Helmut Schüller gör det mest rebelliska – tar bladet från munnen

I Stockholms Katolska Stift vill/ vågar  ingen företrädare TRÄDA fram inför Gudsfolket alias LEKMÄNNEN och bejaka att Helmut Schüller har rätt – vi måste göra något åt situationen inom vår gemensamma katolska kyrka.

Att det finns modiga präster på annat håll  som  inte drar sig för att OFFENTLIGT ge uttryck för problemet med prästbrist och som kommer  med konstruktiva förslag till lösningar  vill Biskopsämbetet och Stiftets svenskkatolska lojala präster DÖLJA för  Gudsfolket alias katolska lekmän i Sverige.

Här KLAGAS  och OJAS det  istället  över än det ena än det andra – sekularisering  och internt   över  överarbetade katolska präster  som  arbetar dygnet runt och inte kan ta semester eller ens  gå i pension när de skulle behöva,   över  stora  problem som uppstår  med ”tvångsimporten”  av  präster med undermålig utbildning från  andra kulturer och språkområden.  Här vill katolska präster hellre göra sig till OFFER än att diskutera konkreta strukturella lösningar för den världsvida katolska kyrkan.  Som svensk katolik känns  det som att tillhöra en SEKT som inte har något gemensamt med KYRKAN därute……..

Till KV bloggs läsare som troligtvis inte kommer att få nyheter om Helmut Schüllers  ”evangeliseringsresa”  (mitt uttryck) i sedvanliga katolska media typ Signum eller Katolskt Magasin än mindre på Stiftets hemsida  vill jag här ge möjlighet att lyssna till Helmut Schüller när han själv förklarar orsaken till sin turné i USA i en intervju i CBS nyheter.

Helmut Schüller säger

”Den världsvida kyrkan har stora problem. …..Vi måste se över nya vägar för prästämbetet….. öppna det för män som är gifta och har familj, för kvinnor och för alla som har gåvan/ kallelsen  för detta ämbete…..”

”Att förbjuda någon att tala eller  förbjuda  någon att lyssna är en gammalmodig reaktion i ett gammalmodigt system…..”

http://philadelphia.cbslocal.com/2013/07/15/exclusive-rebel-priest-from-austria-speaks-to-eyewitness-news/

Wien vor Abflug

// Irène

PS Skandal  att  kardinal Timothy Dolan – som när det passar hans egna syften alltid är  pigg på att försvara demokratisk åsikts-yttrandefrihet -och RELIGIONSFRIHET och då gärna med betoning på hur dessa FRIHETER   finns inskrivna i First Amendment till USA konstitution – nu inte säger PIP när hans biskopar och kardinaler försöker förbjuda Helmut Schüller att  i praktiken ge uttryck för  de FRIHETER  Timothy Dolan annars så kraftfullt ömmar  för när det krävs för att kunna åberopa egna intressen……

http://www.katolskvision.se/blog/?p=9799

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Helmut Schüller gör det mest rebelliska – tar bladet från munnen

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène, vänner,

    Biskoparnas försök att tysta Helmut Schüller är märkligt på flera sätt:

    Det leder till slutsatsen att ett celibatärt och exklusivt manligt prästerskap är av avgörande betydelse för kyrkan. Vilket drar löje över kyrkan.

    Det förefaller som om Biskoparna tycks tro att de kan tysta Schüller respektive förhindra att stiftsmedlemmar lyssnar på honom. Det är korkat.

    Biskoparna tycks inte inse att ett förbud att framträda är den effektivaste marknadsföring Schüller kan få. Ett förbud är således enfaldigt.

    Jag undrar om de berörda biskoparna förstår att omvärlden skrattar åt dem när den inte rycker på axlarna. Trons år? Ja du milde!

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Ett förbud är således enfaldigt”

    Ja inte bara enfaldigt utan förbudet avslöjar DESSUTOM vilken HYCKLARE kardinal Timothy Dolan är.

    Dolan är som ordförande för USA biskopskonferens den högsta katolska auktoriteten i USA.

    Förra året när det var tal om gratis preventivmedel för alla ansåg Dolan att ”religionsfriheten var under attack.” Oj oj oj så Dolan utgöt sig.

    Kolla här

    ”Cardinal Dolan, who also is president of the U.S. Conference of Catholic Bishops, said he was afraid “that the promotion and protection of religious liberty is becoming caricatured as some narrow, hyper-defensive, far-right, self-serving cause.”
    Rather, he said, “freedom of religion has been the driving force of almost every enlightened, unshackling, noble cause in American history.”
    This year, the U.S. bishops have waged a campaign to draw attention to what they describe as “religious liberty under attack” through a variety of governmental policies and societal trends.”

    http://catholicphilly.com/2012/09/us-world-news/national-catholic-news/cardinal-dolan-traces-historic-role-of-religious-freedom-in-us/

    Men inte ett PIP från Dolan om någon ”attack på religionsfrihet ” när ”hans” kardinal O’Malley försöker stoppa Helmut Schüllers framträdande i sitt Stift.

    Har också skrivit detta på Helmut Schüllers blogg så han känner att han har stöd också häruppe från Norra Ishavet. Såg att du också skrivit. Bra !

    http://helmutschueller.wordpress.com/2013/07/12/wien-vor-abflug/comment-page-1/#comment-20

    // Irène

  3. Krister Janzon skriver:

    Irène,

    Helmut Schüller är bra. Som jag berättat tidigare här på bloggen så framhöll han inför mig och 300 personer i oktober 2012 i Frankfurt,
    att han tyckte det var viktigt att kritiken mot biskopar och hierarkin framfördes på ett bestämt, men så artigt sätt att hierakin inte kunde säga att det var personangrepp.

    Krister

  4. Pingback: Världsungdomsdag och prästupprorsturné på andra sidan Atlanten. | Bengts Blogg

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Krister,
    Jag är övertygad om att Helmut Schüller också är ett föredöme när det gäller att kritisera i sak och inte beroende på att han för tillfället råkar tycka illa om den han vänder sig till.
    Något att tänka på även här. 😉
    Anneli

  6. Krister Janzon skriver:

    Anneli,

    Säkert så klokt! Och min minnesbild från stora föreläsningssalen i Freiburg är att han tog
    upp några kritiska satser som där och då uttrycktes i plenum, eventuellt också så i något av de föregående seminarierna. Jag såg inte något tecken på att han skulle ha tyckt illa om någon person bakom de kritiska satserna. Det var nog en irrelevant aspekt; Helmut Schüller gjorde ett mycket vänligt och tydligt intryck i det han sade.

    Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *