På Filippinerna  stödjer president Benigno Aquino III ett lagförslag  Reproductive Health Bill (RH ) för Responsible Parenthood vilket  ärkebiskop Ramon Arguelles  kallar för att ”öppna krig mot katolska kyrkan.”

”Members of the influential Catholic Bishops Conference of the Philippines (CBCP) on Tuesday denounced President Benigno Aquino’s decision to push for the passage of the reproductive health (RH) bill during his State of the Nation Address (Sona) on Monday.

Lipa Archbishop Ramon Arguelles said the President’s open endorsement of the bill during his Sona was a declaration of “open war” against the Catholic Church.”

http://newsinfo.inquirer.net/235935/aquinos-rh-bill-endorsement-an-open-war-on-church-bishops-say

På  hemsidan för CBCP  –  Katolska biskopskonferensens på Filippinerna –  pågår  motkampanj till RH  lagförslag

“Msgr. Joselito Asis, CBCP secretary general, said the Church is strongly against the reproductive health (RH) bill and will do everything even up to the point of campaigning against politicians supporting it.”

http://cbcpforlife.com/?p=8114

30 jan 2011 skrev Filippinerans  biskopskonferens  Pastoral  Letter  “Choosing Life, Rejecting the RH Bill”

http://www.philstar.com/Article.aspx?articleId=654222&publicationSubCategoryId=64

Här en definition på RH  -/ Reproductive Health Care

“Reproductive Health Care – refers to the state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity, in all matters relating to the reproductive system and to its functions and processes. This implies that people are able to have a satisfying and safe sex life, that they have the capability to reproduce and the freedom to decide if, when and how often to do so, provided that these are not against the law. This further implies that women and men attain equal relationships in matters related to sexual relations and reproduction.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Reproductive_Health_Bill

// Irène

PS  Enligt Wikipedia finns ca 1,5 miljoner gatubarn på Filippinerna som lever undernärda, utsatta för sjukdomar, drogmissbruk  och sexhandel .

http://en.wikipedia.org/wiki/Street_children_in_the_Philippines

Jag vädjar till alla KV bloggs läsare att – med ovanstående bilder på näthinnan – se denna  sammanfattning på video av Filippinska biskopskonferensens Pastoral Letter  “Choosing Life, Rejecting the RH Bill” från 30 jan 2011 som  gjordes som en ren motkampanj mot Reproducive Health Bill

http://fightrhbill.blogspot.se/2011/04/video-summary-of-january-30-2011-cbcp.html

Jag vet inte om någon  i informationsvideon kan uppfatta att biskoparna pastorala omsorg också omfattar deras gatubarn.

Jag hör  att det talas  om ”mänsklig värdighet ”,  detta katolska honnörsbegrepp, men i alla fall kunde inte jag uppfatta något i budskapet som talar för att detta också skulle vara tillämpbart på Filippinernas  gatubarn.

Från 2010   2 ytterligare länkar från KV blogg

På Filippinerna är det viktigare att ”skydda moralen” än 1,5 miljoner gatubarn.

Kyrkan hotar president Aquino – Öppen maktkamp på Filippinerna om preventivmedel