Låt oss minnas ”Männen med rosa triangel”

”I Österrike var det straffbart med homosexuella handlingar och efter Anschluss skickades många dömda  till               koncentrationsläger i stället för till fängelse.”

Idag 31 juli börjar Stockholm Pride.

Läge att påminna sig vad som hände i Tredje Riket  för  bara 7 decennier sedan.

”I ”Männen med rosa triangel” beskriver Josef Kohout, under pseudonymen Heinz Heger, sitt liv som homosexuell i Tredje riket.”

”När han får en kallelse från Gestapo är han övertygad om att de vill att han ska vittna mot någon. Att hans egna privata relationer skulle intressera dem kan han inte tänka sig. Men det är just dem som han utfrågas om. Gestapo konfronterar honom med ett foto på hans pojkvän, med en kärleksfull hälsning från honom själv. Kanske har pojkvännens pappa, en högt uppsatt nazist, kommit på dem. Resultatet blir hur som helst att Kohout hamnar i fängelse, och sedan skickas till koncentrationsläger. Det är början på ett sex år långt helvete.”

”Han beskriver också den särskilda grymhet som visades mot homosexuella män i koncentrationslägren. Det finns en sadism och en sexuell underton i den tortyr som fångarna med rosa stjärnor utsätts för.”

”Som homosexuell man hittar Kohout en annan väg – han blir ”älskare” åt en rad kapos som ger honom fördelar. Att ha sexuella relationer med män på det sättet ansågs vara något helt annat än att vara homosexuell, ett hyckleri som Kohout har svårt att begripa.”

”När Kohouts lägertid var slut undslapp han tortyren och den fysiska grymheten. Men han kom hem till ett liv där hans grannar stötte ut honom eftersom de visste vad han suttit i koncentrationsläger för. Enbart efter en mångårig process fick han en pension som även grundade sig på de år då han suttit i koncentrationsläger, men ingen annan kompensation. Först efter att Kohout gått bort 1994 har han fått återupprättelse, och en liten park i Wien bär hans pseudonyms namn, Heinz-Heger-Platz.2

”Männen med rosa triangel” är obligatorisk läsning, inte bara för att vi måste se till att det inte händer igen, utan för att påminna oss om att förtryck sällan försvinner, ofta antar det bara nya former.”

http://www.svd.se/kultur/litteratur/fortrycket-antar-bara-nya-former_8383486.svd

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/tredje-rikets-lagsta-kast/

// Irène

PS   Som bekant har Jesus inte sagt PIP om homosexualitet men om det var något han ansåg angeläget att förmedla till sina samtida – och därmed oss – så var det sin avsky för HYCKLERI och ÖVERGREPP  på barn.

Det lustiga är att min kyrka  fram till våra dagar har gjort tvärtom.  Om det är något  som  det snackats om och skrivits spaltkilometrar om så är det homosexualitet  som något ”klandervärt, felaktigt och stridande mot den naturliga lagen .”

Mörkat övergrepp på barn har samtidigt hört till katolska kyrkans policy.

Om det är något jag förväntar mig av påve Franciskus så är det en översyn av Katolska Kyrkans Katekes  och  att  dess  OBSOLETA delar slängs i kyrkans SKRÄPKAMMARE.

Detta vore  av yttersta vikt  OCKSÅ för att eliminera den godtycklighet som katolska homosexuella utsätts för i PASTORALA  sammanhang som varierar mellan  präster, församlingar , städer, länder och kontinenter.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Låt oss minnas ”Männen med rosa triangel”

  1. Samuel Johansson skriver:

    Irène.

    Kan bara hålla med och lägga till att delar av katekesen kunde göras obsoleta genom att förse verket med en generalklausul som säger att bara de paragrafer vars innehåll harmonierar med läran och andan hos Nya Testamentets huvudperson ska anses vara bindande för katoliker.

    En andens imprimatur.

    Samuel.

  2. Irène Nordgren skriver:

    Samuel

    ”generalklausul som säger att bara de paragrafer vars innehåll harmonierar med läran och andan hos Nya Testamentets huvudperson ska anses vara bindande för katoliker”

    Då uppstår nästa fråga. I Antiken ansågs HERMES vara budbäraren mellan Gudar och människor.

    Kristendomen inklusive katolska kyrkan vimlar av Guds budbärare som anser sig ha tolkningsföreträde på att förkunna Guds vilja men dessa budbärare kommer inte sällan med motstridiga bud …….

    // Irène

  3. Samuel Johansson skriver:

    Irène.

    Visst finns många budbärare och uttolkare, men om vi låter Jesus tala för sig själv går det inte att ta miste på innebörden i hans budskap:

    Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren.

    Vi lever i nådens år 2013 och uppdraget att ge de förtryckta frihet är lika giltigt nu som då. Ingen budbärare har rätt att förvanska budskapet hen är given att frambära.

    Evangelium betyder alltid glada nyheter oavsett vem du är.

    Samuel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *