Påvliga jordgubbar.

Vänner,

I ett tal till den påvliga teologkommissionen beklagade påven de få kvinnliga deltagarna och prisade betydelsen av kvinnliga teologer. Det låter ju bra, men sedan hoppade en riktigt fet groda ur hans mun:

That number, the pope said, is ”not so many.” The women, he said, ”are the strawberry on the cake, but we want more.”

Antalet, sa påven, är ”inte så stort”. Kvinnorna, sa han, ”är jordgubbarna på tårtan, men vi vill ha fler”. (min översättning).

Det var säkert välment, kanske till och med avsett som kritik av mansväldet inom kyrkan. Men hans beskrivning av kvinnor som dekoration visar hur långt vi har kvar till en seriös diskussion om jämställdhet i kyrkan.

Ett utförligt referat av påvens tal finns via denna länk:

http://ncronline.org/news/theology/pope-tells-vatican-theological-commission-respect-diverse-views

Men det rör sig i kyrkans bas. Som detta uttalande från katolska reformgrupper i Österrike under rubriken ”Samma värdighet, samma rättigheter.

http://www.wir-sind-kirche.at/artikel/frauen-der-kirche-gleiche-wuerde-gleiche-rechte

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Påvliga jordgubbar.

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Det bildspråk som talare -ja som vem som helst – använder säger mycket om våra INRE BILDER dvs om våra föreställningar om världen, om vår syn på vår omgivning inklusive vår syn på kön.

    Exemplet om kvinnor ”som jordgubbar”, som dekoration är därför mycket talande och därför mycket sorgligt att komma från den man som fn är katolska kyrkans ÖVERHUVUD.

    Denne MAN fick nyligen äran att stå inför Europaparlamentet ………och även där använde Franciskus ett TALANDE bildspråk när han liknar Europa vid en ”farmor”…….

    ” In many quarters we encounter a general impression of weariness and aging, of a Europe which is now a ”grandmother”, no longer fertile and vibrant. As a result, the great ideas which once inspired Europe seem to have lost their attraction, only to be replaced by the bureaucratic technicalities of its institutions.”

    http://www.ncregister.com/blog/edward-pentin/pope-francis-addresses-to-eu-parliament-council-of-europe/#ixzz3L7OAqwPm

    // Irène

    PS Om jag skulle ta mig samma sexistiska frihet som påven och beskriva den kontext som Franciskus själv representerar dvs Vatikanen och dess curia så ligger beteckningen IMPOTENT FARFARSFAR nära till hands…..

    Och för farfarsfar är ”jordgubbar på tårtan” det enda roliga som återstår i livet…..

  2. Irène Nordgren skriver:

    PS Gärna också en nubbe till jordgubbstårtan ……..

    // Irène

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    Nej, jag tycker definitivt inte det var roligt med påvens humor.

    Jag förstår att konservativa katolska män o celibatärer i synnerhet myser. Jag minns när Beskow höll ett föredrag om Maria Magdalena i Maria Magdalena kyrka i Lund för nu snart 18 år sedan eller mer. Jag själv skulle hålla föredrag om Maria Magdalena i konst o rockmusik o inom predikokonsten …en vecka senare på samma plats. Längst fram satt katolska professorer, präster o lekmän.
    När Beskow levererade ”och det löjeväckande med en naken kvinna” menande hennes framställning i konsten dvs bildmässigt från hennes historia i Provence (som dessutom RKK tror på). …så kom flabben.

    I mitt tycke hånfulla o sjuka o kvinnofientliga flabb. Grabbflabb.

    Ovärdigt o missfosteraktigt. Snörpta obehagliga katolska flabb. Jag blir bara både arg som likgiltig.

    Urdåligt, Påven! Jag är inte lika snäll som ni är.

    agneta

  4. Irene Nordgren skriver:

    Ett av de mest pinsamma tal Franciskus i mitt tycke hittills har hållit var förra året då 800 kvinnliga ordensledare samlades i Vatikanen.

    Sexism så inbyggt i den klerikala katolska kulturen så att det till slut blir fullkomligt självklart och naturligt att en ORDENSMAN av jesuitorden som tagit sig högst upp på den klerikala KARRIÄRSTEGEN kan stå på ett podium omgiven av manliga karriärklättrare – och utan att någon lyfter på ögonbrynen – uppmana 800 kvinnliga ordensledare att inte tänka på karriär utan hålla sig till lydnad, fattigdom och kyskhet.

    Löften som för manliga ordensmän (typ påven) inte på något sätt står i motsatsförhållande till KARRIÄR.

    TJÄNANDE för kvinnor -”andliga mödrar”- betyder underförstått alltid enbart tjänande på GRÄSROTSNIVÅ till skillnad för TJÄNANDE för män – ”andliga fäder”- som kan ske på ALLA nivåer ända upp till påvenivå där en MAN kan bli ALLAS tjänare.

    https://www.youtube.com/watch?v=6XwPONp7yc8

    // Irène

    PS Applåderna var inte precis dånande…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *