1 mars 2024 Alexei Navalnyi begravs i Moskva

https://sv.wikipedia.org/wiki/Aleksej_Navalnyj

R I P

The russian orthodox requiem

// Irène

PS 18 oktober 2020 intervjuas Alexej Navalnyi i ”60 minutes”

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

”Navalnyj fick oss att skratta åt ”Vladimir Kalsongmördaren”

”Aleksej Navalnyjs vassaste vapen var oförskämdheten. Till slut kommer det att vara hånskrattet som fäller Vladimir….”

”Med öppna ögon har vi under lång tid suttit som stumma vittnen till en makaber blandning av tragedi och fars. En tragedi där en människas fysionomi steg för steg bryts ner av tyranniets obönhörliga entropi, där cellerna en efter en bryts ner i en misshandlad kropp. En fars där det ryska rättssystemet har låtsats att det handlat om något annat än en ovillkorlig dödsdom i de ökända straffkolonierna i Sibirien. Alla visste att Alexej Navalnyj skulle dö och att det inte fanns någonting som någon kunde göra åt den saken.”

https://www.dn.se/kultur/bjorn-wiman-navalnyj-fick-oss-att-skratta-at-vladimir-kalsongmordaren-det-blev-hans-dod/

// Irène

PS Här kommer ”Vladimir Kalsongmördaren”

Unik inblick i ryska maktens korridorer | Gunnar Wiman | SvD

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Aleksej Navalnyi – Martyr i vår tid – R I P

https://sv.wikipedia.org/wiki/Aleksej_Navalnyj

”Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är död, skriver den ryska kriminalvården i ett pressmeddelande.”

”Den 16 februari 2024, i kriminalvårdskoloni nr 3, mådde den dömde A.A. Navalnyj illa efter en promenad och förlorade nästan omedelbart medvetandet”, skriver myndigheten.”

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rysk-media-navalnyj-ar-dod?fbclid=IwAR1gqI9_rgCJUkUx_HPoIhwVfeYmczUeUV0shuItYCKBauh0a44D1K9Dt90

// Irène

PS Aleksej Navalnyi presenterar 2021 ”Putins palats” ”Det är inte bara en undersökning utan också ett psykologiskt porträtt. Jag vill verkligen förstå hur en vanlig sovjetisk ämbetsman förvandlas till en galning besatt av pengar och lyx och bokstavligen beredd att förstöra landet och beredd att döda för guld”

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Ortodoxt kristna Grekland legaliserar samkönade äktenskap

The Guardian

SVD 15 febr 2024

”Grekland har som första ortodoxa kristna land beslutat att legalisera samkönade äktenskap och adoptionsrätt för regnbågsfamiljer.”

”Det är premiärminister Kyriakos Mitsotakis som har drivit igenom jämställdhetslagstiftningen, som trots motstånd både inom hans eget parti, konservativa Ny demokrati, och från landets mäktiga ortodoxa kyrka, röstades igenom på torsdagskvällen. Lagförslaget gick igenom med stöd av bland annat det främsta oppositionspartiet Syriza – vars ledare Stefanos Kasselakis är gay.”

https://www.svd.se/a/8JeqWd/grekland-godkanner-samkonade-aktenskap

// Irène

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

”Ett ”JA” till välsignelse av samkönade par och omgifta?” P. Stefan Dartman S.J.

// Irène

PS http://www.katolskvision.se/blog/?p=31041

http://www.katolskvision.se/blog/?p=31068

http://www.katolskvision.se/blog/?p=31049

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

”Eppur si muove” – Franciskus +C9 +3 kvinnor – ”Fördjupad reflexion om kvinnornas roll i kyrkan”

Kardinalsrådets februarimöte pågår i Vatikanen i påvens närvaro. Sr. Linda Pocher, Giuliva Di Berardino och Jo Bailey Wells, biskop i den anglikanska kyrkan, deltar.  (Vatican Media)

Vatican news 6 febr 2024

Arbetet inom C9 inleds – tre kvinnor samtalar med kardinalerna 

Kardinalsrådets februarimöte pågår i Vatikanen i påvens närvaro. Sr. Linda Pocher, Giuliva Di Berardino och Jo Bailey Wells, biskop i den anglikanska kyrkan, deltar.

”Kardinalsrådets februarimöte inleddes den 5 februari i Vatikanen. Det meddelade Vatikanens presstjänst samma dag. Alla medlemmar i rådet samt dess sekreterare var närvarande tillsammans med påven Franciskus.”

Morgonen ägnades åt att fördjupa den reflektion som påbörjades vid mötena den 4 och 5 december förra året om kvinnornas roll i kyrkan. Rådet samtalade med tre inbjudna kvinnor: sr. Linda Pocher, som tillhör Don Bosco-ordern och är docent i kristologi och mariologi vid det påvliga universitetet Auxilium i Rom; Giuliva Di Berardino, gudsvigd i Veronas stift, lärare och kursledare i andlighet och andliga övningar; och pastor Jo Bailey Wells, kvinnlig biskop i Englands kyrka och biträdande generalsekreterare för den anglikanska gemenskapen. Rådets arbete fortsatte under eftermiddagen med andra ämnen.”

”Det nya C9 Kardinalrådet består, efter påvens förnyelse av organet den 7 mars 2023, av kardinalerna Pietro Parolin, statssekreterare; Fernando Vérgez Alzaga, ordförande för den påvliga kommissionen för Vatikanstaten och Vatikanstatens governatorato/regering; Fridolin Ambongo Besungu, ärkebiskop av Kinshasa; Oswald Gracias, ärkebiskop av Bombay; Seán Patrick O’Malley, ärkebiskop av Boston; Juan José Omella Omella, ärkebiskop av Barcelona; Gérald Lacroix, ärkebiskop av Québec; Jean-Claude Hollerich, ärkebiskop av Luxemburg; Sérgio da Rocha, ärkebiskop av San Salvador de Bahia. Sekreterare är monsignore Marco Mellino, titulärbiskop av Cresima. Det första mötet med den nya C9 ägde rum den 24 april.”

https://www.vaticannews.va/sv/vatikanen/news/2024-02/c9-arbetet-inleds-tre-kvinnor-samtalar-med-kardinalerna-om-kvin.html

// Irène

PS ”EPPUR SI MUOVE”

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Fy skam igen diakon Göran Fäldt och fy skam igen Katolsk Horisont

Diakon Göran Fäldt är medlem i Familjeutskottet (fd KUÄF / Katolska Utskottet för Äktenskap och Familj vars ordförande han varit). Som sådan är diakon Göran Fäldt en officiell representant för Stockholm Katolska Stift och därför bekymmersamt, sorgligt och pinsamt att – med anledning av Fiducia Supplicans – behöva ta del av diakon Göran Fäldts reflexioner kring homosexualitet på KATOLSK HORISONT.

”Inser vi långsamt att kriget mot Ukraina från Rysslands sida legitimeras av kampen mot homosexualiteten som social norm. Om vi får ett nytt världskrig över oss även i Sverige kommer man i efterhand kunna  konstatera – om det kan finnas en tid efter ett sådant krig –  att det var homosexualitetsfrågan som var orsaken.

Lyssna på hela betraktelsen här

”Diakon Göran Fäldt. Reflexioner kring Fiducia Supplicans”

https://www.youtube.com/watch?v=tSK8Mjfa7B8

”Varför skulle de värsta och djupaste hålen i helvetet vara bebodda av just katoliker?” 

”Nu har det sagts från Vatikanens sida att homosexuella ska kunna vara faddrar vid barns eller  vuxnas dop. Det är ju en verklig motsägelse av vad gudförälder är kallade till- att vara förebilder i det kristna livet och i förbönen. Vilket exempel ska de kunna vara som i det egna livet avvisar själva skapelseordningen och dess meningsfullhet. ”  

”Varför lyssnar inte kristna och särskilt katoliker vad Moder Maria säger i sina himmelska  varningar? Vad säger oss den tredje hemligheten i Fatimauppenbarelserna?  Har vi lagt märke till att Östra Europa tagit ställning mot allt propagerande av homosexuell levnadsstil och nu säger sig försvara sig mot västvärldens dekadens? ”  ”Vår Fru av Fatima har sagt att ett stort ont ska komma från Ryssland. Det har blivit en stor fråga utan att vara det –  eftersom den inte finns skapelseordningen. ”      ”Riktiga katoliker vet vad synd är och att undvika synd.”

// Irène

PS Diakon Göran Fäldt utmärkte sig 2019

http://www.katolskvision.se/blog/?p=27387

och 2021

http://www.katolskvision.se/blog/?p=29216

Publicerat i Uncategorized | 6 kommentarer

Pax et Bonum – dokumentärfilm på Zita 11 jan.

Pax et Bonum handlar om boxaren Staffan och civilingenjören Mikael, som kommer till klostret Franciskusgården för att bli franciskanmunkar. Prövotiden är på sex år, och vi får följa dem under denna tid och en tid därefter. Kommer de att klara prövotiden och hur utvecklas deras liv?”

https://signum.se/pax-et-bonum-ny-dokumentarfilm-om-franciskaner/

https://zita.se/pax-et-bonum

// Irène

PS

Filmen slutar med informationen att broder Staffan lämnat klostret av personliga skäl.

Efter filmen samtal med publiken med regissören Sandra Nelhans och ”broder” Staffan och en broder från Jonsered som representerade broder Mikael som inte kunde delta. Frågorna var många från publiken särskilt till Staffan. Staffan berättar att han ”inte slutat tro på Gud men slutat tro på kyrkan som institution, på själva förvaltarskapet.”

Vidare berättar Staffan : ”Jag är exkommunicerad av kyrkan men jag skulle kunna vända mig till Rom och be att bli laicerad, men det kan jag inte göra för då skulle jag inte kunna leva med mig själv.”

Samtal efter filmen

Regissören Sandra Nelhans

Broder” Staffan

”Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår” ”2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den följde den motorcykelåkande broder Stefan, den bakande sanningssägaren broder Ingmund och den intellektuelle broder Eric på klostret Franciskusgården i Jonsered.”

”De första scenerna till vad som skulle bli Pax et bonum filmade hon hösten 2010. De sista 2019. Filmen är med andra ord ett rejält tidsdokument ur två unga mäns liv. Att hon redan hade gjort dokumentären Tre bröder gjorde att munkarna och de unga männen litade på henne redan från start.”

https://www.tidningen.se/wp-content/uploads/2023/09/Sandra-Nelhans-01-698×767.jpg

Franciskusgården i Jonsered https://paxetbonum.se

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Katolskt Magasin nr 10/2023 – Nätverket HBTQI i katolska kyrkan – reträtt 3-4 nov på Stiftsgården Marielund med Andreas Carlgren

Andreas Carlgren – reträttledare
Anke Budweg avtackar Andreas Carlgren

PS I USA är sedan länge jesuiten James Martin välkänd för sitt engagement för HBTQI personer  för vilka han också är församlingspräst. 1977 tog  Lorettoyster Jeannine Gramick och prästen Robert Nugent initiativ till  organistionen New ways ministry vars motto är  ”att bygga broar mellan hbtqi -rörelsen och Katolska kyrkan” Vidare finns även den katolska resursen Outreach. https://outreach.faith/

I Tyskland har den kände jesuiten Klaus Mertes sedan länge uppmanat katolska kyrkan att ändra sitt  ”mind-set ” kring homosexualitet. Därför nu glädjande att nätverket HBTQI  i Katolska kyrkan i Sverige  – med Anke och Joachim Budweg som initiativtagare – tillsammans med Stiftsgården Marielund 3-4 nov inbjöd Andreas Carlgren att hålla ”Reträtt för alla som ser skapelse i alla människor, oavsett könstillhörighet eller sexuell läggning” med utgångspunkt i psalm 139 ”Jag är skapad så övermåttan underbart.”

https://sweden.se/life/equality/gay-rights-in-sweden

// Irène

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Förbjudet att förbjuda välsignelser av samkönade par

Vatikanen har nu 4 dec kommit med ett förtydligande av Fiducia Supplicans från den 18 dec 2023 utifrån vilka villkor som gäller för välsignelser av samkönade par och där den lokale biskopen har beslutanderätt kring genomförandepraxis, men han har inte rätt att förbjuda sådana välsignelser i sitt stift.

”Each local Bishop, by virtue of his own ministry, always has the power of discernment in loco, that is, in that concrete place that he knows better than others precisely because it is his own flock. Prudence and attention to the ecclesial context and to the local culture could allow for different methods of application, but not a total or definitive denial of this path that is proposed to priests.”

https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_ddf_doc_20240104_comunicato-fiducia-supplicans_en.html

https://www.dagen.se/nyheter/2024/01/05/vatikanen-agerar-for-att-lugna-upprorda-praster-efter-hbtq-beslutet/

// Irène

PS Trots Vatikanens förbud att förbjuda välsignelser av samkönade par finns det biskopar som trotsar Vatikanens beslut utifrån oklarhet om deklarationen gäller homosexuella personer i en sexuell parrelation eller bara homosexuella personer i en icke-sexuell parrelation.

”Catholic bishops in Poland have ruled out the possibility of blessing “same-sex unions” but remain open to blessing individuals with homosexual tendencies, only if they are “living in complete abstinence” of sexual activities.”

https://www.catholicnewsagency.com/news/256357/polish-bishops-church-does-not-have-authority-to-bless-same-sex-unions

Så här låter det tex i Afrika

https://www.youtube.com/watch?v=vKGsYqqlxeA

Franciskus motpåve Athanasius Schneider – hjälpbiskop i Astana / Kazakstan – lägger ut texten på sin hemsida.

https://www.gloriadei.io/articles/declaration-fiducia-supplicans/

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar