Johannes Paulus II skyddshelgon åt Marcial Degollado och kardinal Gröer

Fader Marcial Degollado – pedofil och förbrytare – välsignas av sitt skyddshelgon Johannes Paulus II

I samband med att Benediktus XVI 2011 saligförklarade sin företrädare Johannes Paulus II  skrev jag nedanstående blogginlägg

”Snabb saligförklaring strör salt i såren hos pedofilprästers offer”

Jag redogör bla för JP2 handlande i fallet med kardinal Law

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bernard_Law

och dessförinnan JP2 undfallenhet i fallet med kardinal Gröer i Österrike.

Jag beskriver hur Stanilaw Dziwisz och Johannes Paulus dåvarande statssekreterare Angelo Sodano hjälpte Johannes Paulus att skydda kardinal Groër då det 1995 uppdagades att påvens  nära vän, den homosexuelle kardinal Groër var inblandad i sexskandaler med otaliga prästnoviser som han sexuellt förgripit sig på.

Johannes Paulus  och Vatikanen handlade affären Groër på ett ”diplomatiskt sätt” och  såg till att kardinal Groër slapp undan rättvisan.  Han förvisades  till ett nunnekloster i Österrike.

Vidare redogjorde jag för hur skandalen med kardinal Groër gav upphov till att 500.000 namnunderskrifter samlades in och att katoliker började kräva  reformer och förnyelse av kyrkan och detta blev  också upprinnelsen  till reformrörelsen Wir sind Kirche.

En skugga faller över påve Franciskus som – trots att han mycket väl känner till alla bakgrundsfakta-  ändå tar beslut att fullfölja sin företrädares absurda   beslut  att i rekordfart helgonförklara Johannes Paulus II.

En skugga faller också över inomkatolska media i Sverige som mörkar all internationell skepsis till helgonförklaringarna.

Katolskt Magasin gör ett påvenummer – där ingen tillåts att uttrycka någon form av ifrågasättande – som delas ut gratis till församlingarna.

Att polska lekmannaenstusiaster jublar kan jag ha överseende med. Däremot inte att en katolsk svensk vetenskapligt skolad professor i systematisk teologi  i KM väljer att sälja sin akademiska heder i helgonförklaringsyran.

Om detta skriver jag idag i  min aprilkrönika i Dagens Seglora.

Helgon som vapen i kyrkopolitiken

// Irène

PS  Bengt Malmgren anklagar mig i en kommentar till sitt blogginlägg   Johannes Paulus II, helgonförklaringen, kritiken och skriver ”Genom antydningar vill du frammana bilden att påve JPII kanske medvetet mörkade fakta om prästers brottslighet som han kände till.”

Bengt godtar inga av de referenser jag anför som styrker just det som Bengt betraktar  som  osant,  men kräver samtidigt att andra ska godta hans  referens – DEN JÄVIGE Vatikanmannen Slawomir Oder  (medförfattare till boken  ”Why He Is a Saint: The Life and Faith of Pope John Paul II and the Case for Canonization”) http://www.rizzoliusa.com/book.php?isbn=9780847836314 och som räknas som en av de främsta lobbyisterna för JP 2  helgonförklaring.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Johannes Paulus II skyddshelgon åt Marcial Degollado och kardinal Gröer

  1. Irene Nordgren skriver:

    Jag har bett Bengt att välja mellan 2 påståenden. Själv väljer jag alt B.

    A. När det gäller uppfattningar om söndagens helgonförklaringar för Bengt fram objektiva sanningar och Irene subjektiva åsikter.

    B När det gäller uppfattningar om söndagens helgonförklaringar för både Bengt och Irene fram sina subjektiva åsikter.

    Eftersom Bengt alltid VET vad som är RÄTT och FEL ser jag med spänning fram mot att Bengt ger facit.

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag menar att helgonförklaringar bör reserveras för personer som är odiskutabla föredömen för hela kyrkan. Det innebär inte att de skall vara utan fel och brister. Det är ingen människa. Men kyrkan i sin helhet skall vara så ense att även de som hyser kritik mot personen i fråga instämmer i helgonförklaringen.
    Sådana personer finns. Den senaste är moder Theresa. Hon är inte oomstridd, men ingen ifrågasätter hennes helighet, vad jag vet.
    Bland kandidaterna finns Oscar Romero och, enligt min mening, Thomas Merton.
    Sannolikt blir Merton aldrig kanoniserad. Han är för omstridd. Men det hindrar inte att jag och många med mig betraktar honom som ett helgon. Så skulle man kunnat se även på JP II. Det är ju inte helgonförklaringar som gör människor till helgon.

    Gert

  3. Agneta sofiadotter skriver:

    Irene

    Det var en lysande artikel i Seglora! Framförallt att du genomskådat det som troligen få katoliker tänker på att KM ges ut gratis för att locka medlemmar att köpa den samt att KM passar på att slå på trumman för ett helgon som många troende o icketroende nu tycker är obehaglig.

    Irene, jag är mer nyfiken på vilka katoliker som vänder sig till detta helgon för förbön. Föreställ dig det. Världen över så fattar man det politiska i att fösa fram ett helgon de flesta tror visste om psykisk o fysisk barntortyr o vad är det då för typer som ber om förbön av en sådan?

    Agneta

  4. Irene Nordgren skriver:

    Tack Agneta !

    Jag läser din kommentar som att du underförstått pekar på det faktum att Vatikanen har missat att JP2 som kyrkans högsta överhuvud totalt missade att värna om den kategori människor som Jesus själv mest värnade om – BARNEN.
    Vaddå ”tystnadens kultur ” som rått kring frågan om sexuellt utnyttjnande av barn ……som Vatikanen anför som försvar .

    Jesus är hur tydlig som helst när han i NT som en barnombudsman uttalar sig om barns väl och ve…..

    Därför löjeväckande av någon (läs Vatikanen) som berömmer sig av att sedan 2000 år ha Jesus som rättesnöre att i efterhand skylla ifrån sig på det ”civila samhällets tystnadskultur…..”

    Jämför med Vatikanens aktiva FRAMFÖRHÅLLNING när det gäller homosexuella. Jesus inte sagt PIP om homosexuell kärlek……Men Vatikanen sagt och gjort desto mer …..

    // Irène

  5. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    ”Det är ju inte helgonförklaringar som gör människor till helgon.”

    Exaktamento.

    Du nämner Romero som ännu 34 år efter att han mördats inte helgonförklarats men som i hela El Salvador vördas som ett helgon.

    Eller som Ritva Jacobsson skrev på KV blogg i samband med årsdagen 24 mars 2009.

    ”Oscar Romero, som i El Salvador bara kallas Monseñor, är ständigt närvarande i sitt land. *Presente* – så skriver man på väggar, så ropar man om martyrerna.”

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=285

    Att jämföras med snabbkanoniseringen av Opus Dei grundaren Josemaría Escrivá de Balaguer som gratulerade Franco och i lugn och ro vid 73 års ålder avled i sin säng.

    Josemaría Escrivá de Balaguer (1902-1975) blev färdigt helgon redan efter 27 år – 2002.

    Här är brevet till generalisimo Franco från hans SKYDDSHELGON den helige Escriva.

    http://www.odan.org/escriva_to_franco.htm

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *