Elisabeth Schüssler Fiorenza och Jayne Svennungson

16-18 juni har NSPR (Nordic Society of Philosophy and Religion) haft konferens på temat

”Monument and Memory”  på Teologiska Högskolan (THS) i Bromma  där  jag deltog som åhörare.

Kontaktpersoner för konferensen och för NSPR i Sverige  är bla professorerna Hans Ruin Södertörns Högskola, Ola Sigurdson Göteborgs Universitet och Jayne Svennungson THS.

En av huvudtalarna var professor Elisabeth Schüssler Fiorenza – pionjär inom katolsk feministteologi – som talade under rubrik ”Scriptoral memory its Uses and Abuses”

Elisabeth Schüssler Fiorenza har skrivit en mängd banbrytande böcker inom feminstteologi bla

”In memory of her”

http://en.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_Sch%C3%BCssler_Fiorenza


Rubriken syftar på Markus kap 14 och händelsen som utspelades 2 dagar före  påsk

”När Jesus var i Betania och låg till bords i Simon den spetälskes hus, kom en kvinna som hade en alabasterflaska med dyrbar äkta nardusolja. Hon bröt upp flaskan och hällde ut oljan över hans huvud. Några blev upprörda och sade: ”Varför detta slöseri med oljan! Den hade man kunnat sälja för mer än tre hundra denarer och ge åt de fattiga.” Och de grälade på henne.  Men Jesus sade: ”Låt henne vara! Varför oroar ni henne? Hon har gjort en god gärning mot mig. De fattiga har ni alltid hos er, och när ni vill kan ni göra gott mot dem, men mig har ni inte alltid.  Hon har fullgjort sin uppgift. I förväg har hon smort min kropp till begravningen.  Amen säger jag er: Överallt i världen där evangeliet predikas, skall man också berätta vad hon gjorde och komma ihåg henne.”

Elisabeth Schüssler Fiorenza är bla också känd för att ha myntat begreppet KYRARCHY.

Kyriarchy (”rule by a lord”; from the Greek κύριος/kyrios ”lord or master” and αρχή/arche ”authority, leadership”) is a social system or set of connecting social systems built around domination, oppression, and submission. The word itself is a neologism or new term coined byElisabeth Schüssler Fiorenza to describe interconnected, interacting, and self-extending systems of domination and submission, in which a single individual might be oppressed in some relationships and privileged in others. It is an intersectional extension of the idea of patriarchy beyond gender. Kyriarchy encompasses sexism, racism, economic injustice and other forms of dominating hierarchy in which the subordination of one person or group to another is internalized and institutionalized.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Kyriarchy

För mig är Elisabeth Schüssler Fiorenza en ikon och därför en upplevelse att få lyssna till henne live och tala lite med henne. När jag presenterade mig som katolik berättade hon att hon besökt Sverige tidigare men aldrig stött på någon svensk katolik tidigare…….

Symptomatiskt tänkte jag för mig själv och fick vatten på min kvarn i lunchkön där professorn i religionsfilosofi vid Uppsala Universitet Ulf Zackrisson såg lite förbryllad ut över min manifesterade eufori över att ha fått träffat  Elisabeth Schüssler Fiorenza. Uppsala Universitet hade ju redan tidigare haft henne som gästföreläsare  ……..

-Men var det inga katolska företrädare med då, undrade jag

-Inte vad jag märkte i alla fall, svarade Ulf Zackrisson.

– Symptomatiskt, svarade jag men insåg att Ulf Zackrisson kanske inte helt förstod………….

// Irène