Varför vill katolska granskare helst bara granska icke-katolska missförhållanden?

Uppdrag Granskning visade förra veckan ett uppmärksammat program ”Bögbotarna” som diskuterats flitigt sedan dess. Jag tänker inte gå in i den diskussionen då jag påtagligt ogillade den undersökande journalistiska METODEN   som användes i programmet i syfte att illustrera inställning till homosexualitet bland präster inom svenska kyrkan.

Bengt Malmgren har ingående kommenterat programmet på sin blogg.

http://bengtmalmgren.wordpress.com/2014/06/03/lat-inte-homosexuella-bli-gisslan-i-kulturkampen-kyrka-queer-ideologi/

Biskopsvikarie Anders Piltz har uttalat sig i SvD

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/biskopsvikarie-lagt-av-uppdrag-granskning_3614908.svd

Det jag reflekterar  över är att samma vecka handlade programmet Människor och Tro i SR också  om inställning till homosexualitet,  men denna gång inom katolska kyrkan.  Och denna gång användes gängse vedertagna journalistiska metoder att illustrera  inställning till homosexualitet. Homosexuelle Tonny Gille – som lever i en samkönad relation-berättade att han förgäves väntat 5 år utan att att ha lyckats få tillstånd att konvertera till katolska kyrkan.  En präst intervjuades -Fredrik Emanuelsson- som tillika innehar tjänsten som pressansvarig på Biskopsämbetet.  Om någon därför får anses OFFICIELLT REPRESENTATIV för inställningen till  homosexuella som lever i samkönad relation  och vill konvertera till katolska kyrkan  så måste det vara Fredrik Emanuelsson.  Budskapet var tydligt. ”Det måste finnas samklang mellan tro, liv och lära.  Varför vilja konvertera till katolska kyrkan om man inte vill leva som katolska kyrkan lär.”  Underförstått i celibat när det det gäller homosexuella.

Nu vet de flesta katoliker i Stiftet att detta är en regel som inte  är undantagslös. Journalisten Erik Linfeldt som också intervjuades bekräftade detta och betonade att det som är avgörande är VILKEN  präst den eventuelle konvertiten möter och kändisfaktor spelar också in.   Det råder med andra ord  GODTYCKLIGHET  inom Stockholms katolska Stift som Fredrik Emanuelsson MÖRKAR inför radiolyssnarna.

Det menar jag är intressant att diskutera vad det beror på.  Lika intressant av vilken anledning    den flitige mediebevakaren Bengt Malmgren INTE tycker detsamma.    Eller stiftets så kunnige  biskopsvikarie tillika Stiftets chefsideolog ?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=5868568

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/biskopsvikarie-lagt-av-uppdrag-granskning_3614908.svd

// Irène

PS Varför vill  katolska fritidsgranskare såväl som   katolska   yrkesföreträdare – helst granska icke-katolska företeelser och missförhållanden – helst  inom svenska kyrkan – men inte inom katolska kyrkan ?  Varför är det inte intressant att i inomkatolska  media och bloggar  skriva om ett radioprogram där det framkommer att Biskopsämbetet bevisligen mörkar sanningen om GODTYCKLIGHETEN i när det gäller bemötandet  av katolska  homosexuella och bemötandet av homosexuella som lever i samkönade relationer och vill konvertera till katolska kyrkan. ?

Jag bara undrar hur det kommer sig att ett sånt  program bemöts med kompakt tystnad av såväl katolska lekmän som katolska media som katolska biskopsvikarier ?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Varför vill katolska granskare helst bara granska icke-katolska missförhållanden?

  1. Irene Nordgren skriver:

    Igår deltog jag i samtalskvällen ”Att starta om sitt liv! i Sankta Eugenia som Signum här rapporterar om

    ”Onsdagen den 4 juni arrangerade Newmaninstitutet och Katolskt forum en samtalskväll om ämnet ”Att starta om sitt liv!”. Medverkande var Lasse Bengtsson, tidigare programledare på TV4, nu frilansande skribent; Lisbeth Gustafsson tidigare journalist i Aktuellt, nu biträdande rektor vid Studieförbundet Bilda; Helle Klein, tidigare chefredaktör på Aftonbladet, nu präst och chefredaktör på Dagens Arbete; Elisabeth Sandlund, tidigare bland annat ekonomijournalist på Svenska Dagbladet, nu opinionsredaktör på Dagen; och Andreas Carlgren, tidigare Sveriges miljöminister, nu verksam vid Newmaninstitutet. Samtalsledare var Brian Palmer, antropolog och religionsvetare verksam vid Newmaninstitutet och Uppsala Universitet.”

    http://signum.se/att-starta-om-sitt-liv/

    Det var ”utsålt” på Eugenia och blev en mycket givande kväll där panelen generöst delade med sig av sig själva och sina liv……..

    // Irène

    PS Noterar att Signum som den naturligaste sak i världen beskriver att Andreas Carlgren – fd miljöminister, homosexuell, skild och som lever i samkönad relation – blev katolik……..

    Som sagt kändisfaktor plus rätt präst kan göra susen OAVSETT vad Stiftets pressekreterare uppe på Biskopsämbetet vill få svenska radiolyssnare att tro…….

    Om alla öppet katolska homosexuella – som lever i samkönade relationer – blev lika omhuldade och tillvaratagna i sina katolska församlingar i Stiftet som Andreas Carlgren blir i sin församling så vore halva slaget vunnet……….

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Visst skulle man önska att fler katoliker ägnade mer energi åt den egna kyrkans brister och mindre till att med liv och lust klaga på andra samfund. Men det går förstås att dra paralleller med hur regeringar startar konflikter med andra länder för att dra uppmärksamheten från inrikeskriser.

    Katolska kyrkan har stora problem med sin inställning till homosexuella. Även ledningen är säkert på det klara med att man inte kan hävda alla människors lika värde och därmed all kärleks lika värde och samtidigt hävda att homosexuella ska leva i celibat.

    Hur ska man lösa det dilemmat? Det är knappast möjligt att gå ut med ett påstående om att homosexuella är mindervärdiga och att det är fritt fram att behandla dem illa.
    Å andra sidan är det svårt att säga vi hade fel, det är klart att all kärlek är kärlek, utan att tappa ansiktet. Tills någon kommer på ett sätt för kyrkan att komma vidare kommer vi att få dessa pinsamma utspel och inkonsekvenser.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *