Fader Marcial Degollado – pedofil och förbrytare – välsignas av sitt skyddshelgon Johannes Paulus II

I samband med att Benediktus XVI 2011 saligförklarade sin företrädare Johannes Paulus II  skrev jag nedanstående blogginlägg

”Snabb saligförklaring strör salt i såren hos pedofilprästers offer”

Jag redogör bla för JP2 handlande i fallet med kardinal Law

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bernard_Law

och dessförinnan JP2 undfallenhet i fallet med kardinal Gröer i Österrike.

Jag beskriver hur Stanilaw Dziwisz och Johannes Paulus dåvarande statssekreterare Angelo Sodano hjälpte Johannes Paulus att skydda kardinal Groër då det 1995 uppdagades att påvens  nära vän, den homosexuelle kardinal Groër var inblandad i sexskandaler med otaliga prästnoviser som han sexuellt förgripit sig på.

Johannes Paulus  och Vatikanen handlade affären Groër på ett ”diplomatiskt sätt” och  såg till att kardinal Groër slapp undan rättvisan.  Han förvisades  till ett nunnekloster i Österrike.

Vidare redogjorde jag för hur skandalen med kardinal Groër gav upphov till att 500.000 namnunderskrifter samlades in och att katoliker började kräva  reformer och förnyelse av kyrkan och detta blev  också upprinnelsen  till reformrörelsen Wir sind Kirche.

En skugga faller över påve Franciskus som – trots att han mycket väl känner till alla bakgrundsfakta-  ändå tar beslut att fullfölja sin företrädares absurda   beslut  att i rekordfart helgonförklara Johannes Paulus II.

En skugga faller också över inomkatolska media i Sverige som mörkar all internationell skepsis till helgonförklaringarna.

Katolskt Magasin gör ett påvenummer – där ingen tillåts att uttrycka någon form av ifrågasättande – som delas ut gratis till församlingarna.

Att polska lekmannaenstusiaster jublar kan jag ha överseende med. Däremot inte att en katolsk svensk vetenskapligt skolad professor i systematisk teologi  i KM väljer att sälja sin akademiska heder i helgonförklaringsyran.

Om detta skriver jag idag i  min aprilkrönika i Dagens Seglora.

Helgon som vapen i kyrkopolitiken

// Irène

PS  Bengt Malmgren anklagar mig i en kommentar till sitt blogginlägg   Johannes Paulus II, helgonförklaringen, kritiken och skriver ”Genom antydningar vill du frammana bilden att påve JPII kanske medvetet mörkade fakta om prästers brottslighet som han kände till.”

Bengt godtar inga av de referenser jag anför som styrker just det som Bengt betraktar  som  osant,  men kräver samtidigt att andra ska godta hans  referens – DEN JÄVIGE Vatikanmannen Slawomir Oder  (medförfattare till boken  ”Why He Is a Saint: The Life and Faith of Pope John Paul II and the Case for Canonization”) http://www.rizzoliusa.com/book.php?isbn=9780847836314 och som räknas som en av de främsta lobbyisterna för JP 2  helgonförklaring.