Kvällens film SPOTLIGHT på SVT 1 – en sorglig påminnelse om katolska kyrkans tystnadskultur

”I början på 2000-talet anklagas den katolske ärkebiskopen i Boston, Bernard Law, för att i 15 års tid känt till en prästs sexuella övergrepp mot en mängd barn utan att göra något åt det. Tidningen The Boston Globes nye chefredaktör Marty Baron ber nu de fyra reportrarna på den så kallade Spotlight-redaktionen att titta närmare på anklagelserna. Reportrarna tror till en början att det handlar om en enstaka prästs övergrepp men ju mer de börjar gräva i fallet ju mer börjar det likna en gigantisk pedofilhärva, där uppemot 90 präster i Boston kan vara inblandade. Filmen bygger på verkliga händelser. Regi: Tom McCarthy. I rollerna: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci m.fl. visades filmen SPOTLIGHT på STV 1 ”

Filmen hade premiär Sverige febr 2016.

Katolsk Vison 30 mars 2016

”12 februari hade den  Oscarsbelönade och verklighetsbaserde  filmen Spotlight premiär på svenska biograferNyhetstidningen The Boston Globes Spotlightteam undersöker och avslöjar 2001-2002 skandalen om prästers sexuella övergrepp och mörkläggningens kultur inom katolska kyrkan. ”

I filmen figurerar bla Bostons kardinal Law som avgick efter att bevis framkommit att han varit ansvarig för mörkläggning.  JP 2 hjälpte  senare kardinalen att komma till  Rom där han blev  ”archpriest” för Basilica di Santa Maria Maggiore…….

http://www.katolskvision.se/blog/?p=18955

Katolsk Vision 30 april 2011

”Snabb saligförklaring strör salt i såren”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=2416

// Irène

PS Kvällens film en sorglig påminnelse om katolska kyrkans tystnadskultur och mörkande av prästers sexuella övergrepp på minderåriga. Filmen även en sorglig påminnelse om hur Vatikanen fram till medias avslöjande alltid har känt större lojalitet med prästförövaren än dennes minderåriga offer. Detta särskilt anmärkningsvärt när det gäller den sk helige påven Johannes Paulus II – som samtidigt som han han skyddade präster som våldtagit barn gjorde sig känd för Kroppens Teologi.

Kardinal Law ärkebiskop i Boston avgick efter avslöjandena i Boston Globe 2002. Maj 2004 utnämndes kardinal Law av Johannes Paulus II till ärkepräst av basilikan Santa Maria Maggiore i Rom – en ceremoniell utnämning men som medförde att Law blev medborgare i Vatikanstaten och inte kunde ställas inför rätta. Kardinal Law avled i Rom 20 dec 2017. R I P

” I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet uppdagades dels att sexuella övergrepp hade begåtts av katolska präster och dels att kardinal Law hade mörkat dessa händelser genom att flytta dessa präster från en församling till en annan. Kardinal Law blev symbolen för den katolska kyrkans problematiska hantering av sexuella övergrepp, och händelserna i stiftet Boston blev startskottet för  en serie av utredningar och uppstramade regelverk i katolska stift världen över. År 2002 tvingades alltså Law av den dåvarande påven Johannes Paulus II att avgå från sin post som ärkebiskop i Boston.https://signum.se/kardinal-law-har-avlidit/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Kvällens film SPOTLIGHT på SVT 1 – en sorglig påminnelse om katolska kyrkans tystnadskultur

  1. Charlotte Åkerlind skriver:

    En film alla borde se för att b.l.a förstå vikten av att katolska kyrkans tystnadskultur MÅSTE upphöra. Att kyrkan, avsätter, avkragar mm är absolut självklart, men inte att man geografiskt flyttar runt förövarna och skyddar dem från rättssamhällets domstolsförfarande!

    Öppenhet kan förhindra många tradgedier.

    Tack för påminnelsen om filmen Irené!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *