Idag  i DN  recenserar professorn i idéhistoria  Karin Johannisson  under rubrik  ”Hur många zloty kostar en abort ?” en nyutkommen bok skriven av Anna Dahlqvist  med namn  ” I det tysta : resor på Europas abortmarknad”.

”Varför ökar abortmotståndet ? ”

”Abortmotståndet borde alltså vara överspelat. Inte minst blundar de länder och röster som idag ropar på förbud för enklaste historiska erfarenhet : att legala och illegala aborter tar ut varandra i ett nollsummespel.”

”Om abortförbudet i tre europeiska länder, Polen, Malta och Irland har Anna Dahlqvist skrivit en stark reportagebok.  ” I det tysta : resor på Europas abortmarknad”. Den utgår från lagstiftning , siffror och intervjuer med läkare, lobbyister, politiker och inte minst kvinnor med egen erfarenhet av illegal abort.”

” Så vem talar för abortförbud med vetskap om att det äventyrar kvinnors hälsa, spär på klasskillnader , motverkar jämställdhet , ökar klåparnas marknad , tillåter giriga läkare att berika sig och tvingar altruistiska att begå lagbrott? Dahlqvists dystra svar är: katolska kyrkan. ”

Anna Dahlqvist intervjuas i veckans Människor och Tro .

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=416

// Irène

PS Karin Johannissons recension sätter fingret på katolska kyrkans hyckleri när det gäller aborter.

I dubbelmoralens förlovade land Polen finns gott om katolska läkare som gärna tjänar  en extrahacka  på att utföra illegala aborter.  De  motarbetar  naturligtvis  legala aborter  – inte av etiska skäl utan av ekonomiska.

En säker illegal abort kostar i Polen 2000 zloty dvs ca 4.800 svenska kronor.

En genomsnittslön i Polen ligger på ca 6000 kr före skatt.

”I Polen är abort förbjudet sedan 1993, med undantag för om moderns liv eller hälsa är i fara, om fostret är skadat eller om graviditeten uppkom vid en våldtäkt.”

2011   antal legala aborter  ca 300. Siffror på antal illegala aborter  beräknas till ca  150.000

http://bulletinen.org/wordpress/2011/05/19/150-000-illegala-aborter-om-aret-i-polen/