Att göra Gud löjlig

Vänner,

den Anglikanska kyrkan i England har fått sin första kvinnliga biskop. Ingen representant för katolska kyrkan lyckades finna tid nog i almanackan för att närvara under vigningen av Libby Lane till biskop av Stockport. En hade tänkt komma, men fick tandvärk.

När anglikanerna fick sin första (manliga) ”flygande” biskop för de medlemmar som inte kan acceptera kvinnliga präster deltog till och med nuncien. Ingen skyllde på tidsbrist och ingen fick tandvärk.

Den katolske ärkebiskopen Bernard Longley, katolsk ordförande för den anglikansk/katolska internationella kommissionen (Aric) samt ledare av avdelningen för dialog och enhet inom biskopskonferensen för England och Wales kommenterade sin frånvaro för The Tablet:

”Tyvärr — Vigningen av biskop Lane i York riktar strålkastarna på en av de stora utmaningar som möter anglikaner och katoliker i England på deras färd mot full synlig enhet… Vigning av kvinnor till biskopar reser ytterligare ett hinder för att uppnå den enhet vår Herre bad om”.

http://www.thetablet.co.uk/news/1688/0/historic-ordination-of-first-woman-bishop-in-church-of-england-throws-down-unity-challenge

Fullvuxna män som anser sig representera Gud ser alltså kvinnor som ett hinder. De förtjänar inte att tas på allvar. Deras argument och frånvaro sprider löje över dem själva, kyrkan och Gud.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Att göra Gud löjlig

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Vigning av kvinnor till biskopar reser ytterligare ett hinder för att uppnå den enhet vår Herre bad om”.

    Är det så att vi ser hur 2 ENHETER inom kristenheten tar form ……..?

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    ständigt detta diskuterande för och emot kvinnor som ett problem i kyrkan. Borde vi inte vända på kuttingen och i stället börja diskutera män som problem? På vilket sätt är män ett hinder i ekumeniken? Varför förhindrar män att kyrkan ägnar sig åt något väsentligt? Hur kan det komma sig att män är så fast i könsapartheid? Varför tror män att Gud är en man, utrustad med samma kvinnosyn som de själva har?

    Gert

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Du ställer den helt avgörande frågan.

    ”Varför tror män att Gud är en man, utrustad med samma kvinnosyn som de själva har?”

    Tänk om någon av våra manliga katolska företrädare i Stockholms Katolska Stift skulle våga ta tag i din fråga och offentligt svara på den …….

    Spännande vad som blir av Kvinnokulturkonferensen nu 4-7 februari då ett gäng män ska slå sina kloka ? huvuden ihop …..

    Arbetsdokumentet går att läsa här

    http://www.cultura.va/content/cultura/en/plenarie/2015-women/outline.html

    // Irène

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Ja visst är det viktigt att påpeka att man kan se de män som inte vill acceptera kvinnliga präster och biskopar som ett hinder för ekumeniken. Jag kan inte förstå varför det är den mest begränsande inställningen alla ska anpassa sig till?
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *