”En tragisk dag” säger kardinal Dolan medan kyrkklockorna ringer hos protestanterna

”En ”high five” på trapporna utanför Högsta domstolen i Washington efter onsdagens domar.”

”USA:s högsta domstol röstade på onsdagen igenom två beslut som båda ses som milstolpar för homosexuella par. I en dom fastslås att gifta par ska ha samma rättigheter som heterosexuella, och den andra domen banade väg för att tillåta homoäktenskap i Kalifornien.”

http://www.dn.se/nyheter/varlden/hd-domar-starker-homosexuella-par/

”USA biskopar besvikna över Högsta domstolens  beslut. En tragisk dag för äktenskapet och vår nation.”

Protestantiska kyrkor däremot var överlyckliga över beslutet och firade med klockringning 45 minuter…….

”The Evangelical community on the other hand was overjoyed by the news. Eight Washington-based Protestant Churches, including the National Cathedral, celebrated the Court’s decision with joyful bell-ringing. The Cathedral’s bells tolled for a whole 45 minutes.”

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/gay-cattolici-catholics-catolicos-25987/

Thomas Reese SJ kommenterar Högsta Domstolens  beslut så här i National Catholic Reporter

”Fram tills nyligen har de ledande rösterna och strategerna för biskopar  angående samkönade äktenskap varit kardinal Dolan- ordförande för USA biskopskonferens och ärkebiskop Salvatore Cordilione i San Francisco-ordförande för kommitttén för äktenskapets försvar- med hjälp av ledande företrädare som ärkebiskop William Lori i Baltimore och kardinal Francis George i Chicago. ”

Nu uppstår frågan. Kommer det att löna sig för katolska biskopar att fortsätta kämpa mot samkönade äktenskap ?  Högsta domstolens beslut om samkönat äktenskap betyder att den politiska striden har förskjutits bort från USA biskopskonferens till biskopskonferenser inom  olika delstater.

http://ncronline.org/blogs/ncr-today/bishops-gay-marriage-fight-moves-states

// Irène

PS Inte undra på att kardinal Dolan är besviken.  Och som lök på laxen kommer Helmut Schüller efter sin säkert framgångsrika turné i USA i sommar att överlämna en jättehög med röda band till kardinalen som hälsning från USA katoliker som önskar reformer…….

Kardinal Dolan behöver fråga sig själv hur det kommer sig att kristna människor kan ha så olika svar på samma frågor och inse att så kommer det nog alltid att  vara men att det inte måste betyda att kristna människor inte skulle kunna  samsas INOM  sina olika kyrkor och också MELLAN  sina olika kyrkor kring gemensamt nattvardsfirande………

Helmut Schüller skulle på hemväg från USA behöva göra en avstickare hit till Norra Ishavet ……..

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på ”En tragisk dag” säger kardinal Dolan medan kyrkklockorna ringer hos protestanterna

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    ja det är en tragisk dag – för vår kyrka. En i raden. Förtjänar vi verkligen dessa människoplågare till biskopar?

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Fullkomligt obegripligt hur vår kyrkas ledning kan se samkönat äktenskap som ett HOT mot heterosexuellt äktenskap som ska ”räddas”.

    Vi lever i en brytningstid och en vacker dag kommer våra efterkommande att småle över dagens katolska biskopsuppfattningar om fortsatt diskriminering av homosexuella och av kvinnor på samma sätt som vi idag småler åt den geocentriska världsbildens envisa anhängare när Galilei lanserade sin nya sanning som började som en hotfull osanning.

    // Irène

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    På Bengts blogg har för mig dimmorna skingrats varför Katolska Kyrkans Katekes § 2358 förespråkar medlidande med homosexuella.

    Signaturen Lukasz – sakkunnig i ämnena ”sann kärlek” och ”naturliga lagen” – ger en sublim formulering som Katolska Kyrkans Katekes borde komplettera sin text med

    ”Det är rätt att känna medlidande med homosexuella eftersom deras läggning utgör ett allvarligt hinder för att bilda familj med någon av motsatt kön, och det är ju just en sådan familj och inte någon annan sorts familj som vi människor är skapade för.”

    http://bengtmalmgren.wordpress.com/2013/06/25/exodus-international-homosexuellt-kristet-natverk-omprovarh-ber-om-forlatelse/#comment-1653

    // Irène

  4. Agneta Sofiadotter skriver:

    Gert o Irene,

    Jag håller inte med Lukasz men det är ett hållbart argument o ett skickligt försvar för hans ståndpunkt vilket jag tror att han delar med många. Det är det som är det kinkiga att det är vattentäta skott mellan två läger.

    Någon som anser att den andra är psykiskt sjuk (de homosexuella) … vad i hela friden kan man göra åt det? Ingenting förutom att för evigt skiljas åt.

    Så han bygger upp ett hållbart argument o det enda han har totalt fel i är om han menar att RKK har denna ståndpunkt. Det är inte sant. Folk lämnar kyrkan pga deras dolda agendor gällande homosexualitet. Därmed har han även fel med att säga att Kyrkan vet vad kärlek är. Det tror väldigt många människor inte längre på. Det finns anledning därtill.

    Jag tror att det finns två läger o de kan aldrig överbevisa varandra. En ny påve klarar det inte. Kyrkan måste mirakelräddas eller klyvas till två delar. Sedan får man se vilken del som överlever längst.

    Agneta

  5. Agneta Sofiadotter skriver:

    Hållbart argument för sin ståndpunkt han anser är kyrkans. ska det läsas // Agneta

  6. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    Precis som det idag inte längre finns några ”oäkta barn” och ingen skillnad socialt mellan heteropar som lever som gifta eller sambo eller delsbo eller särbo så tror jag skillnaden mellan homo-och heteropar också kommer att försvinna.

    Och en vacker dag kommer förhoppningsvis en ny påve att frivilligt be om förlåtelse till sin omvärld för homosexuellas lidanden och smärtor som katolska kyrkan insett att hon gjort sig skyldig till under svunna tider.

    En vacker dag kommer förhoppningsvis en ny påve att förkunna att det INTE är medlidande som homosexuella behöver men däremot jämställdhet och likaberättigande.

    // Irène

  7. Agneta Sofiadotter skriver:

    När troende uppmanar till medlidande är jag alltid på min vakt. Det luktar skunk o knastrar kackelacka.

    När de sedan lutar huvuder lite snett åt sidan o samtidigt liksom teatralt ödmjukt framåt för att efterlikna Maria huvud över Jesusbarnet… då intager jag skyddsposition.

    Vare sig du är homo eller hetero så skall du intaga skydd om sådana troende är på anfallslinjen.
    Att lansera o missionera o deklarera medlidande är för det mesta ett aggressivt angrepp.

    And a very easy way out.

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *