”Se hur de älskar varandra”

Det blev i september också en debattartikel  för min del  på Dagens Seglora under rubrik

”Se hur de älskar varandra ”

med anledning av att  ”11 katolska forskare” på DAGEN  under rubrik ”Svenska kyrkan  försöker  ta monopol på historien”   indignerat utbrister  “Vilka är dessa ”vi” som säger ”vår” om munken Stefan som vigdes till katolsk ärkebiskop 1164? Katolikerna i Sverige? Medlemmarna i Svenska kyrkan? Alla som bor i Sverige, även om de tillhör en annan kyrka eller en annan religion?”

http://www.dagen.se/opinion/debatt/svenska-kyrkan-forsoker-ta-monopol-pa-historien/

Idag svarar  domkyrkokaplan Lars Åstrand  i Uppsala under rubrik ”Vi gör inte monopolanspråk”

”Ulf Jonsson, Anders Piltz med flera frågar i sin artikel ”Svenska kyrkan försöker ta monopol på historien” (Dagen 10/9) vad det egentligen är man firar, när Uppsala stift och Svenska kyrkan i år uppmärksammar att Stefan från Alvastra år 1164 vigdes till den förste ärkebiskopen av Uppsala. En milstolpe i den kristna kyrkans historia i Sverige, är väl svaret, något som Svenska kyrkan fortfarande lever av och med och som är en viktig del av hennes identitet.”

”Efter femtio år av ekumenisk dialog ger dokumentet ”From Conflict to Communion” från 2013 en bra bas för en gemensam syn på det förflutna och fördjupad gemenskap i framtiden. Sedan länge söker vi inspiration hos varandra och sträcker oss mot den enhet som är Jesu egen bön för sin kyrka. Låt oss fortsätta med det!”

http://www.dagen.se/opinion/debatt/vi-gor-inte-monopolansprak/

Jan Eckerdal, Teol dr, Präst i Nyköpings församling och Strängnäs stift, Svenska kyrkan ställer frågan

”Ser ni er egen arrogans, katoliker?”

”Men min enkla fråga till undertecknarna blir: Känns det bättre nu, när ni trappar upp den översittarton som ni känt av från Svenska kyrkan, genom att med råge överträffa den? Eftersom texten är undertecknad av flera röster som jag hyser stor respekt för i det nutida svenska kyrkosamtalet, blir besvikelsen desto större. Den kyrkosplittring som bland annat yttrar sig i att delar av er kyrka inte erkänner min kyrkas katolska kontinuitet råkar vara en stor sorg för mig. Därför skulle jag uppskatta om ni åtminstone en smula kunde tona ner den arrogans som sipprar igenom när ni klacksparkar bort frågan om katolicitet genom att med ett enkelt ju låtsas som att er hållning är självklar och enkel att inse.”

http://www.dagen.se/opinion/debatt/ser-ni-er-egen-arrogans-katoliker_1/

// Irène

PS Detta accepteras  inte av de ”11 katolska forskarna”

Men  om en manlig biskop i svenska kyrkan firar 1000 årsjubileum ……..är det OK utan att få smäll på fingrarna ?


”Nyligen firade Svenska kyrkan sitt 1000-årsjubileum. Det var år 1014 som Thurgot blev utnämnd till biskop i Skara och därmed startade den organiserade kyrkan.” skriver biskop Åke Bonnier i DN 7 september.

http://www.dn.se/debatt/kyrkan-maste-fortsatta-att-vara-en-politisk-kraft/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på ”Se hur de älskar varandra”

  1. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene alla

    Detta är onekligen en intressant läsning. Jag ställer mig många frågor. Vad är syftet egentligen? 9 herrars o 2 damers indignation över att det sitter en kvinnlig biskop på ärkebiskopsstolen något som skulle få deras egna prästfäder att vända sig i graven? Jomenvisst har Eckerdal rätt i sitt vad jag tycker briljanta svar: de är konvertiter alla o många av dem uppväxta i prästhem. Bara detta faktum blir pinsamt.

    Har de rätt i sak?
    Ja, det tycker jag. Lutherdom är inte katolska kyrkan o de har fört krig mot varandra ute i Europa …ungefär som shia mot sunni. Hoppla….men shia o sunni är väl ändå samma religion o för en muslim måste väl protestantism o katolsk lära vara kristendom?

    Vad göra o vad säga nu…om man nu bortser att detta är skrivet i tidningen Dagen o där förstår ju läsare vad som gäller…i DN vet mången läsare idag inte helt ….vad som är vad.

    Jag tycker att det hela återigen är vad Eckerdal skriver barnsligt….eller rättare sagt det kunde ha formulerats på ett torrare o sakligare vis. Mer akademiskt. Då hade de gjort mer rätt för sig nu framstår det som gnäll. Men jag ger dem rätt i den känsla som även jag har att lutheraner bara låtsas som intet när de glömmer Gustaf Wasas utrensning av katoliker något som man kan läsa i vadstenadiariet o som är en rysning att läsa. Att lutheraner slår mynt av Birgitta dvs hennes kvarlevor känns inte heller rätt utan en historieförfalskning o anordna pilgrimscenter i Vadstena o negligera att det var deras kyrka som rensade ut de första pilgrimerna ur landet känns unket. Utrensning av oliktänkande gjord av lutheraner o utrensning av oliktänkande gjord av inkvisitionen. Aldrig att förglömma. Aldrig! Aktuellt ämne i världen o inom trossamfund inkl. Den katolska även idag.

    Har de rätt i att detta jubileum är mums för den svenskkyrkligheten SD önskar sig? Ja o nej. Det har jag påpekat många ggr vi har ingen statskyrka längre. Namnet ”svenska (stats) kyrkan är missvisande o förkastlig. Det är lutherska kyrkan idag. Sverigedemokraterna önskar en nationell kyrka som inte existerar o aldrig mer kommer att existera om man utgår från de aktiva troendes skara. De som ber till G-d o inte de som bara vill ha snygga dop o vigslar att visa på hemsidor. Utgår man från dem som ber i Sverige idag har vi två stora bönegrupper: de privatreligiösa o muslimerna. De är fler i antal än katolikerna o sist kommer nog lutheranerna vars personal inte ens ber tillsammans o som många ggr verkar mer intresserade av att få en bra lön o lagom trevligt religiöst liv.

    Det hela är skrivet i Dagen. I en värld där religionskrig i högsta grad fortfarande dödar människor framstår det hela bara sorgligt o fastän jag ser att min gamle professor i kyrko o samfundsvetenskapen har skrivit under…så kan jag inte låta bli att säga….

    Men hallå…det är 2014 nu ….finns det inte viktigare saker att som kristna göra än att gnälla inneslutna som ni är i era egna vetenskapliga discipliner o uppgörelser med era egna fäders tro?

    Ni hade kunnat gå samman o lyckönskat den nya ärkebiskopen o menat att all god tro är viktig för världen idag då vi alla en-gudatroende bygger på en enda gemensam sak o det är 10 G-ds bud. Och den mosaiska lagen räcker för att inga krig ska uppstå o att lidandet på jorden försvinner.

    Varför inte lyckönska? Varför denna småaktighet? Snålhet!

    Det dessa 11 nu gör är ett piss i universum från evighetens synvinkel. Vad i hela världen skulle den judiske rabbinen Jesus sagt om detta? De verkar vilja ta sig själva så in i 17 på allvar o sin katolska sak så in i helskotta 17 så mycket på allvar att jag är säker på att de kan ha passerat en allmänmänsklig Jesus tusen ggr om på vägen.

    Agneta

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene

    Av ngn trött anledning missade jag din artikel. Läste den först nu. Bra.

    Agnet

  3. Irène Nordgren skriver:

    Anneli

    Det som stör mig mest är den alltid lika arroganta stilen och översittarattityden när det gäller svenska kyrkan och SAMTIDIGT samtliga undertecknares DEVOTA TILLAGSINSTÄLLNING gentemot Vatikanen när det gäller inomkatolska angelägenheter.

    Newmankillarna har skapat sig en intellektuell nisch i det svenska samhället med ignatianska övningar, kurser och utbildningar som de vill ha ifred till priset av att de lojalt kniper käft när det gäller offentlig kritik av Vatikanens maktfullkomlighet.

    Den katolska ”intelligentians” senaste angrepp på svenska kyrkan är BOTTENNAPP !

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *