Tina Beattie förbjuds tala – skotsk biskop låter sig fjärrstyras av kardinal Müller

Kardinal Müller har inget emot kvinnor och ordenssystrar ………..bara de inte hörs……….

The TABLET

På uppdrag av  Troskongregationens prefekt kardinal Müller har ärkebiskop Leo Cushley i Skottland  utfärdat förbud för den katolska teologen professor Tina Beattie att tala i hans stift då hon anklagas för att ”ifrågasätta kyrkans lära. ”

”A female Catholic theologian has been banned by the Archbishop of St Andrews and Edinburgh from speaking on Church property in his diocese.

Acting on instructions from the Vatican’s Congregation for the Doctrine of the Faith (CDF), Archbishop Leo Cushley has ordered the Edinburgh Circle of the Newman Association to cancel an event at St Catherine’s Convent, Edinburgh, where Professor Tina Beattie was due to speak this month.”

http://www.thetablet.co.uk/texts-speeches-homilies/4/442/correspondence-reveals-reaction-to-scottish-archbishop-s-ban-on-female-catholic-theologian

Tina Beatties brevväxling med ärkebiskopen belyser bla bakgrunden till den den nuvarande konflikten.  Tina Beattie nämner att hon i The Times 2012 tillsammans med 26 andra personer (däribland präster och teologer ) undertecknat ett brev som säger att katoliker  med gott samvete kunde  stödja   regeringens  lagförslag  för civila samkönade äktenskap.   Tina Beattie påpekar att hon var den enda som prickades.  Tina Beattie påpekar vidare att detta hände under ärkebiskops Leo Cushleys biskopsföreträdare kardinal  Keith O’Brien – kyrkans  dåvarande mest högljudde opponent mot samkönade äktenskap i Storbrittanien.

http://www.thetablet.co.uk/UserFiles/Files/Letter_to_Archbishop_Cushley_1.pdf

Samme Kardinal Keith O’Brien  som  gjorde sig känd som ”kyrkans  mest högljudde opponent mot samkönade äktenskap”  gjorde sig senare känd för att vara aktivt homosexuell.

DN maj 2013

”Brittisk kardinal erkänner sexnärmanden”

http://www.dn.se/nyheter/varlden/brittisk-kardinal-erkanner-sexnarmanden/

Aftonbladet febr 2013

”Storbritanniens högste kardinal, biskop Keith O’Brien anklagas för brott mot guds sjätte bud – han ska ha sexsyndat i över 30 år. Det menar fyra katolska präster som anmält honom till Vatikanen.”

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16302850.ab

Det här är inte första gången Müller ger sig på Tina Beattie

Nye prefekten för Troskongregationen visar musklerna ?

Och apropå skillnaden mellan katolska teologer och präster  i Stockholms katolska stift och andra länder

Varför måste svenska katoliker vara mer hårt hållna av sin biskop än katoliker i andra länder ?

Även NCR  uppmärksammar  att Tina Beattie återigen  blivit föremål för  kardinal Müllers  härskarfasoner.

http://ncronline.org/blogs/ncr-today/british-theologian-again-disinvited-lecture

// Irène

PS   Apropå att Tina Beattie åberopar samvetet.

Katolska kyrkan är ofta mån om att framhålla samvetets överhöghet.  Tyvärr glömmer kyrkan det viktiga tillägget att samvetet endast har överhöghet UTAN  SANKTIONER  så länge samvetet går hand i hand med  katolsk troslära.  Uppstår  däremot konflikt  mellan samvete och troslära bidrar  TROSKONGREGATIONENS hårda SANKTIONER  till  att  i praktiken slå  ut samvetets överhöghet.  Synd att detta inte tydliggörs bättre och oftare.

(Roy Bourgeois ett  bra exempel på att katolska kyrkans teori och praktik inte går hand i hand.)

Tina Beattie lyder sitt samvete och stödjer ett lagförslag för civila samkönade äktenskap. Detta läggs henne därefter till last för att ”ifrågasätta katolsk troslära” och hon straffas genom att hindras att tala.

Fallet med en kardinal – som alltså avlagt celibatslöfte – och som gjort sig känd att anse att ”homosexuella handlingar är MOT NATUREN / ONATURLIGT ” och tillika  den som var den mest högljudde  opponenten  mot att Storbrittanien skulle införa lag som tillät samkönade civila äktenskap visar återigen  – apropå vad som är naturligt och onaturligt – att HYCKLERI  betraktas som något fullkomligt  NATURLIGT  inom katolska kyrkan.

**********************************************************************************************************

Dominikansystrarna har bjudit in Tina Beattie till Sverige

”Woman in the Story of Salvation:

what can we learn from medieval art and devotion?

Dominikansystrarna instiftade för ett par år sedan serien Tradition och Förnyelse till minne av systrarna Catherine de Sienne Cottin OP (+ 2006) och Catharina Broomé OP (+ 2007). Vi har nu glädjen att till årets minnesföreläsning välkomna Professor Tina Beattie från Roehampton University.

Föreläsningen äger rum på engelska utan tolkning.

Tid: torsdag 20 november 2014 kl. 19.00

Plats: Stora salen i Sankta Eugenia församling, Kungsträdgårdsgatan 12, Stockholm

Anmälan till: Sr Madeleine Fredell OP, e-post: madeleine.fredell@telia.com eller på mobilen: 070 – 54 52 144

Efter föreläsningen blir det samtal och mingel.”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Tina Beattie förbjuds tala – skotsk biskop låter sig fjärrstyras av kardinal Müller

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    beträffande hårt hållna katoliker i Sverige så är vi bara så hållna vi väljer att vara. Men det är en randanmärkning. Två frågor är så mycket intressantare.
    1. Kommer katolikerna i Skottland att acceptera förbudet för Tina Beattie och därmed förbudet att lyssna till henne? Jag hoppas inte.
    2. Kommer Tina Beattie att få tala i Sankta Eugenia? Idkar Müller påtryckningar mot stiftet St Catherine och Edinburgh, så lär det väl avgå skrivelser även till vårt eget stift.
    Alla som eventuellt vet något inbjudes härmed att berätta om det.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”beträffande hårt hållna katoliker i Sverige så är vi bara så hållna vi väljer att vara.”

    Vad är normalt och vad är onormalt ? I Stockholms katolska stift har katoliker som inte själva följer med internationellt alternativt läser KV blogg inget jämförelsematerial -inget att jämföra med -vilket är förutsättning för att VÄLJA.

    Dvs svenska konvertiter som lever helt isolerat i den svensk katolska ankdammen -där censur råder- tror att det är helt normalt hur biskop Anders och hans konservativa entourage styr sitt stift.

    Svenska katoliker har många gånger inte en aning om vad som pågår på kontinenten.
    Att där finns katolska kyrkoherdar och biskopar som är födda katoliker och som har en mycket mer dynamisk syn på tingens katolska ordning än våra egna genompräktiga kyrkoherdar och vår genompräktige konvertit biskop Anders, som utgör prototyp för en katolsk biskop för svenska genompräktiga konvertiter.

    Här finns ju inte en katolsk kotte som protesterar förutom vi i KV som biskop Anders därför sett till att PESTSTÄMPLA för att få lugn och ro att köra sitt konservativa race.

    ”Kommer Tina Beattie att få tala i Sankta Eugenia?”

    Tina Beattie har redan varit i Sankta Eugenia och talat.

    Mot den bakgrunden tror jag inte biskop Anders i nuläget vill /vågar gå i clinch med kyrkoherden i Sankta Eugenia och sr Madeleine Fredell OP.

    Det skulle kunna bidra till att göra Tina Beattie mer känd i Stockholms katolska Stift och om oturen är framme öka hennes inflytande och popularitet i Stiftet.

    Tina Beattie är ganska unik i den katolska teologivärlden som katolsk kvinnlig teologiprofessor i kombination med att vara gift och ha 4 vuxna barn.

    EN OSLAGBAR KOMBINATION som gör henne otroligt spännande för alla oss reformkatoliker. Och otroligt FARLIG för alla celibatära och icke-celibatära manliga (och kvinnliga) konservativa yrkesteologer världen runt.

    Inte konstigt att Müller försöker sätta Tina Beattie i karantän ! Smittorisken är överhängande !

    Troskongregationen har ungefär samma roll som SMITTSKYDDSINSTITUTET dvs förhindra pandemier.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Smittskyddsinstitutet

    ”Kommer katolikerna i Skottland att acceptera förbudet för Tina Beattie…….”

    Tina Beattie väljer själv att avstå att tala och väljer istället denna strategi som hon skriver till skotske ärkebiskop Leo Cushley

    ” If it is true that I am now banned from your archdiocese, I ask that you make
    that decision public and explain your reasons, so that people know not to invite me.
    I would not want any organization to experience the kind of anxiety and embarrassment that the Newman Association has had to endure because of this.”

    Genialt !

    Jag tror dock inte att biskop Anders kommer att närvara den här gången heller när Tina Beattie kommer till Sverige.

    Och det är JÄTTESORGLIGT att vi har en biskop som inte vågar /vill utsätta sig för PÅVERKAN !

    Vincit omnia veritas brukar det heta ….. den som hyllar sanningen har ju aldrig något att frukta !

    // Irène

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Gert och Iréne,
    Med tanke på att Katolska kyrkans inflytande i Sverige är minimalt så stämmer verkligen det Gert skriver, vi är inte mer förtryckta än vi vill. För de flesta av oss går det lätt att kliva ur den katolska ”ankdammen” och upp på land.
    Det går också att byta lokal och arrangör för Tina Beatties föredrag om det skulle behövas. Som sagt vi är inte mer begränsade än vi gör oss.
    Men visst stämmer händelserna i Skottland till eftertanke när det gäller t.ex. kyrkans ambitioner att vara mer aktiv i samhällsdebatten. Jag skriver som så ofta förr, vaksamhet är aldrig fel.
    Anneli

  4. Irène Nordgren skriver:

    Anneli

    ”För de flesta av oss går det lätt att kliva ur den katolska ”ankdammen” och upp på land.”

    Håller inte med. De flesta av Stockholms katolska Stifts ca 100.000 katoliker har jättesvårt att kliva ur den katolska ankdammen. De flesta svenska katoliker tycker det är lättare att stanna kvar och simma omkring i den katolska ankdammen och kvacka i kör.

    Tina Beattie har också visat att hon inte vill ställa upp och tala i Stift där den lokale biskopen inte önskar att hon talar. Det är genialt. Hon förblir en ”lydig kyrkans dotter” och samtidigt som varje gång ett förbud utfärdas mot henne utgör en jättebra reklam ! Katoliker blir bara mer och mer intresserade ! Förbjuden frukt brukar ju som bekant vara extra åtråvärt att få smaka !

    // Irène

  5. Irène Nordgren skriver:

    Här ytterligare ett viktigt påpekande av Tina Beattie

    “Pope Francis has repeatedly called for a move away from clerical elitism and authoritarianism and for a messy, risk-taking Church,” she said.

    “I think it is unwise to treat a laywoman theologian in this way when there is the chance to have open dialogue in the Church.”

    http://www.catholicherald.co.uk/news/2014/09/26/tina-beattie-criticises-lack-of-dialogue-after-being-banned-from-event/

    // Irène

    PS Tina Beattie efterfrågar en öppen dialog. Men vi vet ju alla att om något sådant skulle komma till stånd är halva slaget redan vunnet därför ligger detta inte i Müllers intresse ty ur Müllers perspektiv innebär en öppen dialog att slaget är förlorat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *