”Ny psalmsång inför rättegång i Jönköping”

”På onsdag morgon ställs fem personer inför rätta i Jönköpings tingsrätt för att ha sjungit psalmer och vägrat flytta sig på polisens order när nazister tågade genom staden den första maj i år. Bland de åtalade finns Dagens Segloras redaktionschef Mattias Irving. Nu tas ett lokalt initiativ för att sjunga psalmer utanför tingsrätten vid åttatiden på morgonen innan förhandlingarna.”

Ny psalmsång inför rättegång i Jönköping

// Irène

PS  Rättegången handlar om ”varför polisen prioriterar nazisters rätt att sprida hat i det offentliga rummet framför vår rätt att utöva vår religion.”

http://www.dagen.se/nyheter/psalmsangare-atalas-for-fredlig-protest/

Mattias vi är många som stödjer ny psalmsång inför morgondagens rättegång !




Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 svar på ”Ny psalmsång inför rättegång i Jönköping”

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    nja, inget och ingen hindrade väl motdemonstranterna från att fortsätta sjunga psalmer även om de fick flytta sig några meter.
    Polisen prioriterade sitt uppdrag att skydda demonstrationsrätten. Det tycker jag motdemonstranterna borde ha respekterat. Rätten att utöva religion är inte överordnad andra rättigheter i samhället och varför bjuda nazisterna på offerrollen?

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Här resonerar du och jag lite olika för ovanlighetens skull.

    Jag anser det viktigt att ibland vägra respektera en lag som jag finner orättfärdig.

    Det går in under civilt motstånd som jag högt värdesätter !

    Att vägra flytta på sig och vara beredd att ta det straff lagen påbjuder för min bristande respekt är ett sätt att visa att jag inte accepterar en lag jag finner orättfärdig.

    Orättfärdiga lagar kan förändras genom folkviljan i en demokrati och folkviljan påverkas av protester och opinionsbildningar.

    Jag håller med FN kritik om att Sverige inte lagmässigt tillräckligt uppfyllt kravet på att förhindra ras -och etnisk diskriminering.

    Vore viktigt med en bred diskussion huruvida ett demokratiskt land ska skydda ”antidemokratiska demonstrationsrättigheter ”.

    Personligen tycker jag det är helt absurt att vi har en lagstiftning som tvingar svensk polis att skydda våldsbenägna rasister och nazister MOT antinazister och antirasister.

    Jag håller helt med Peter Nobel i dennes uttalande om justitieminister Beatrice Ask.

    ”Jag förstår inte varför ett anständigt land som Sverige inte kan följa sin förpliktelse till FN. Jag begriper inte vad Beatrice Ask håller på och fjantar sig med och säger att lagstiftningen räcker till, när nazisterna demonstrerar i den ena staden efter den andra, skyddade av polisen.”

    http://dagensseglora.se/2014/09/05/plotsligt-tolkas-lagen-till-nazisternas-fordel/

    Är några personer villiga att låta sig åtalas – för att inte lyda ordningsmakten och därigenom skapar debatt och förhoppningsvis på sikt lagändring att låta ordningsmakten SLIPPA befatta sig med arbetsuppgifter som går ut på att lyfta bort psalmsjungande människor för att istället ägna sig åt att förhindra att hat och rasism sprids på våra gator och torg – då stödjer jag Mattias Irving mfl av hela mitt hjärta !

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag tycker inte att demonstrationsrätten är orättfärdig. Opinionsyttringar på gatan bör begränsas av samma regelverk som opinionsyttringar i andra sammanhang – det vill säga av lagarna om hets mot folkgrupp och förtal.
    Att förbjuda odemokratiska demonstrationer blir ytterst vanskligt. Var skall gränsen mellan tillåtet och otillåtet dras och av vem?

    Gert

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Opinionsyttringar på gatan bör begränsas av samma regelverk som opinionsyttringar i andra sammanhang – det vill säga av lagarna om hets mot folkgrupp och förtal.”

    Därom är vi överens men i praktiken tycks nu TLLÄMPNINGEN förändrats och kanske krävs det därför lagförbättring / lagändring ?

    Om rättegången mot ”PSALMSÅNGARNA” imorgon kan bidra till en diskussion om att ”regelverket” ska anpassas så att vi på alla sätt och vis slipper höra och se hat och rasism bre ut sig i vårt samhälle – då har ”psalmsångarna” åstadkommit mycket.

    Svenskarnas Parti är ju ett rent rasistiskt parti på pappret. Hur kan partiet överhuvudtaget få finnas till mot bakgrund av det du nämner?

    Ty även om Svenskarnas Parti går lugnt fram och tillbaka på gator och torg och inte säger PIP så vet ju alla vad som pågår -propaganda för rasism !

    ”1, Sverige skall även i framtiden vara svenskt: Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare.”

    https://www.svenskarnasparti.se/punktprogram/

    Om inte detta är rasism vad är då rasism ?

    // Irène

  5. Irène Nordgren skriver:

    Henrik Arnstad i Dagens Arena

    ”Ett fantastiskt exempel på ”non violent civil disobedience”, för att prata med medborgarrättsrörelsens ikoniske ledare Martin Luther King jr. Psalmsångarna är hjältar inom den kämpande demokratin, i en tid då fascismen utmanar vårt statsskick.”

    ”Onsdagens rättegång är en skam för Sverige. Onsdagens rättegång är en skymf mot demokratin. Onsdagens rättegång är ett hån mot alla de miljoner människor som mördades av de nazistiska barbarerna 1933-1945.

    Därför kräver jag, i den svenska demokratins namn: Frikänn de åtalade!”

    http://www.dagensarena.se/opinion/henrik-arnstad-sjunga-psalmer-mot-nazism-ar-hjaltedad-inte-brott/#kommentarer

    // Irène

  6. Irène Nordgren skriver:

    Mattias Irving skriver i Aftonbladet

    ”Vintern 1993 nekades SD demonstrationstillstånd i Växjö på grund av julruschen. De kunde gott vänta till fram på vårkanten med att hålla sin demonstration, menade polisen då. Nu hävdar samma poliskår, stödd av precis samma lagtext, att de intet kan göra när nazister vill tåga genom Jönköping på första maj. 2006 var de nu nedlagda Nationaldemokraterna hänvisade till att manifestera långt utanför ringmuren när de ville synas under Almedalsveckan. I år fick nazisterna tala från stora scenen. Det är en mycket snabb förändring i förhållningssätt gentemot dessa krafter.”

    ”Allt vad vi vet om förintelsen kan sammanfattas i följande mening: Det får aldrig ske igen. Nu står jag inför rätta, inte för att som Eichmann ha deltagit i den byråkrati som gjort förintelsen möjlig, utan för att jag tvärtom har försökt att tänka själv och skilja rätt från fel. Det borde ligga i hela samhällets intresse att frikänna mig.”

    // Irène

  7. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    vilka lagändringar föreslår du?

    Gert

  8. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag kan inte juridik för att kunna svara på den frågan men så här säger yrkesjuristen Peter Nobel.

    ”Alla formella hinder för att förbjuda rasistiska organisationer är egentligen undanröjda eftersom regeringsformen tillåter den sortens förbud, påpekar Nobel. Sverige anslöt sig till FN-konventionen mot rasism för 45 år sedan. Ungefär vartannat år sedan dess, senast i höstas, har världssamfundets utvalda expertgrupper på ämnet riktat kritik mot bland annat att Sverige inte lever upp konventionens förbud mot rasistiska organisationer.

    – Yttrande-, organisations- och demonstrationsfrihet är grundlagsstadgat, men när blev det tillåtet att kränka, baktala och hota sina medmänniskor? Varför är det plötsligt så när det kommer till det här? frågar Peter Nobel retoriskt.

    – Jag tror att många har fått det om bakfoten. Fredrik Reinfeldt har tagit Beatrice Ask i försvar, men det är ingen yttrandefrihet att uttrycka åsikter som går stick i stäv mot FN:s mänskliga rättigheter som slår fast att alla människor är födda lika i värde och rättigheter.”

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/jurister-inget-hinder-for-att-forbjuda-nazistorganisationer/

    // Irène

    PS Kanske är det polisen som behöver ordentlig JURIDISK UTBILDNING i hur befintlig REGERINGSFORM ska tillämpas.

  9. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    för några år sedan diskuterades förbud mot kriminella organisationer, exempelvis mc-gäng. Det blev inget förbud av mycket praktiska skäl:

    1. Hur definierar man en organisation? Vilka krav måste vara uppfyllda. Och hur bevisar man att organisationens mål är kriminalitet? Det lär ju inte stå i stadgarna – om sådana finns.
    2. Om man förbjuder en organisation innebär det inte att den upphör. Sannolikt fortsätter verksamheten underjordiskt. Då blir det svårare att ha uppsikt över den.
    3. Vad gör man om människor i stället för att bilda en organisation träffas ändå utan formaliteter?

    Jag har samma invändningar mot att förbjuda rasistiska organisationer.
    Det är mycket enklare att beivra brott som begås av medlemmar av kriminella eller rasistiska organisationer. Det är inte tillåtet att kränka, baktala och hota sina medmänniskor. Tillämpa brottsbalkens regler om förtal, hets mot folkgrupp och hatbrott.
    Svenskarnas parti är en obehaglig obetydlighet. Kolla valmyndighetens valsiffror så får du se. Att bekämpa dess fåtaliga anhängare genom att inskränka grundlagsskyddade rättigheter vore att skjuta tätting med kanon.

    Gert

  10. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag respekterar ditt sätt att tänka och resonera.

    Men i det här fallet delar jag det inte.

    Ty hela mitt jag säger mig att något är JÄTTEFEL i vårt samhälle när dokumenterat våldsbenägna, kriminella och rasistiska demonstranter eskorteras och beskyddas av polis som galopperar in med hästar i folksamlingar som bildats av antirasistiska motdemonstranter.

    ”Svenskarnas parti är en obehaglig obetydlighet ”

    Vad var Hitler i början av sin karriär ?

    // Irène

  11. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    det är inget fel att känna som du. Det gör också jag. Men till lagstiftning räcker det inte med känslor. Och jag tycker det är fel att argumentera för lagstiftning när man inte kan visa hur lagstiftningen skall gå till och hur de nya lagarna skall upprätthållas.
    Lagar mot rasistiska organisationer som inte biter kan ju få rakt motsatt effekt, att förstärka rasisternas känsla av att vara en förföljd och hjältemodig minoritet.

    Gert

    PS. Det är vanskligt att jämföra dagens Sverige med Tyskland efter nederlaget i första världskriget och nazisterna tilläts bryta mot de lagar som fanns. Dessutom är lagskyddet för minoriteter betydligt skarpare i dagens Sverige.

    DS

  12. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Och jag tycker det är fel att argumentera för lagstiftning när man inte kan visa hur lagstiftningen skall gå till och hur de nya lagarna skall upprätthållas.”

    Eftersom du hävdar att den befintliga lagstiftningen är tillräcklig – samtidigt som TILLÄMPNINGEN av en och samma lag de facto har förändrats -har resultatet blivit precis som du själv förutspår

    ”Lagar mot rasistiska organisationer som inte biter kan ju få rakt motsatt effekt……..”

    Noterar att det råder oenighet bland jurister och poliser om hur befintlig lag ska tillämpas. Hade det varit fullt lagenligt att INTE ge tillstånd för tex Svenskarnas Parti att demonstrera i Jönköping just 1 maj ?

    ”Kommunen har överklagat polisens beslut, men Förvaltningsrätten har avslagit besvären. I medierna uttalar företrädare för polisen att ”polisen i detta fall inte hade något annat val än att ge tillstånd då demonstrationsrätten är en grundlagsskyddad rättighet”. ”

    Läs vad fd intendent Eric Rönnegård säger om detta

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nazister-bor-inte-ges-tillstand-att-demonstrera_3503202.svd

    // Irène

    PS Efter den för mig skrämmande upplevelsen med Kent Ekeroth och hans entourage av livvakter och poliser i Sankta Eugenia känns det mer angeläget än någonsin att ha ett öga på hur polismyndigheten i praktiken VERKSTÄLLER befintlig lagstiftning.

    Dagens Arena igår

    ”Han menar att polisen lovat att de skulle gripa personer som begick hets mot folkgrupp, men att de lät dem fortsätta trots att de bar nazistiska symboler och skanderade nazistiska slagord.
    Polisen är slapphänta mot nazistiska brott. Jag tycker att det är märkligt att man ens pratar om yttrandefrihet när det kommer till nazistiska budskap, säger Elias Ytterbrink.”

    http://www.dagensarena.se/innehall/rattegang-mot-psalmsangare-inleds-i-morgon/

  13. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    med rådande lagstiftning hade polisen i Jönköping kunnat hänvisa nazisterna till en mindre provocerande och mer lättkontrollerad demonstrationsplats.

    Sankta Eugenia är privat område. Det är bara att neka Ekeroth tillträde. Blir han inbjuden är det varken polisens eller lagstiftningens fel.

    Givetvis skall de lagar som finns om hets mot folkgrupp, förtal och hatbrott tillämpas. Sker inte det är det på denna punkt som skärpningar bör göras.

    Gert

  14. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”med rådande lagstiftning hade polisen i Jönköping kunnat hänvisa nazisterna till en mindre provocerande och mer lättkontrollerad demonstrationsplats.”

    ”Hade kunnat ” ………frågan gäller VARFÖR detta inte gjordes ?

    ”Blir han inbjuden är det varken polisens eller lagstiftningens fel.”

    ”Blir han inbjuden….” frågan gäller VARFÖR detta gjordes ?

    ”Sker inte det är det på denna punkt som skärpningar bör göras.”

    ”skärpningar bör göras” frågan gäller VARFÖR inte detta gjorts ?

    // Irène

    PS http://www.dagen.se/s%C3%A5ng-till-st%C3%B6d-f%C3%B6r-psalmdemonstranter-1.272256

  15. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    berättigade frågor, men nu är vi ganska långt från frågan om nazistiska organisationer bör förbjudas.

    Gert

  16. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    När har jag pläderat för att ”nazistiska organisationer bör förbjudas” ?

    Det tror jag dessvärre inte går att göra.

    Det enda jag pläderat för är att befintlig lagstiftning vad beträffar rätten till att demonstrera ska tillämpas lika strikt som den tillämpades för 20 år sedan enligt Eric Rönnegård.

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nazister-bor-inte-ges-tillstand-att-demonstrera_3503202.svd

    Om detta kräver något slags tillägg i lagstiftningen för att gällande lagar idag ÅTER ska kunna tolkas lika ENTYDIGT av polisen som polisen gjorde för 20 år sedan kan jag inte bedöma.

    Det jag som medborgare dock kan bedöma är det jag ovan nämnt.

    Upp och nedvända världen om polisen IDAG ser sig tvingad att skydda och eskortera rasister och rida i galopp in i en folkmängd med antirasister.

    Eller att ställa antirasistiska omaskerade psalmsångare utan huvor inför rätta men inte maskerade rasister med huvor !

    // Irène

  17. Gert Gelotte skriver:

    Irène

    vad har vi då diskuterat? Nåja, har jag missuppfattat dig så beklagar jag detta.

    Gert

  18. Irène Nordgren skriver:

    Gillar skarpt Maria Küchens krönika i dagens Sydsvenskan

    ”Nåja, de ohörsamma kristna visste förstås att de bröt mot lagen. Subversivt motstånd är kristendomens mylla. Jesus tillämpade civil olydnad flitigt. Varför plockade han ax på sabbaten fast det är förbjudet? För att ”sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten”.

    ”Även juridiken är till för människan, så vad göra när det är moraliskt rätt att bryta mot lagen? Varken åklagare eller domare lär tvivla på att de ohörsamma i Jönköping har moraliskt rätt. De lovprisades av den insatschef vid polisen som hade kallats att vittna, han hade bara gott att säga om dem och envisades med att kalla stämningen vid gripandet ”trevlig”.”

    ”Det moraliska signalsystemet kommer i olag när nazistiska organisationer med våld och rasism på agendan tillåts demonstrera. Tänk efter: om det hände på en annan plats i en annan tid att fredliga kristna sjöng psalmer sittande i vägen för en nazistmarsch, bars bort av polis, åtalades och dömdes, hur skulle vi värdera det?”

    http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/maria-kuchen-hur-gor-man-ratt-nar-det-ar-moraliskt-riktigt-att-bryta-mot-lagen/

    // Irène

  19. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene

    Jag anser att du o Maria har helt rätt. Sång har en enorm inverkan speciellt om den framförs monotont o suggestivt o nog fanns det en del kristna 1933 i Tyskland som anade vad som höll på att hända men tyvärr satte de sig inte utanför nynazisternas grupplokaler o sjöng psalmer. Hade de gjort det så hade de nått ut till det övriga folket o kanske väckt dem om än de nog inte väckt några fanatiska o aggressiva nazister. Hur stoppar man nynazistiska tendenser? Hånar man dem så växer de i styrka o attackerar man dem njuter de. Vi handskas med Luciferiska krafter o det farligaste är om vi faller på eget grepp i den osäkerhet o kaos vi kan känna inför det faktum att detta åter kommer smygande. Jag tycker det var mkt bra med de psalmsjungande kristna liksom med kyrkklockor som ringer mot nazism o fascism.

    Helst såg jag muslimer, kristna, judar, ateister o humanister m.m. som sjöng samman. När de ockuperade husen på Mullvaden stormades av polis sjöng vi följande.

    ”Kom låt dina tankar få vila
    där de så ofta ilar
    i dig själv …i din vän…

    Kom låt ditt hjärta få vakna
    som du så ofta sakna
    i dig själv …i din vän…

    Å ett hem….ett hem… i dig själv …i din vän. ”

    Det blev ett varmt möte mellan polis o oss ockupanter.

    Eller varför inte inspireras av detta:
    http://www.svtplay.se/klipp/2264291/tiggare-och-givare-i-gemensam-korsang

    Man måste låta alla lampor vara tända …all kraft uppbådas…så att inte sömnen o diplomatin tar över. Bravo kristna i Jönköping!

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *