Skarpt läge i Wien

Helmut Schüller igår varit på frukostmöte med 3 prästkollegor hos kardinal Schönborn som tillrättavisade honom för Prästinitiativet ”Upprop till olydnad ” och utfärdat varning för suspendering.

Schüller uppgav efter mötet  att Schönborn inte önskar gå vidare till Rom med krav på upphävandet av obligatoriskt celibat.

http://diepresse.com/home/panorama/religion/684844/Schoenborn-droht-Schueller_Verlust-des-Amts?from=simarchiv

http://diepresse.com/home/meinung/portraitdestages/685157/Helmut-Schueller_Schoenborns-Stachel?from=suche.intern.portal

Prästinitiativet bildades 2006 och framförde i juni i år på internet en appell om ”Upprop till olydnad”. Pga Roms vägran att vidta nödvändiga reformer  inom katolska kyrkan  ser sig gruppen tvingad att göra en markering.

Schüllers intryck är att kardinal Schönborn gett ultimatum till gruppen om att bestämma sig för att stanna eller inte stanna inom kyrkan.

http://religion.orf.at/projekt03/news/1108/ne110810_ungehorsam_fr.htm

Idag råder Wir sind Kirche kardinal Schönborn att inte ta i för mycket  i konflikten med Prästinitiativet och säger i ett meddelande  ”Maktmedel och sanktioner varken löser problem eller är övertygande för människor.  En tid av eftertanke vore bra för båda parter.”

http://religion.orf.at/projekt03/news/1108/ne110811_wirsindkirche_fr.htm

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Skarpt läge i Wien

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag hoppas Schönborn är klok nog att inte omsätta sina hotelser i handling. Det skulle bli synnerligen kontraproduktivt.
    Schüller står nog på sig. Jag utgår från att han tänkt igenom sitt ”uppror” noga i förväg och då är ju Schönborns hotelser närmast självklara att förutse.

    Gert

  2. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Schönborn verkar ha fått kalla fötter. 2009 lovade Schönborn till reformrörelserna i Österrike att han personligen skulle förmedla deras krav till påven om upphävandet av det obligatoriska celibatet.

    Därför är Helmut Schüller nu besviken över Schönborns vändning.

    Men jag kom att tänka på sagan om kardinalen som ville vara lojal både mot påven och mot reformrörelserna i sitt land och därför inte sätta ultimatum.

    Men så en vacker dag katten på råttan, råttan på repet, och repet på oxen, och oxen på vattnet, och vattnet på elden, och elden på påven och påven på Schönborn som satte ultimatum…..

    Men visst ser det egendomligt ut för yttervärlden och speciellt för alla katolska präster som tvingats välja mellan äktenskap och prästerskap att påven välkomnar in anglikanska GIFTA präster in i katolska GEMENSKAPEN samtidigt som påven pekar på dörren åt sina egna präster som pläderar alltför högt om avskaffandet av obligatoriskt celibat och tvingar präster som vill gifta sig att avgå.

    B16 som älskar sin katekes borde läsa sina egna rader i kapitlet om samvetet § 1788.

    ”För att uppnå detta (kloka beslut) bemödar sig människan om att tolka fakta som vunnits av erfarenhet och tidens tecken med hjälp av klokhetens dygd och råd av sakkunniga människor. Den helige Ande och hans gåvor ger också sitt bistånd”

    Gert jag tror att den helige Ande har tröttnat på B16 och nu kommer att köra sitt eget race…..

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *