Amos Oz om ”hebreiska nynazister”

Haaretz 10 maj

Den världsberömde israeliske författaren, samhällsdebattören och fredsaktivisten  Amos  Oz – tillika professor i litteratur vid Ben Gurion- universitet – säger i samband med sin 75-årsdag att ”de ansvariga för hatbrotten mot araber och kristna är hebreiska nynazister.”

”Oz tillade att för honom är  enda skillnaden mellan världens nynazister och förövarna av hatbrott i Israel  att våra nynazister åtnjuter stöd av mängder av  nationalister och rasistiska lagstiftare såväl som av rabbiner som i mina ögon ger dem pseudo-religiöst rättfärdigande.”

http://www.haaretz.com/news/national/1.589849?fb_action_ids=10152182934732858&fb_action_types=og.recommends

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Amos Oz om ”hebreiska nynazister”

  1. Agneta sofiadotter skriver:

    Irene,

    Bra o omskakande formulering ”hebreiska nynazister”! Det tar skruv om man formulerar sig så!

    Amos Oz är en rättfärdig o modig man, dessutom en bra författare. Man får aldrig glömma att Israel har många rättfärdiga fredsälskande judar. Om antalet fundamentalister/nynazister ökar o deras mål är att rensa ut kristna från Israel så lär omvärlden reagera mer än om det som nu bara gäller araber. Tänk tanken om Israel skulle stänga Jerusalem för alla andra än judar. Någon typ av stopp för invandrare av annan ras o stopp för religiös turism.

    I praktiken har de ju rätt att göra det …lika mkt rätt som att ett land blir invandrarfientligt o stänger dörren i Europa.

    En annan tanke som slår mig är att extremhögern är på upptåg i Europa o så är även de nazistiska trupperna det o så blir det bumerangeffekt i Israel. De skaffar sig sina egna nazister. Sina galningar.

    Under debatten på Tatis frågade jag Lena Einhorn om hon trodde att man kan tvärsäkert avskriva att detta med att ställa ut stulen aska inte var en antisemitisk handling nu när extremhögern växer. Hon menade att det kunde visst vara en antisemitisk handling. Och om man tänker på att det finns andliga krafter så nyttjar ju dessa krafter folk tex. Lars Wilks besöker högerkristna med Janne Josefsson … jag menar att Wilks är ett ego som vill uppmärksamhet precis som Hausswolf o de fattar inte att de gör ondska när de gör vad de gör. De är naiva o självpåtända. Det är mumsmums för Ondska.

    Det är lite kittlande att tänka tanken UTAN POLITISKA BAKTANKAR att hur skulle det bli om Israel stoppade religiös turism? Och om det hela accelererar med hebreiska nynazister kanske det blir så i slutändan. Visst 17 klarar muslimer o kristna av att vara utan Jerusalem…G-d häckar väl inte enbart där. Det kanske skulle bli ett intressant uppvaknande för dessa stora institutioner…

    Just nu läser jag en bok om ”Modern judaism” om nya messianska o judiska rörelser i hela världen. En hel del av rörelserna är positiva till rabbinen o profeten Jehushoa ”den som räddar”. Tillika har det kommit ut en bok av Svante Ljungberg (Lundberg?) ”Jesus med judiska ögon”. Den har jag beställt. Jag återkommer när jag läser boken eller innan eftersom jag sakta nuförtiden kokas i den judokristna soppan.

    Kul Irene att även du tar upp ämnen som berör judar-kristna-araber. Du o Gert är dock mer politiska i denna fråga (i alla fall här på bloggen)medan jag är intresserad av det gåtfulla. Jag känner ibland att politik för mig är som vindar som går fram o tillbaka över havet men att havet i sig är själva existensen. Havet är ändlöst djupt.

    Till sist : vet du om jesuitpatern i Syrien lever?

    Agneta

  2. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    ja, jag är politisk. Men politik är granne med moral och moral är granne med Gud. Jag anser att rättvisa åt det palestinska folket är en politisk fråga med djupa moraliska rötter. En fråga om rättfärdighet. Att vi i väst tillåtit och tillåter den israeliska staten att terrorisera och fördriva det palestinska folket är en orätt som skriker mot himlen.
    Jag sysslar gärna med det gåtfulla, med mysteriet. Men palestinierna är inte hjälpta av mystiscism. Palestinierna behöver vanlig rättvisa – i politiskt betydelse. Palestiniernas framtid avgörs om vi som har deras framtid i våra händer börjar mäta åt dem med samma mått som vi mäter åt andra människor.

    Gert

  3. Bra att även ni skriver om hoten mot kristna kyrkor i Israel även jag skrev om det idag
    Författaren Oz har rätt ”Oz tillade att för honom är enda skillnaden mellan världens nynazister och förövarna av hatbrott i Israel att våra nynazister åtnjuter stöd av mängder av nationalister och rasistiska lagstiftare såväl som av rabbiner som i mina ögon ger dem pseudo-religiöst rättfärdigande.”
    Ett slående exempel som jag nämer i min blogg är att ”En ämbetsman i den katolska kyrkan samtidigt berättar att en officer i den israeliska polisen ringde på fredagen och begärde att avlägsna en skylt som välkomnar påven och har placerats på en byggnad som tillhör Franciscan Order , nära den gamla staden vid Jaffa Gate . Enligt kyrkans ämbetsman, förklarade tjänstemannen att skylten skulle kunna hetsa passioner och leda till utstationering av skyltar av judar som är emot den påvliga besöket .” se
    http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2014/05/hot-mot-kristna-i-jerusalem.html

    Det trista är att den kristna tidningen Dagen som har i vanliga fall så hög ”svansföring ”att skriva om kristna kyrkor som lever under hot inte skriver om hoten mot de kristna i Israel . Det passar skriva om ”Smaklöst kritisera judar på helger” se
    http://www.dagen.se/nyheter/smaklost-kritisera-judar-pa-helger/

  4. Irene Nordgren skriver:

    Agneta

    ”Du o Gert är dock mer politiska i denna fråga (i alla fall här på bloggen)medan jag är intresserad av det gåtfulla.”

    Finns något mer ”gåtfullt” än den dövblinda regeringen Netanyahu? Var gång Netanyahu öppnar munnen får jag en känsla av undergångsstämning.

    Jag delar helt Gerts uppfattning

    ”att terrorisera och fördriva det palestinska folket är en orätt som skriker mot himlen.”

    ”vet du om jesuitpatern i Syrien lever?”

    Förmodar att din fråga syftar på Paolo Dall’Oglio……? Om hans öde går det olika rykten ……men så länge inte något bevis framkommit att han är död…………..så finns ju hoppet kvar att han lever.

    // Irène

  5. Agneta Sofiadotter skriver:

    Gert o Irene

    Nälla nälla…. jag tycker också att det är åt helvete fel med Israels politik gentemot palestinier. Nälla nälla… har aldrig tyckt något annat. Men det var inte riktigt det som jag funderade om. Det är som om att man måste visa flagg innan man söker breda diskussionen eller komma med funderingar. Nälla nälla. Ibland vågar man ju knappt säga ordet ”jude” utan att det smäller.

    Allt gott

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *