En spricka i celibatet

Vänner,

påven tycks beredd att ta första steget mot att avskaffa prästcelibatet som obligatorium. I intervjuer som citeras i The Tablet ber han biskoparna ta initiativ och föreslå åtgärder mot den på många platser extrema prästbristen. Prästvigning av gifta män, exempelvis ständiga diakoner, är ett möjligt initiativ, framgår det av artikeln.

http://www.thetablet.co.uk/news/659/0/pope-says-married-men-could-be-ordained-priests-if-world-s-bishops-agree-on-it-

Att prästviga gifta beprövade män (viri probati) har diskuterats under mycket lång tid. Ett första steg togs när det permanenta diakonatet återupprättades och öppnades för gifta män.

Om detta förverkligas är det ett litet men betydelsefullt steg i rätt riktning. På många platser handlar det om kyrkans överlevnad som mässfirande församlingar. Men naturligtvis kan man fråga sig varför gifta präster måste vara mer mogna och beprövade än ogifta präster och varför det inte går bra med en mogen och beprövad ordenssyster 🙂

Det är ju märkligt att tämligen okunniga ständiga diakoner får predika medan katolska kvinnor med teologie doktorsgrad och låg erfarenhet av att gästpredika i andra kyrkor inte får yttra sig i den katolska mässan.

Gert

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på En spricka i celibatet

  1. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    Alex Walker, präst som lämnat den aktiva tjänsten för att gifta sig, kommenterar på ett intressant sätt möjligheten av gifta präster:
    http://www.thetablet.co.uk/blogs/1/351/a-married-priesthood-would-right-many-wrongs

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *