Varför är Ulf Jonsson SJ tyst?

Ulf Jonsson SJ är chefredaktör för Signum. Angående Troskongregationens nyligen uttalande om välsignelser av samkönade par – har Signum valt att inte informera sina läsare om all den kritik som publicerats runt om i den världsvida katolska kyrkan som reaktion på Troskongregationens Responsum ad dubium.

I Sverige har Ulf Jonsson SJ gjort sig känd som förespråkare och uttolkare av fundamentalteologi.

”Fundamental­teologi är en hjälpvetenskap åt den systematiska teologin och behandlar filosofiska och teologiska förutsättningar av grundläggande betydelse för den systematiska teologin.”

https://signum.se/ulf-jonsson-presenterar-nya-boken-med-tanke-pa-tron/

Med tanke på detta blir det extra anmärkningsvärt att Ulf Jonsson SJ varken vill översätta eller vidarebefordra det ställningstagande till ”Responsum ad dubium ang välsignelser av samkönade personer”  som ”Arbetsgruppen för katolsk dogmatik och fundamentalteologi ” publicerat. En arbetsgrupp som består av idel professorer som Ulf Jonsson själv.

http://www.theologie-und-kirche.de/stellungnahme-ag-dog-fth.pdf

Sammanfattningsvis menar arbetsgruppen att ”Troskongregationen med sitt uttalande griper in i en pågående kyrklig beredningsprocess som undersöker vilka teologiska, pastorala och liturgiska konsekvenser som kan dras ur tidigare förnyad och korrigerad tvärvetenskaplig förståelse av olika sexuella identiteter och orienteringar.” 

”Komplexa verkligheter  kräver svar på en nivå som motsvarar detta. Det finns inte längre något rättfärdigande av ett onyanserat avslag av alla parvälsignelser utanför det heterosexuella äktenskapet. Som företrädare för  den vetenskapliga teologin ansvarar vi för att den kristna tron intellektuellt och existensiellt görs rimlig.”

katolisch. de skriver

”Dogmatiker och fundamentalteologer kritiserar ett NEJ till välsignelser av homosexuella”

https://www.katholisch.de/artikel/29160-dogmatiker-und-fundamentaltheologen-kritisieren-nein-zu-homo-segnungen

Här presenteras Arbetsgruppen för dogmatik och fundamentalteologi

https://theologie.katholisch.de/zusammenschlüsse/selbstdarstellungen-der-zusammenschlüsse/dogmatik-und-fundamentaltheologie

// Irène

PS Att Thomas Idergard SJ inte är så uppdaterad om vad som rör sig i akademiska katolska teologiska kretsar utanför Sverige är en sak. Att Ulf Jonsson SJ som är välbekant med detta inte vill dela med sig är en annan sak.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Varför är Ulf Jonsson SJ tyst?

  1. Madeleine Fredell skriver:

    Jag har inte möjlighet att läsa ”Responsum ad dubium ang välsignelser av samkönade personer” som ”Arbetsgruppen för katolsk dogmatik och fundamentalteologi ” publicerat eftersom min turisttyska inte tar mig igenom dessa resonemang. Därför är jag mycket tacksam till Irène Nordgren som troget refererar till dessa uttalanden. Samtidigt blir jag både besviken och arg över att inte Signum, som vill framstå som en akademiskt framstående tidskrift med tillhörande hemsida och blog, inte med ett ord nämner detta tyska uttalande av framstående teologer. Varför tiger Ulf Jonsson och jesuiterna i Uppsala om den diskussion som pågår i katolska kyrkan utanför Norden? Varför uppmuntras inte svenska katoliker att också gå in i en debatt om den teologi och praxis som håller på att formas i katolska kyrkan idag? Varför ska vi framstå som räddhågade och varför tiger vi? Det är inte att ta ansvar att förbli tyst. Det har historien lärt oss på alla plan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *