En kristendom utifrån Jakob …hade vi då sluppit antisemitismen?

NT bekräftar Jakobs roll som ledare för den kristna församlingen. Han var Jesu bror dock förnekad detta av Petri o Pauli efterföljare eftersom det inte passade  in. Jakob var i Jerusalem som dess kristna ledare aktad för sin oöverträffade fromhet o sitt totala engagemang för de fattiga. Han var dessutom en jude som ville förbli jude o följa den mosaiska lagen till punkt o pricka …som kristen och som missionär för hedningar o judar. Själv ägde han ingenting, inte ens kläderna på kroppen-enkla plagg av linne, inte ull. Han drack inte vin och åt inte kött. För Jesu trogna var Jakob den levande länken till Messias, Herrens blod. Han ogillade Paulus som vände ryggen peu à peu mot det egna folket. Varför sögs Petrus o Paulus upp och in i det romerska imperiet o Petri stol blev ändlöst pomp o ståta o lägg där till religionsimperalism …antisemistism o kvinnoförtryck? Varför Rom?

WHY?

Under 200 o 300 talen omvandlades kristendomen gradvis  från en heterogen judisk rörelse med många sekter o schismer till en institutionaliserad o strängt ortodox officiell romersk religion . Ja, ni vet detta…men ändå…var det i egenskap av bror till Jesus som Jakob blev ett hinder för dem som hävdade att hans mor hela livet igenom var jungfru? En o annan krystad förklaring fabricerades för att bringa överensstämmelse mellan de oförändeliga fakta i Jesu familjeförhållande o kyrkans oryggliga dogm. Ett argument från kyrkans håll vilket även är ohistoriskt var att Jesu syskon var barn av Josef från ett tidigare äktenskap resp att ”bror” betyder ”kusin”. Vad är detta för gubba-trams?

Jakob den rättfärdige o fromme juden med öpnna armar mot de fattiga o utsatta fick lämna plats åt en Petrus som likt kejsaren blir den som anlägger en påvetron likvärdig en kejsare. I Rom. Biskoparna som efterträdde Petrus blev med tiden ofelbara påvar o de de kunde hänvisa sitt berättigande rtill sin tron endast via ETT STÄLLE i Bibeln Matteus 16:18, det är det enda stället i NT där Petrus får uppdraget. Däremot finns det minst 12 avsnitt där Jakob får rollen som Jesu efterträdare o leda den församling han lämnar efter sig.

Jakobs brev  i NT bör räknas som det mest trovärdiga när det gäller Jesu ord o önskningar. Jakob önskade inget skiljande från den judiska lagen o riten men han önskade att judendomen skulle sprida det glada budskapet till hedningar o invitera dem till den nya religionen och att de inte behövde omskära sig m.m. Paulus avfärdar Mose lag som ”dödens tjänst” medan Jakob hyllar den som ”frihetens lag”.

När vi ifrågasätter påvens makt att utfärda påbud som de flesta trots allt struntar i (i de rika länderna) så gör vi nog det med rätta. Själv vandrar jag mellan olika religioner o speciellt judendomen o söker Kristus på nytt. PÅ NYTT. Vad innebär det om inte en känsla av att utanpåverket är ett falsarium? Att det är mer nödvändigt än någonsin tidigare att i dessa dagar söka den judiske o islamske o kristne Jesus.

Det hade troligen aldrig uppstått en antisemistism genom världshistorien om sätet för kristendomen förblivit  i Jerusalem o inte det imperialistiska Rom. Det säger nästan sig själv. Kristendom kan inte verka samman med politisk makt o kyrklig makt o ursäkta 60-tals ordet: religiös o ekonomisk o politisk imperialism.

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på En kristendom utifrån Jakob …hade vi då sluppit antisemitismen?

  1. Agneta Sofiadotter skriver:

    En tanke:

    Om kristendomen integrerat judendomen dvs om kristendomen vunnit laga kraft dvs om det var G-ds vilja…. då hade kristendom o judendomen varit en o samma religion. Liksom att judendom integrerat Jakobs kristendom i judendomen….vad händer…

    Judendomen vill utveckling (jag är i tillblivande) och kristendomen (Jag är den jag är) hade fått lära sig utveckling istället för staus quo….

    Hade inte då judar slutat att vara g-ds särskilt utvalda liksom kristna slutat att vara de nya utvalda?

    Hade vi inte sluppit hela skräpet med utvaldhet? Denna fullständigt makalösa idioti. Denna sandlåda där vuxna människor slår på varandra för att vara de finaste barnen till en papa-påve eller en pappa G-d ?

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *