Bojkotta Israel!

Vänner,

”Den israeliska staten måste häva ockupationen av Palestina och respektera mänskliga rättigheter. Det kräver mer än hundra undertecknare som förordar bojkott, tillbakadragna investeringar och sanktioner för att göra ockupationspolitiken olönsam.” Läs debattartikel i Dala Demokraten där en av undertecknarna är Desmond Tutu:

http://dalademokraten.se/2013/07/18/bojkotta-ockupationspolitiken/

Läs även det öppna brevet från israeliska fredsaktivister:

”Vi som skriver detta är israeliska medborgare. De flesta av oss har judiskt ursprung. Vi stöder bojkott, ekonomisk desinvestering och sanktioner, BDS, gentemot staten Israel.”

http://dalademokraten.se/2013/07/18/oppet-brev-fran-den-israeliska-fredsorganisationen-bojkott-inifran/

Vill ni veta mer om varför en bojkott av Israel är nödvändig är detta en av många aktuella men ständigt upprepade anledningar, palestinier med israeliska pass som sörjer sin ödelagda by:

”I tisdags morse hände det igen. Ett e-postmeddelande kom från Negevöknen: ”Jag är ledsen för att behöva komma med nyheten, men beduinbyn Al-Araqib förstördes igen för en timme sedan.”
Under nästan exakt tre år – sedan 27 juli 2010 – har beduinbyn i Negevöknen i södra Israel, med runt 300 invånare, rivits sammanlagt 50 gånger av staten Israel. Detta har dokumenterats av organisationen Negevöknens forum för samexistens, NCF. På grund av att byn har förstörts upprepade gånger har byborna tagit sin tillflykt till gravplatsen i ena utkanten av byn. Det är det enda område där de får leva ostört. Det senaste året har byn demolerats i genomsnitt en gång per månad.”

http://dalademokraten.se/2013/07/18/beduinbyn-har-%E2%80%A8raserats-50-ganger/

Vänner, det räcker inte med att ta avstånd från den israeliska statens förtryck och fördrivning av den palestinska befolkningen för att kunna kolonisera det som är kvar av Palestina. Det behövs mer. Det behövs en världsvid bojkott på samma sätt som en världsvid bojkott tvingade bort apartheidstyret i Sydafrika. En världsvid bojkott börjar inte som världsvid. Den börjar med att du slutar köpa israeliska produkter. Gör det!

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Bojkotta Israel!

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Ursäkta – vi publicerade samtidigt var sitt blogginlägg om bojkott mot Israel. Jag såg inte att du redan skrivit.

    Men det kanske inte skadar med 2 blogginlägg ……..

    Shalom

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    behöver ni argument för att vägra köpa israeliska produkter rekommenderar jag ett föredrag som den israeliske författaren och fredsaktivisten Miko Peled höll i Seattle förra året i samband med lanseringen av hans bok ”The Generals Son”.
    Peled går igenom Israels historia och försöker finna vägar ut ur det som tycks så hopplöst.
    Det är ett ganska långt föredrag följt av en intressant frågestund. Men tiden det tar att lyssna är mycket väl använd.

    http://www.youtube.com/watch?v=etXAm-OylQQ

    Gert

  3. John skriver:

    Om man handlar av alla tar man inte politisk ställning.
    Om man utifrån politiska motiv väljer vem man handlar av – då tar man politisk ställning.

    Om man bojkottar en men inte andra – då legitimerar man de andra.
    Bojkotta Israel men inte Hamas = Du stöder Hamas
    Eller för att gå bakåt i tiden:
    Bojkotta Sydafrika men inte Sovjet = Du stöder Sovjet.

    Man kan också välja att handla bara av demokratiskt styrda länder – då tar man förvisso också ställning, men alltid för den ”goda” sidan. *Men* då måste man vara konsekvent, då måste man bojkotta alla diktaturer annars tappar man trovärdigheten omgående.
    Dvs, heller ingen handel med Kina, Vietnam, SaudiArabien, Kuba, Iran…

    Frågan är faktiskt komplicerad, kräver analys & eftertanke – men så dum jag är, sådant är ju inget för KV det vet jag ju!

  4. Gert Gelotte skriver:

    John,

    ingen kan göra allt. Alla kan göra något.

    Med ditt resonemang kan man inte göra något för någon om man inte gör allt för alla. Det är att gräva en rymlig grop åt sig själv.

    Men man kan göra något för någon även om man inte kan göra allt för alla. Det förutsätter val och prioriteringar, sådant som livet är fullt av.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *