftast fram innehållet även ur långa och omständliga svar. Men för att försäkra mig om att jag inte missförstått dig så frågar jag:
    Tror du att du, som enda människa nu och troligen någonsin, säkert känner till Guds avsikter?
    Om inte, går det inte att uppfatta dina uppmaningar på annat sätt än att dina tolkningar avgör vem som får vara katolik och vem som inte får vara det.

    Du skriver om att hålla sig till ämnet och där vill jag ge dig ett erkännande för att ha lyckats vrida diskussionen bort från det som verkligen är centralt här.
    En irländsk katolsk präst som kritiserat Katolska kyrkan förbjuds att uttala sig om lärofrågor. Men det verkligt viktiga är att Flannery fått stort stöd både på Irland och från katoliker i andra länder. Att katoliker, inte minst präster, står upp för den som kritiserar kyrkan tror jag är ganska nytt och mycket hoppfullt.
    Anneli

  16. Samuel Johansson skriver:

    Ja, kära Anna, det gudomliga livet redan på jorden är verkligen den största av gåvor. Bless you!

  17. anna skriver:

    Anneli, du frågar mig något som du själv borde svara på då det inget har med det jag skrev att göra utan snarare med dina egna intentioner. Det är inte jag som vill omstörta den Romerska Kyrkan utan jag är lycklig i Henne exakt som hon är – det är ni som vill ändra på Kyrkan efter er egen smak och tycke – inte jag :)…

    Och detta svar jag nu ger dig är av ren artighet men jag kommer inte att svara på fler frågor som du ställer men kanske borde överväga att ställa dig själv :)…

    Att en majoritet skulle ha någon som helst betydelse i fråga om rätt eller fel vet ett barn inte stämmer och det har även vår moderna historia visat med övertydlighet att det inte är fallet. Med andra ord kan det ljus man ibland ser i tunneln, kan vara tåget som kommer ….och inte det man trodde. Helt ”man-made” och som kommer att köra över en och förvandla en till mos.

    Till dig vill jag lämna med varm hand att läsa Petri andra brev och lägga stor vikt vid det han säger då det har stor relevans även i vår ”upplysta och moderna tid” – eller rätta sagt framförallt just i detta nu. Tiden står inför dörren när vi ska ha eller inte ha olja i våra lampor, som den alltid gjort…

  18. Pingback: Pedro Trebbau Lopez

  19. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually know what you are speaking approximately!
    Bookmarked. Please additionally discuss with my site =).
    We could have a hyperlink trade contract between us

    my web-site – psn code generator no surveys straight download new

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *