Michael Winiarski om hur ”ett europeiskt land försöker sätta munkavle på en historisk debatt”



”Koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau 1945. Foto: AFP”

Läs Michael Winiarskis utmärkta artikel i DN ” Lagen en självförvållad pr-katastrof som isolerar Polen”
”Det har nu gått några dagar sedan Polens president Andrzej Duda signerade den nya lag som kan ge tre års fängelse för den som “offentligt och i strid mot fakta lägger ansvar eller medansvar på den polska nationen och den polska staten för nazismens brott”.

”Det viktigaste argumentet för lagen är man i andra länder ibland – felaktigt – har kallat de koncentrations- och förintelseläger som det nazistiska Tyskland upprättade i det ockuperade Polen under andra världskriget (1939–1945) för ”polska läger”.

”Det har i regel handlat om en slarvig formulering som åsyftade lägrens geografiska läge. Ingen har ju trott något annat än att lägren uppfördes av Tredje riket och sköttes av nazitysk militär och polis. Den polska staten existerade inte under dessa år av ockupation. Diskussionen har därför landat i huruvida – och i så fall i vilken mån – polacker var medskyldiga till utrotningen av sina judiska landsmän.”

”Att ett europeiskt land försöker sätta munkavle på en historisk debatt ligger knappast i linje med EU-fördragens principer om yttrandefrihet och demokratiska värderingar. Polen riskerar redan tidigare EU-sanktioner för att PIS-regeringen tagit direkt kontroll över landets oberoende domstolar och public service-medier.”

”Möjligen är det ännu värre att Polen isolerar sig från grannländer som Tyskland och Ukraina. Årtionden av mödosamt arbete för att reparera och förbättra relationerna med dessa två länder – med vilka Polen delar en minst sagt komplicerad samlevnadshistoriska – kan gå till spillo.

Den tyska regeringen har hållit sig mest kall. Utan att tveka slog utrikesminister Sigmar Gabriel fast att koncentrationslägren enbart var tyska.”

https://www.dn.se/nyheter/varlden/michael-winiarski-lagen-en-sjalvforvallad-pr-katastrof-som-isolerar-polen/

// Irène

PS Haaretz

https://www.haaretz.com/opinion/poland-s-shameful-futile-attempt-to-bury-its-wwii-ghosts-1.5799671

https://www.haaretz.com/opinion/why-poland-s-attempt-to-whitewash-holocaust-history-won-t-work-1.5769152

https://www.haaretz.com/israel-news/historian-death-camps-were-not-polish-but-poles-were-bad-to-jews-1.5768896

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Michael Winiarski om hur ”ett europeiskt land försöker sätta munkavle på en historisk debatt”

  1. Erik Westerberg skriver:

    Kära Iréne,

    Sett med freudianska glasögon är det här ett exempel på en klockren ”förskjutning” lik den som män i homosociala nätverk utför när de börjar jaga öppet homosexuella. Förskjutningar på individ-, grupp- och nations – nivå brukar inte sällan vara dödande eller åtminstone väldigt våldsamma. Ty starka och omedvetna krafter mobiliseras när den polska ”katolska” nationen vill förskjuta och fördriva det judiska och liberala onda ut ur den egna inbillade samhällskroppen.

    Sedan är naturligtvis steget inte långt till de gamla orden; ”pogrom” och ”Slutgiltig lösning”, men i den nya lagstiftningens ögon är dessa icke nationella låneord förbjudna och obscena. Det förra ryskt det andra tyskt, båda lika främmande för den rena och ”katolska” nationen.
    I bästa fall tiger de polska biskoparna. I värsta fall predikar de för oss andra om det liberala västerländska samhällets ”värderelativism” och normupplösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *