”En dialogens apostel som ärkebiskop”

Dagens Understreckare i SvD   ”En dialogens apostel som ärkebiskop” är skriven av Kjell Blückert – docent i kyrkovetenskap och medlem i redaktionen för jesuiternas kulturtidskrift Signum.

”Allahu akbar, Gud är större: formuleringen är hjärtat i den muslimska bönen och bekännelsen. Det kan därför tyckas utmanande att en biskop i Svenska kyrkan sätter denna bekännelse som devis under sin vapensköld och gör den till rubrik på en bok riktad till Svenska kyrkans medlemmar i Lunds stift. Men vid närmare betraktande är denna devis väl förankrad i den kristna traditionen och återfinns i Första Johannesbrevets ord ”Gud är större än vårt hjärta och förstår allt”. Den uttrycker grundtanken i de abrahamitiska religionerna. ”Gud är större än våra bilder av Gud. Hur mycket vi än vet och hur starkt vi än tror, blir vi aldrig färdiga med våra svar och vi äger aldrig allt.””

http://www.svd.se/kultur/understrecket/en-dialogens-apostel-som-arkebiskop_8641248.svd

// Irène

PS Jag ser Kjell Blückerts understreckare om den omstridda nya ärkebiskopen Antje Jackelén som kanske en vattendelare inom svensk katolicism………

Uppsalakatolicism mot Lundakatolicism med Martin Lembke  på SvD Brännpunkt 17 okt ”Jackelén bör förklara sig om jungfrufödsel”

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/jackelen-bor-forklara-sig-om-jungfrufodsel_8627624.svd

Guds människoblivande, ett mysterium – låt det förbli klart och tydligt

Intressant att notera är att Kjell Blückert också är ansvarig utgivare för Katolskt Magasin vars chefredaktör är Margareta Murray-Nyman.   Ska  bli intressant att läsa OM och i så fall HUR  KM tänker presentera nya ärkebiskopen. Flera av KM  läsare jag talat med upplever nya ärkebiskopen i svenska kyrkan närmast som en katastrof…….

Margareta Murray -Nyman har ju enligt egen utsago   påtagit sig uppgiften att skydda sin”SKÖRA”  läsekrets mot”skrämmande ” nyheter och infallsvinklar……

http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/87/1/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på ”En dialogens apostel som ärkebiskop”

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Blückerts understreckare är positivt intressant. Motsatsen, negativt intressant, är vårt stifts kompakta tystnad. Ett enkelt, lycka till, på hemsidan vore artigt. Tystnaden är bara låg.

    En mening i slutet av Blückerts text är värt extra uppmärksamhet. Han skriver:

    ”I hennes protestantiska tradition fungerar prästämbetet inte på samma sätt sakramentalt och hierarkiskt som inom den katolska kyrkan, där ämbetet inte kan öppnas för kvinnor.”

    Prästämbetet i sig och hur det utformats är resultatet av mänskliga beslut. Alltså kan det även ändras genom mänskliga beslut. Svenska kyrkans prästämbete kunde inte heller öppnas för kvinnor tills det öppnades. 50 år efteråt får man ta till sina historiska kunskaper för att förstå varför det inte alltid varit öppet.

    Självklart kan katolska kyrkans prästämbete öppnas för kvinnor. Det som krävs är beslut och handling samt en liten smula mod. Det vore intressant att få ta del av vad Blückert personligen anser om prästämbetet.

    Gert

  2. Agneta sofiadotter skriver:

    Kjell Blückert skriver synnerligen stringent o bra.

    Befriande fritt från undertext. Jag läser det som en hyllning för den fria tanken o det goda samtalet o som en hyllning till den nya ärkebiskopen o valet av henne. Att han för fram hennes tankar om att den massiva religionskritiken o kristendomskritiken kan vara till fördel för en kommande generation och dess framtida debatter med tyngdvikt på frågan ”vad är tro” … är bra. Det är som friskt gräs som växer upp i maj på den gamla av frost stela jorden.

    Som jag läser det menar han att lutheraner, katoliker, muslimer, judar o i förlängningen alla de svenskar som tror eller är nyfikna på tron’s värld kommer att få en vidare o djupare möjlighet att diskutera detta. Ateisterna blir till samma stela jord som kyrkor fastnat i o en inte ringa mängd av deras teologer. KB framhåller att hennes gedigna vetenskaplighet kan bidraga till en mer intressant debatt i media.

    Att som Lena Andersson i slutet på sin artikel omskriva ”G-d är större” till att bli ”G-d är alltid större” tyder på precis vad du o Gert påpekat : en okunskap. ”Alltid” banaliserar debatten.
    Det tycks inte den nya ärkebiskopen ha någon som helst intention att göra o det är ju mer än bra.

    Ja, du har rätt Irene, detta är en vattendelare. Risken är att katoliker som hänger upp sig på hennes öppenhet i debatten om jungfrufödseln kommer att petimetra sig inför allt hon säger istället för att vidga horisonterna. De kommer att kanske tom uppvisa sin egen oförmåga att tillåta fri debatt inom sin egen kyrka. På sätt o vis är den nya ärkebiskopen en kvinnlig variant av både Spinoza o Erasmus. Eller en Luther i kvinnlig tappning med större djup (jojomen)

    Detta mina vänner är riktigt spännande!

    Agneta

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Tystnaden är bara låg.”

    Håller med. ”Låg” är ordet.

    Tystnaden manifesterar den spänning som inte bara finns inom svenska kyrkan och beskrivs av Helena Myrstener – Dagens Seglora

    http://dagensseglora.se/2013/10/22/lamna-bitterheten-blicka-framat/

    utan likaledes finns också inom katolska kyrkan – vilket likaledes tydliggjordes i samband med ärkebiskopsvalet.

    Helena Myrstener frågar

    ”Går det då att leva tillsammans med olika ståndpunkter? Det finns spänningar inom Svenska kyrkan som blev tydliga under debatten i samband med ärkebiskopsvalet.”

    Jag har svarat henne så här

    Visst skulle alla kristna kunna delta i samma måltidsgemenskap och visst skulle alla kristna kunna stå upp och tillsammans läsa gemensam trosbekännelse.
    Villkoret är att INTE kräva att den Andre lägger in identisk begreppsbetydelse i varje ord som sägs som man själv gör och inte kräva att ha rätt att KONTROLLERA och STYRA den Andres tankar, fantasi och visioner om Gud , Jesus och KYRKAN.

    // Irène

    PS Värt att notera så innehåller inte någon kristen trosbekännelse något ställningstagande eller några formuleringar om varken kvinnliga ämbetstagare eller homosexuella……….

    So what’s the problem ?

  4. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    the problem is the problem.

    Gert

  5. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”the problem is the problem.”

    Vad händer om vi vägrar acceptera konflikter som ett problem ?

    Svar

    Från konflikt till gemenskap dvs communion

    http://visnews-en.blogspot.se/2013/10/lutherans-and-catholics-from-conflict.html

    // Irène

  6. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    om vi accepterar varandra och varandras försök att förstå mysteriet finns inga hinder mot den enhet som betyder något. Olika meningar kan man ha ändå. Ingen av oss äger ju sanningen, ingen av oss förfogar över Gud.
    Min slutsats är att jag vägrar vara en del av splittringen. Jag är katolik men deltar i andra kyrkors liv och går till kommunion där den bjuds. De som i stället föredrar att klyva teologins hårstrån får väl göra det.

    Gert

  7. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”om vi accepterar varandra och varandras försök att förstå mysteriet finns inga hinder mot den enhet som betyder något.”

    Exaktamento ! ”Mysteriet” är ordet ! Låt oss vara TYDLIGA med att vi har att göra med ett mysterium – Guds människoblivande.

    Antje Jackelén svarar på fråga från Världen Idag ”hur hon vill hantera de skilda teologiska uppfattningar som ryms inom Svenska kyrkan.”

    ”Också för den inomkyrkliga gemenskapen krävs vad Krister Stendahl (en luthersk, teolog reds. anm.) brukade påpeka: att alla beskriver ’den andre’ så att han eller hon kan känna igen sig i porträttet, att man inte jämför ’det bästa’ hos sig själv med ’det sämsta’ hos den andre och att man kan tillåta sig en helig avund på det som är en rikedom i en annan tradition.
    Jag ser det som en av Svenska kyrkans styrkor att vi härbärgerar olika traditioner. Vi har goda förutsättningar att göra det även i framtiden. Teologiska skiljaktigheter har varit en del av kyrkans liv sedan begynnelsen. Debatt är bra, så länge dess syfte inte är att polarisera för att splittra. ”

    Låter som en utmärkt programförklaring även för Stockholms katolska stift ?

    http://www.varldenidag.se/nyhet/2013/10/21/Kyrkan-harbargerar-olika-traditioner/

    // Irène

    PS Kyrklig gemenskap / communio kräver slut på evigt kyrkligt TJAT och oinspirerande KÄBBEL om vem som innehar besittningsrätten till den ”rena läran” …….

    http://dagensseglora.se/2013/10/17/den-rena-laran-ar-en-historia-om-blodspillan/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *