Den synodala vägen som svar på klerikalism och mörkläggning av prästers pedofili

Gert

Just nu pågår i katolska kyrkan runtom i världen lokala förberedelser kring den Synodala Vägen som avslutas med biskopssynoden i Rom okt 2023. 4 ämnen står på agendan varav ett ämne är Makt / maktfördelning och de övriga tre ämnena är sexualmoral, prästers levnadsform och kvinnans ställning. Den synodala vägen har initierats utifrån behovet av nödvändiga reformer i syfte att katolska kyrkan vill försöka återfå trovärdighet som förlorats i samband med avslöjanden – som började flera decennier sedan – om mörkläggning av prästers sexuella övergrepp på barn och ungdomar

I detta sammanhang – med den nya rapporten från Frankrike om prästers sexuella övergrepp – passar det bra att recycla vår artikel i Kyrkans Tidning som vi skrev för 11 år sedan – långt före den Synodala Vägen – och som är rykande aktuell idag”Enväldet har nått vägs ände”

https://www.kyrkanstidning.se/debatt/envaldet-har-natt-vags-ande

// Irène

PS http://www.katolskvision.se/blog/?m=20200307

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Den synodala vägen som svar på klerikalism och mörkläggning av prästers pedofili

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    det låter bra, men jag vill se verkliga resultat, verkliga reformer innan jag går från att vara pessimist till att bli optimist.
    Det troligaste utfallet är att biskoparna uppmanar varandra att lyssna mer samt lekfolket att med större iver bidra till en kyrka ”som inte förändras eftersom den inte har förändrats och därför inte kan förändras”.
    Mitt hopp är tyvärr pengarnas makt. Upphör tillräckligt många katoliker att betala kanske biskoparna upptäcker att kyrkan visst har förändrats och därför också fortsatt kan förändras. Jag cynisk? Javisst!

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Det som fn bekymrar mig är att vår ende biskop här i Sverige överhuvudtaget inte tycks intresserad av den Synodala Vägen. Biskop Anders har varken engagerat sig själv eller inspirerat Sveriges katoliker att engagera sig i Synodala Vägen. På Stiftets hemsida saknas fortfarande adekvat information – men när det gällde att varna katoliker när KV blogg etablerades på nätet då var biskop Anders snabb – då tog det knappt en vecka innan biskop Anders använde sig av Stiftets hemsida. Det är sorgligt att som katolik tvingas tillhöra just Stockholms sektliknande katolska Stift……. Det biskop Anders tycker är väsentligast är EVANGELISATION. Att bidra till att katolska kyrkan FÖRST reformerar sig själv och återfår trovärdighet – det är biskop Anders inte ett smack intresserad av – och följaktligen inte heller landets katoliker. Tvärtom här i landet görs allt vad man kan för att inga förändringar / reformer ska komma till stånd. Till sin hjälp har man organisationen Catholic Voices som här fått etablera sig och vars uppgift är att med näbbar och klor se till att inte en enda bokstav rubbas i katolsk katekeslära.

    https://catholicvoices.se/om-oss/#_medarbetare

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *